Nieuws
Laak staat centraal tijdens integrale handhavingsactie
Op donderdag 16 november was het raak in Laak. Van beschonken bestuurders achter het stuur, foutief parkeren tot huurwoningen waar zwarte schimmel de muren bestrijken en de kakkerlakken in huis rondkruipen. Tijdens de integrale handhavingsactie in Laak werkt gemeente Den Haag met politie en andere instanties samen om deze en andere misstanden aan te pakken.
Laak heeft het kleinste oppervlak van alle Haagse stadsdelen en wordt vaak gezien als de vergeten wijk. Naar aanleiding van een brandbrief van bewoners en het daaruit voortkomende Begin externe link: Actieplan Laak(Externe link), einde externe link. worden zichtbaar stappen gezet naar een veiliger en leefbaarder Laak. Er is aandacht vanuit de media en politiek. Laak krijgt de aandacht die het verdient. In de wijk Laak Centraal wonen de meeste mensen (19.000) op het kleinste stuk van Den Haag. Er is sprake van illegale woonsituaties, alcohol- en drugsoverlast, afval op straat en foutief parkeren. Tijdens de integrale handhavingsactie wordt hier extra op gecontroleerd en worden misstanden aangepakt.
Aantreffen hennepkwekerij
In de Isingstraat is door het districtelijk hennepteam van de politie een hennepkwekerij aangetroffen. Meerdere meldingen uit de buurt, onder andere via Begin externe link: Meld Misdaad Anoniem(Externe link), einde externe link., hebben geleid tot deze vondst. De henneptoppen werden geknipt op het moment dat de politie binnenviel.
Dubbele (verkeers)controles
Aan de Jan van Beersstraat en het Lorentzplein vonden de gezamenlijke verkeerscontroles plaats van de politie. Bestuurders van auto’s motoren en scooters zijn gecontroleerd op rijden onder invloed van alcohol en drugs. Ook werd er gekeken naar de technische staat van de voertuigen. In totaal zijn 10 bestuurders gepakt die met drank of drugs op achter het stuur zijn gekropen. Zij hebben allemaal een boete ontvangen en mochten hun weg te voet vervolgen.
Naast de alcohol- en drugscontroles zijn door de politie 3 aanhoudingen verricht. Deze personen hadden in totaal 57 dagen hechtenis openstaan. Eén persoon is aangehouden voor verdenking van een eerder gepleegde mishandeling. Van de zes gecontroleerde taxi’s door Inspectie Leefomgeving en Transport (ILENT) mocht 1 taxichauffeur meteen stoppen, omdat hij onvoldoende rust nam. De man had nog twee passagiers achter in de taxi zitten en voor hen is een nieuwe taxi geregeld.
Door HTM zijn 66 trams en 3475 passagiers gecontroleerd. 144 keer is er beboet voor het niet tonen van een geldig vervoersbewijs (56 euro). Er is door de gemeentelijke belasting voor €38.569,- geint, waarvan 13 keer beslag is gelegd op een voertuig.
Smalle straten en foutparkeren
De brandweer trok samen met de handhavers op de fiets (bikers) de wijk in voor controle van de doorrijdbaarheid van Laak Centraal. Onder andere de Isingstraat en de Linnaeusstraat is met een tankspuitwagen en een hoogwerker hierop beoordeeld. Beide wagens hadden moeite om zich door de smalle straten te manoeuvreren en op sommige stukken kon de hoogwerker straten niet in door foutgeparkeerde auto’s. In totaal zijn de bikers 16 keer in actie gekomen om een bon uit te schrijven.
Naast de bikers zien ook de andere teams van de Handhavingsorganisatie erop toe dat de wijken in de stad leefbaar blijven. Het Handhavingsteam Laak, horecateam, het toezichtteam en het scan- en Mulderteam trekken de wijken in om overlast aan te pakken. Er zijn in totaal 63 bekeuringen uitgeschreven door het handhavingsteam. Het scanteam heeft 9549 scans uitgevoerd en het Mulderteam (parkeercontroleurs) hebben 130 boetes uitgeschreven.
Woningmisstanden
In Laak worden veel woningen (illegaal) verhuurd. Woningen worden gesplitst, er is sprake van verkamering of te veel mensen wonen op elkaar in te kleine woningen. Ook wordt stroom illegaal afgestapt. De Haagse Pandbrigade en Stedin controleren woningen op achterstallig onderhoud, energiefraude, woningspliting en onvergunde kamerverhuur. Er wordt daarbij extra gecontroleerd op de Begin link: opkoopbescherming, einde link. . Van muren die zwart zijn van de schimmel tot kakkerlakken die in de woningen lopen. Huurders betalen daar ook nog eens de hoofdprijs voor. Bewoners moeten soms contractgeld van rond de 7000 euro betalen of Begin link: huur van 2500 euro per maand , einde link. voor 53m2. De gevallen zijn ook dit keer soms schrijnend.
Controle horecazaken
Een aantal horecazaken in Laak veroorzaken overlast in de buurt. Tijdens de actie hebben politie, handhaving, ODH, NVWA, Stedin en SZW meerdere horecazaken bezocht. Met name de hygiëne was vaak niet op orde bij gecontroleerde horecazaken in Laak. In 8 van de 10 gecontroleerde horecazaken zijn misstanden ontdekt. Door Stedin is een keer elektriciteitsfraude geconstateerd door een verzwaarde verzekering. Er was bij één zaak sprake van brandgevaar. Dit is direct opgepakt. Een man was illegaal aan het werk en rende weg, maar is na een korte achtervolging alsnog opgepakt.
Integrale handhavingsactie Laak
Er wordt hard gewerkt aan de leefbaarheid en veiligheid in de stad. Regelmatig worden gebiedsgerichte handhavingsacties in verschillende wijken uitgevoerd om misstanden in de wijken aan te pakken. Dit keer was Laak aan de beurt. Organisaties en instanties zetten zich met verschillende in voor een mooier en beter Den Haag. In Laak waren de volgende instanties aanwezig: Handhavingsteam (HHT), Gemeentelijke Belastingzaken, Haagse Pandbrigade, Team Parkeren, Mulderteam, HEIT, Politie Eenheid Den Haag, OM, Brandweer Den Haag (VRH), HTM, Stedin, NVWA, Inspectie Leefomgeving en Transport, Omgevingsdienst Haaglanden en sociale dienst (SZW).
Ziet u iets verdachts bij u in de buurt? Melden helpt!
Het melden van misstanden draagt bij aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in uw wijk. Gemeente en politie krijgen steeds vaker meldingen over verdachte en overlastgevende situaties. Dat is heel goed. Zo kan er gerichter actie ondernomen worden. Dus werk mee en meld!
Via een Begin externe link: melding openbare ruimte(Externe link), einde externe link. voor onder andere meldingen over ongedierte, storing straatverlichting, afval, fietswrakken en zaken die in de openbare ruimte kapot zijn.
Via Begin link: denhaag.nl/meldingen, einde link. voor onder meer meldingen over woonoverlast of uitkeringsfraude.
Verdachte situaties meldt u bij de politie via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900 – 8844. Dit kan ook anoniem via Begin externe link: Meld Misdaad Anoniem(Externe link)(Externe link), einde externe link., telefoonnummer 0800 – 7000.
Meld vermoedens van misstanden met uitzendwerk bij Begin externe link: Inspectie SZW(Externe link)(Externe link), einde externe link..