Gemeente Den Haag waarschuwt ouders voor gevaren fatbikes
Via de scholen heeft de gemeente Den Haag deze week een brief gestuurd naar ouders van schoolgaande kinderen om hen te waarschuwen voor de gevaren van fatbikes onder jongeren. Veel fatbikes voldoen niet aan de wettelijke eisen. In de brief vraagt de gemeente daarom aandacht voor de onveiligheid van deze populaire elektrische fietsen en de risico’s die ze met zich meebrengt.
“Verkeersveiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Als wethouder wil ik benadrukken dat de veiligheid van onze kinderen voorop staat. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de gevaren van fatbikes, niet alleen voor het kind, maar ook als het gaat om de financiële consequenties”, zegt wethouder Arjen Kapteijns, wethouder mobiliteit. “De financiële risico’s worden vaak onderschat. Wanneer een jongere een ongeval krijgt met een opgevoerde fatbike, is die namelijk niet verzekerd. Dus het kan echt enorme kosten met zich meebrengen.”
Wettelijke eisen
Veel fatbikes voldoen niet aan de wettelijke eisen. Een fatbike wordt beschouwd als een elektrische fiets en mag niet harder dan 25 kilometer per uur rijden. Fatbikes die zijn opgevoerd, een gashendel hebben of een motor van meer dan 250 Watt, zijn verboden op de openbare weg.
Boete tot € 310,-
Het rijden op zo’n verboden fatbike kan leiden tot een boete van 310 euro. Daarnaast kan de politie de fatbike in beslag nemen, zonder mogelijkheid tot teruggave. Omdat deze fatbikes niet verzekerd kunnen worden, draaien ouders bij een ongeval zelf op voor alle kosten, ook als het ongeval niet de schuld is van hun kind. Van 1 januari tot en met 23 september 2024 zijn in Den Haag meer dan 800 bekeuringen uitgeschreven voor opgevoerde elektrische fietsen (waaronder fatbikes) en niet-goedgekeurde stepjes. Dit is mede gedaan op basis van de inzet van rollerbanken.
Kinderen tussen 10 en 14 jaar extra kwetsbaar
Kinderen en jongeren beseffen vaak niet hoe gevaarlijk een opgevoerde fatbike kan zijn. Uit onderzoek blijkt dat met name kinderen tussen de 10 en 14 jaar extra kwetsbaar zijn. Fatbikes die harder dan 25 kilometer per uur gaan, hebben een langere remweg, wat de kans op ongevallen vergroot. De remmen op deze fatbikes zijn niet geschikt voor de opgevoerde snelheid
Samen naar een verkeersveilig Den Haag
De gemeente roept ouders daarom op alert te zijn en samen te werken aan een verkeersveilig Den Haag. Het advies is om kinderen pas op een fatbike te laten rijden vanaf 16 jaar en ervoor te zorgen dat de fiets voldoet aan de wettelijke eisen. Controleer regelmatig of de fatbike niet is opgevoerd of aangepast.
Meer informatie
Meer informatie over de elektrische fiets op de Begin externe link: website van de Rijksoverheid(Externe link), einde externe link.