Nieuws
Handhavingsactie Stations- en Rivierenbuurt
Foute condooms, illegale vapes en onderverhuur
Politieagenten, inspecteurs en handhavers waren gistermiddag en -avond massaal actief tijdens een integrale handhavingsactie in de buurt rond station Hollands Spoor en de Rivierenbuurt. Ze stuitten op een breed scala van overtredingen: van taxichauffeurs die te lang achter het stuur zaten tot illegale werknemers, van nepartikelen tot verkoop van slechte condooms aan de rand van de raamprostitutie in de Geleenstraat.
Met integrale handhavingsacties zoals die van gisteravond willen de deelnemende diensten bijdragen aan leefbaarheid en veiligheid in de Haagse wijken.Aan het begin van de avond werd de Stationsweg aan beide kanten afgezet voor een gelijktijdige controleactie bij tien horecabedrijven. Aan die horecacontrole namen verschillende diensten deel: de handhavingsorganisatie en de sociale dienst van de gemeente, de brandweer, bijzondere wetten van de politie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Douane en de Omgevingsdienst Haaglanden. Controleurs namen in verschillende zaken spullen in beslag: partijen schoonmaakmiddelen en schoonheidsproducten die mogelijk afkomstig waren van heling, nepartikelen zoals Louis Vuitton-telefoonhoesjes, koekjes en snoep met cannabis erin en buitenlandse sigaretten waarover geen accijns was betaald. Ook opvallend: op een adres in de buurt van de rosse buurt in de Geleenstraat werden condooms verkocht die geen goede bescherming bieden. Ook die zijn in beslag genomen.
Illegale werknemers
Medewerkers van de sociale dienst troffen in de gecontroleerde horecazaken drie personen aan die mogelijk illegaal werkten. Die zaken worden nader onderzocht. In twee horecazaken was de vergunning mogelijk niet in orde; in eentje was in strijd met de regels geen leidinggevende aanwezig.
De NVWA deelde drie waarschuwingen uit aan ondernemers die de hygiëne niet op orde hadden. Ook werden in verschillende zaken illegaal vapes verkocht. De betreffende ondernemers hebben afstand gedaan van hun vapes.
De brandweer constateerde dat bij twee zaken de brandveiligheid niet op orde was, omdat de nooduitgang niet bereikbaar was of omdat brand- en koolmonoxidemelders ontbraken. De ondernemers kregen van de brandweer advies hoe ze dat kunnen oplossen.
Verkeerscontroles
Eén van de vaste onderdelen van acties zoals gisteren zijn de verkeerscontroles. Gisteravond waren er twee dynamische verkeersacties: een voor station Hollands Spoor en een paar honderd meter verderop, bij Haagweide. De verkeersveiligheid rond het station is een probleem, dus omwonenden gaven aan dat ze blij waren dat deze controles plaatsvonden.
De politie controleerde 16 fatbikes; 7 fietsers kregen een bekeuring, waarvan 2 omdat hun fatbike een gashendel had. Als zij nog eens worden betrapt met een gashendel, wordt de fiets meteen in beslag genomen. Van de 24 gecontroleerde scooters kregen er 2 een melding wegens overschrijding van de snelheidslimiet. De politie deelde verder 3 bekeuringen uit voor rijden zonder rijbewijs, 6 voor rijden op het trottoir en 3 voor rijden op het fietspad met een scooter of motor. Agenten namen 1 elektrische step in beslag en gaven 2 bezitters van – verboden – stepjes een waarschuwing.
Ook taxichauffeurs kwamen aan de beurt. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleerde 15 taxi’s, onder meer op de rijtijden; 3 chauffeurs moesten meteen stoppen met rijden en hebben een boete gekregen, omdat zij te weinig rust hebben genomen de afgelopen week. Eentje kreeg een bekeuring omdat hij geen gordel droeg, een ander omdat hij zijn ritten niet goed registreerde.
Belastingschulden
De Belastingdienst van het Rijk controleerde voertuigen op niet betaalde motorrijtuigenbelasting. Twintig chauffeurs vielen door de mand, met een totale openstaande schuld van 678.930 euro. Daarvan kon de Belastingdienst meteen 54.451 euro innen. De belastingdienst van de gemeente scande meer dan 4000 auto’s op niet betaalde parkeervergunningen. Zeven auto’s werden in beslag genomen en eentje weggesleept. Twee eigenaren betaalden hun openstaande schuld direct, samen 2550 euro.
