Provincie en gemeente investeren in herstel natuur Westduinpark

De gemeente Den Haag herstelt de bijzondere natuur in het Westduinpark. Deze investering in de natuur in de duinen is mogelijk door een subsidie van 2,7 miljoen van de provincie Zuid-Holland en een aanvullende investering van 1 miljoen van de gemeente. Wethouder Robert Barker van Den Haag en gedeputeerde Berend Potjer van de provincie Zuid-Holland trapten de werkzaamheden in het beschermde natuurgebied woensdag af.

Wethouder Robert Barker van Den Haag en gedeputeerde Berend Potjer van de provincie Zuid-Holland verwijderen een sneeuwbes uit het Westduinpark. Om de natuur te versterken worden planten die eigenlijk niet thuishoren in de duinen verwijderd.

Wethouder Robert Barker (Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu) van Den Haag is blij met de forse investeringen in de natuur: ‘Het Westduinpark is een uniek en belangrijk Europees duingebied met een grote rijkdom aan verschillende plant- en diersoorten. Een gebied waar veel Hagenaars trots op zijn en graag komen. Het Westduinpark heeft ook een belangrijke functie: het beschermt ons tegen de stijgende zeespiegel. Daarom is het noodzakelijk dat we nu aan de slag gaan met het herstellen van de natuur. We zijn de provincie Zuid-Holland dankbaar voor hun bijdrage aan dit belangrijke project.’

Gedeputeerde Berend Potjer van de provincie Zuid-Holland: ‘Het Westduinpark is een prachtig gebied waar veel planten en dieren leven die alleen in voedselarme duingebieden voorkomen. Het gebied heeft ook een belangrijke functie voor inwoners van Den Haag die hier komen recreëren. Om de kwetsbare natuur in dit gebied te behouden voor de toekomst, moeten we nu een aantal maatregelen nemen. Fijn dat de gemeente zich hiervoor inzet, samen met inwoners en andere betrokkenen. Vanuit de provincie ondersteunen we dit zowel financieel als met onze kennis over de natuur’.

Natuur onder druk

Het gaat niet goed met de natuur in het Westduinpark, concludeerde de Ecologische Autoriteit eerder dit jaar. Dit heeft onder andere te maken met de uitstoot van stikstof en met de groei van planten die eigenlijk niet thuishoren in het gebied. Deze exoten nemen steeds meer de plek in van lokale planten die wel van nature in de duinen voorkomen, zoals blauwe zeedistel, kruipend stalkruid, welriekende salomonszegel en wondklaver. Ook leggen de exoten het duin te veel vast waardoor het duin niet meer kan stuiven. Dit is slecht voor de kwaliteit van de duinen, die een belangrijke functie hebben als natuurlijke kustbescherming.

Natuurherstel

Om de lokale planten te beschermen en beter te laten groeien, heeft de gemeente op diverse plekken in het Westduinpark al planten weggehaald, zoals de invasieve Aziatische duizendknoop. Deze aanpak wordt doorgezet. Ook worden lokale planten en bomen zoals jonge eiken of de meidoorn geplant. Om de vorming van de duinen te versterken wordt bovendien extra helmgras geplant.