Misstanden in Laak aangepakt

Teams van de gemeente, politie en andere organisaties trokken op 27 juni Laak Centraal en Molenwijk in voor een grote controle van horecazaken, woningen en voertuigen. Deze onaangekondigde en zichtbare actie is om de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren. De diensten kiezen specifieke plekken om te bezoeken op basis van meldingen die in de afgelopen periode zijn ontvangen van bewoners en ondernemers.

De integrale handhavingsactie is ook één van de beloofde punten uit het Begin externe link: Actieplan Laak(Externe link), einde externe link.. Na een brandbrief vanuit de bewonersorganisaties uit Laak is in 2023 het actieplan Laak gestart. In dit plan staan thema’s en actiepunten benoemd waar de komende jaren de focus op ligt om de leefbaarheid en veiligheid in het stadsdeel te verbeteren. Het gebied rondom de Goeverneurlaan en het Goeverneurplein, Jonckbloetplein en Lorentzplein kreeg extra aandacht tijdens de actie.

Medewerkers van de gemeente gingen in gesprek met bewoners en ondernemers over de buurt en deelden Begin externe link: Meld Misdaad Anoniem(Externe link), einde externe link. flyers uit.

Wielklem
Wielklem

Verkeer

Op twee centrale locaties in Laak Centraal en Molenwijk werden auto’s, scooters en taxi’s gecontroleerd. Dit leverde tientallen waarschuwingen, boetes en veel bekijks op. Er werden 3 bestuurders aangehouden voor onder andere het tonen van een vals rijbewijs en het rijden onder invloed van alcohol of drugs. De gemeentelijke belasting nam 12 voertuigen in beslag voor een openstaande schuld van in totaal 30.000,-

Verkeerscontrole
Verkeerscontrole politie en Belastingdienst

Parkeren & leefbaarheid

De brandweer reed samen met de handhavingsorganisatie door de Laakse wijken en deelde bekeuringen uit voor foutgeparkeerde auto’s en busjes. Het scanteam deed 7231 scans en schreef 140 bonnen uit voor het niet betalen van parkeergeld. Een aantal inwoners gaven aan blij te zijn met dergelijke acties omdat parkeren een groot probleem is in de vaak smalle en overvolle straten. Foutief parkeren in dit soort straten hindert de hulpdiensten en veroorzaakt onveilige situaties.

De handhavers van de gemeente waren weer met meerdere Begin link: teams, einde link. aanwezig. Zij richtten zich op onderwerpen waar bewoners veel overlast van hebben, zoals het dumpen van afval naast de containers, het drinken van alcohol op straat terwijl er een alcoholverbod van kracht is en het los laten lopen van honden.

HTM controle
HTM controle tram

Trams

HTM-controleurs deden een 100% controle in meerdere trams. 172 reizigers hadden geen geldig vervoersbewijs en 5 mensen konden geen identiteitsbewijs tonen. Eén persoon is overgedragen aan de Begin externe link: vreemdelingenpolitie (AVIM)(Externe link), einde externe link., omdat hij niet in Nederland staat ingeschreven.

Horeca

Meerdere horecazaken kregen op hetzelfde moment inspecteurs van verschillende diensten over de vloer. Ook hier werden meerdere misstanden ontdekt, zoals gerommel met gas en elektra, het niet naleven van hygiëneregels en zwart werken. Iemand die illegaal in Nederland verblijft is overgedragen aan de vreemdelingenpolitie (AVIM).

schimmel woning
Schimmelwoning

Woningen

De Begin link: Haagse Pandbrigade, einde link. bekeek 43 woningen en kon op 25 locaties naar binnen. Ze zagen achterstallig onderhoud en illegale bouwactiviteiten. Eén sterk vervuilde woning werd gesloten omdat op 51 m2 9 personen woonden. Op een andere plek werden 10 personen aangetroffen waar er maar 3 mochten verblijven. De eigenaar van het pand, die al twee keer eerder de fout in is gegaan, krijgt een stevige boete. Stedin sloot op 3 plekken het gas en licht af, omdat de eigenaar geen contract bleek te hebben.

sluiting woning
Sluiting woning vanwege overbewoning

Melden helpt!

Het melden van misstanden draagt bij aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in uw wijk. Gemeente en politie krijgen steeds vaker meldingen over verdachte en overlastgevende situaties. Dat is heel goed. Zo kan er gerichter actie ondernomen worden. Dus werk mee en meld!

Tijdens de actie zijn bewoners ook gewezen op de mogelijkheid om volledig anoniem meldingen te doen via Begin externe link: Meld Misdaad Anoniem(Externe link), einde externe link.. Deze stichting staat los van de politie. Iedereen kan meldingen doen via de site of en via het telefoonnummer 0800 – 7000.

Andere plekken waar meldingen gedaan kunnen worden zijn: