Minister Keijzer bezoekt Haagse Pandbrigade

Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft donderdag een werkbezoek gebracht aan de Haagse Pandbrigade. Op initiatief van het ministerie liet zij zich daar informeren over de werking van de Wet goed verhuurderschap. ‘Goed om te zien dat de medewerkers van de Pandbrigade als frontsoldaten van het sociale beleid optreden bij misstanden’, stelde de minister. 

Verantwoordelijk wethouder Balster (Volkshuisvesting, Welzijn, Wijken en Zuidwest) ontving de minister samen met Nike Peters, afdelingsmanager van de Haagse Pandbrigade (HPB). De HPB was in een adviserende rol nauw betrokken bij de totstandkoming van de Wet goed verhuurderschap. Nu er enig zicht is op de toepassing van de wet, die op 1 juli 2023 in werking is getreden, liet de minister zich graag bijpraten over de dagelijkse praktijk. 

Wet goed verhuurderschap

De Wet goed verhuurderschap (Wgv) is bedoeld om huurders te beschermen tegen misstanden op de huurwoningmarkt en om eerlijk verhuurgedrag te bevorderen. De wet stelt eisen aan verhuurders en verhuurbemiddelaars om misbruik van machtsposities, discriminatie en ongewenste praktijken zoals intimidatie of extreem hoge bemiddelingskosten tegen te gaan.  

Daarnaast biedt de wet gemeenten de mogelijkheid om strenger toe te zien op de naleving en handhaving van verhuurpraktijken. Ook kunnen zij sancties opleggen, zoals boetes, bij overtredingen. De wet helpt daarmee niet alleen de positie van huurders te versterken, maar biedt ook instrumenten voor gemeenten om problematische verhuursituaties aan te pakken en de leefbaarheid in wijken te verbeteren. 

‘Sinds de invoering van de Wet goed verhuurderschap kan de Haagse Pandbrigade daadkrachtiger optreden bij ongewenst gedrag van verhuurders en huurders beter beschermen. Goed om te zien dat de medewerkers van de Pandbrigade als frontsoldaten van het sociale beleid optreden bij misstanden’, aldus minister Keijzer. 

Landelijke opleiding

De Haagse Pandbrigade liet de minister voorbeelden van onder meer intimidatie, onwettige huurcontracten en onredelijk hoge servicekosten. Daarnaast werd de complexiteit van het werk benadrukt dat gepaard gaat met handhaving van de Wet goed verhuurderschap. Reden waarom de HPB nu ook het initiatief heeft genomen voor het opzetten van een landelijke opleiding voor inspecteurs en handhavingsjuristen woningtoezicht, naast het gangbare interne opleidingstraject. 

‘Met de Wet goed verhuurderschap hebben gemeenten een heel belangrijk instrument in handen. Goed dat onze Pandbrigade dit aan de minister heeft kunnen laten zien’, stelt wethouder Martijn Balster van Den Haag. ‘Stevige handhaving van deze wet schept duidelijkheid bij verhuurders, rechtszekerheid voor huurders én is goed voor de stad als geheel. Vanaf 1 januari 2025 kan en gaat de gemeente ook handhaven op te hoge huurprijzen, de bron van heel veel ellende voor huurders.’