Handhavers van de gemeente hielden ook een parkeercontrole. In totaal 62 auto’s kregen een boete voor fout parkeren, en 68 een naheffing omdat ze geen parkeergeld hadden betaald.
Gemeentelijke handhavers deelden daarnaast nog 14 boetes uit, onder meer voor het overtreden van het verbod om in de Stations- en de Rivierenbuurt alcohol te drinken op straat, te blowen of te bedelen.
Pandbrigade
De Haagse Pandbrigade van de gemeente bezocht in totaal 44 panden in de buurt en ging 14 woningen binnen. Twee woningen van corporatie Staedion bleken illegaal te worden onderverhuurd. Staedion zal het huurcontract ontbinden, zodat die woningen weer op de markt komen. In twee gevallen waar mogelijk sprake is van onderverhuur is een waarschuwing uitgedeeld.
Tijdens de controle troffen de medewerkers van de Pandbrigade zes personen aan die illegaal in Nederland verblijven. Hun zaak is overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Ook bleek in meerdere gevallen de inschrijving in het bevolkingsregister niet op orde en woonden er mensen in een pand die er niet stonden ingeschreven of omgekeerd. In één pand troffen medewerkers gestolen fietsen aan. Die zaak is overgedragen aan de politie.
De Haagse Pandbrigade deelde gisteravond ook flyers uit met informatie over de Wet betaalbare huur. Die wet gaat in op 1 januari 2025 en regelt de maximale huurprijs van woningen in het lage en middensegment. Als de verhuurder zich daar niet aan houdt, kunnen huurders dat vanaf 1 januari melden bij de gemeente. Die kan vervolgens daarop handhaven.
Het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) voerde een controle uit in een woning waar een sekswerker actief was zonder vergunning. Uit de buurt waren daarover meerdere meldingen binnengekomen. De betreffende sekswerker bleek illegaal in Nederland te verblijven.
Zwartrijden
Controleurs van de HTM waren gisteravond ook actief. Ze deelden 235 processen-verbaal uit voor zwartrijden en 9 boetes aan mensen die zich niet konden identificeren. Eén van de bekeurde zwartrijders bleek nog een celstraf te moeten uitzitten; hij is aangehouden.
Op het perron van station Hollands Spoor kwam de Spoorwegpolitie in actie. Zij betrapten 77 reizigers zonder kaartje en schreven nog eens 12 bekeuringen uit, onder meer aan mensen die geen identificatie konden tonen.
Melden helpt!
Het melden van misstanden draagt bij aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in uw wijk. Gemeente en politie krijgen steeds vaker meldingen over verdachte en overlastgevende situaties. Dat is heel goed. Zo kan er gerichter actie ondernomen worden. Dus werk mee en meld!
Tijdens de actie zijn bewoners ook gewezen op de mogelijkheid om volledig anoniem meldingen te doen via Begin externe link: Meld Misdaad Anoniem(Externe link)(Externe link), einde externe link.. Deze stichting staat los van de politie. Iedereen kan meldingen doen via de site of en via het telefoonnummer 0800 – 7000.
Andere plekken waar meldingen gedaan kunnen worden zijn:
- Verdachte situaties kunt u ook melden bij de Begin externe link: politie(Externe link)(Externe link), einde externe link. via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900 – 8844.
- Via een Begin link: melding openbare ruimte, einde link. voor onder andere meldingen over ongedierte, storing straatverlichting, fietswrakken en zaken die in de openbare ruimte kapot zijn.
- Via Begin link: denhaag.nl/meldingen, einde link. voor onder meer meldingen over afval of uitkeringsfraude.
- Meld vermoedens van misstanden met uitzendwerk bij IBegin externe link: nspectie SZW(Externe link)(Externe link), einde externe link..
- Bij ongewenst gedrag van verhuurders, zoals het vragen van te hoge (service)kosten, bedreiging of discriminatie kan er een melding worden gemaakt via Begin link: meldpunt voor huurders, einde link. .