Nieuws
Grote controleactie in Escamp
Vrijdagmiddag en -avond trokken veel organisaties de wijken Rustenburg, Oostbroek en Moerwijk in voor meerdere controles. Diverse horecazaken en woningen kregen een bezoek. Meerderde automobilisten en fatbike bestuurders werden aan de kant gezet voor een controle. Er werden 8 mensen in totaal aangehouden voor o.a. het tonen van vervalste identiteitspapieren, het rijden onder invloed van drugs en voor het rijden met een ingevorderd of ongeldig rijbewijs. De gemeente organiseert meerdere keren per jaar dergelijke controles om de veiligheid en leefbaarheid in de Haagse wijken te verbeteren.
Controle openbaar vervoer
De NS schreef op station Moerwijk 19 boetes uit voor het niet betalen voor de treinreis. Ze waarschuwden ook tientallen wachtenden dat roken op het perron niet mag. In de tram kregen 116 reizigers van de HTM een bekeuring omdat ze niet hadden betaald voor de reis. Een jongen die voor zelfverdediging een honkbalknuppel bij zich had, kon die meteen inleveren.
Verkeerscontrole
Tijdens de verkeerscontrole zijn in totaal 48 bekeuringen uitgedeeld voor onder andere mobiel bellen achter het stuur, het niet dragen van de gordel en rijden zonder rijbewijs. 4 personen werden betrapt op rijden zonder rijbewijs, terwijl 3 anderen werden aangehouden voor rijden onder invloed van drugs. 2 bestuurders werden aangehouden voor rijden met een ongeldig of ingevorderd rijbewijs en 2 anderen vanwege het gebruik van valse documenten. Een scooterbestuurder kreeg een boete voor het bij zich dragen van een mes.
Tijdens de lasercontrole op de Erasmusweg, waar de maximumsnelheid 50 km/u is, werden 4 bestuurders beboet. Eén auto reed na correctie 33 km/u te hard. De controle vond plaats op de plek waar vorige week een dodelijk ongeluk gebeurde.
Eén bestuurder met geblindeerde ramen moest het folie direct verwijderen en kreeg een boete. Tot slot werd een auto afgevoerd vanwege openstaande boetes ter waarde van ruim 8000 euro.
Meerdere fatbikes werden gecontroleerd op snelheid en het gebruik van gashendels, wat resulteerde in 7 boetes.
De gemeentelijke Belastingdienst scande 6000 voertuigen. Bij 14 voertuigen werd beslag gelegd, met een totale waarde van € 46.525.
Kluisjescontrole school
In samenwerking met Haagse middelbare scholen werkt de gemeente hard aan het vergroten van schoolveiligheid. Samen met politie is er door de school een kluiscontrole uitgevoerd. Hierbij zijn gelukkig geen zaken aangetroffen die niet zijn toegestaan, zoals drugs en wapens.
Horecacontrole
Bij de controle van 11 horecazaken bleken er bij 4 niet alles in orde te zijn. De brandweer constateerde een te hoge CO-meting bij een shishalounge. Een slijterij was open zonder personeel en had een illegale slaapruimte, wat is doorgegeven aan de Haagse Pandbrigade. De NVWA gaf meerdere waarschuwingen voor het niet naleven van hygiëneregels. De Omgevingsdienst Haaglanden ontdekte rookontwikkeling door een keuken in de kelder. Ze plannen ook bij een zaak een nacontrole vanwege problemen met afvalverwerking. De Douane nam 7,5 kilo tabak in beslag in een shishalounge wegens onbetaalde accijns. Meerdere personen werden aangetroffen die werkten terwijl ze een uitkering ontvingen. Eén persoon bleek illegaal in de EU te verblijven. Hiervoor werd de vreemdelingenpolitie (AVIM) ingeschakeld.
Handhavers op pad
De Begin link: Handhavingsorganisatie, einde link. ziet erop toe dat wijken in de stad leefbaar blijven. De handhavers trokken de wijken in en controleerden op zaken waar bewoners veel overlast van ervaren en ze gaven bewoners advies. 3 mensen kregen een boete voor het drinken van alcohol op straat en 4 mensen voor het fietsen op de stoep.
Het scanteam heeft 6500 auto’s gescand en 82 eigenaren kunnen binnenkort een naheffing verwachten voor het niet betalen van parkeergeld. Het Mulderteam (parkeercontrole) heeft 44 keer opgetreden bij bestuurders van foutgeparkeerde voertuigen. Tijdens de controle werd er in het Zuiderpark ook een gestolen scooter gevonden.
Controle woningen
De Haagse Pandbrigade heeft 22 woningen gecontroleerd. Hierbij werd één geval van uitkeringsfraude vastgesteld en twee mogelijke gevallen die verder worden onderzocht. 4 personen bleken onrechtmatig in Nederland te verblijven en 9 keer werd onrechtmatig wonen geconstateerd. Eén persoon zonder Stedin-contract werd afgesloten van elektriciteit. Er was één aanhouding van een persoon die niet meewerkte aan een onderzoek en weigerde zich te identificeren. Daarnaast werden drie woningen bezocht waar sprake was van achterstallig woningonderhoud.
Ziet u iets verdachts bij u in de buurt? Melden helpt!
Het melden van misstanden draagt bij aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in uw wijk. Gemeente en politie krijgen steeds vaker meldingen over verdachte en overlastgevende situaties. Dat is heel goed. Zo kan er gerichter actie ondernomen worden. Dus werk mee en meld!
- Verdachte situaties meldt u bij de politie via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900 – 8844. Dit kan ook anoniem via Begin externe link: Meld Misdaad Anoniem(Externe link)(Externe link)(Externe link)(Externe link), einde externe link., telefoonnummer 0800 – 7000.
- Via een Begin link: melding openbare ruimte, einde link. voor onder andere meldingen over ongedierte, storing straatverlichting, fietswrakken en zaken die in de openbare ruimte kapot zijn.
- Via Begin link: denhaag.nl/meldingen, einde link. voor onder meer meldingen over afval of uitkeringsfraude.
- Meld vermoedens van misstanden met uitzendwerk bij Begin externe link: Inspectie SZW(Externe link)(Externe link)(Externe link)(Externe link), einde externe link..
- Bij ongewenst gedrag van verhuurders, zoals het vragen van te hoge (service)kosten, bedreiging of discriminatie kan er een melding worden gemaakt via Begin link: meldpunt voor huurders, einde link. .