Gemeente Den Haag ondersteunt nieuwe warmtenetten
De gemeente Den Haag wil de overgang naar duurzame energie versnellen door nieuwe warmtenetten te ondersteunen. Dit doet zij door bewonersinitiatieven, zoals warmtegemeenschappen, te stimuleren en een eigen Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op te zetten.
Door bewonersinitiatieven en een centraal warmtebedrijf samen te laten werken, zorgt de gemeente voor een betrouwbare en duurzame warmtevoorziening in verschillende wijken. Zo blijft er ruimte voor lokale betrokkenheid en houdt de gemeente regie over de warmtevoorziening.
“Den Haag wil haar bewoners stimuleren om zelf duurzame energieoplossingen te ontwikkelen, terwijl we tegelijkertijd vanuit de gemeente zorgen voor een robuuste, centrale voorziening,” aldus wethouder Arjen Kapteijns (energietransitie). “Met deze aanpak zorgen we ervoor dat duurzame warmte toegankelijk en betaalbaar blijft voor alle inwoners van onze stad.”
Oprichting van een Publiek Integraal Warmtebedrijf
Het college wil een PIW oprichten, waarvan het eigendom volledig in publieke handen blijft. Op dit moment worden twee opties nader onderzocht: de oprichting van een gemeentelijk warmtebedrijf in samenwerking met Netverder en eventueel Energie Beheer Nederland (EBN), of een PIW via een publiek energie- en afvalbedrijf (HVC).
Het PIW zal in fases werken en warmtenetten ontwikkelen volgens een groeimodel. Dit zorgt ervoor dat bewonersinitiatieven op diverse momenten de mogelijkheid houden om zelf een warmtenet op te zetten in hun wijk. De verwachte keuze en inrichting van het PIW wordt in de zomer van 2025 aan de gemeenteraad voorgelegd.
Ondersteuning voor bewonersintitiatieven
Daarnaast ondersteunt de gemeente bewoners die zelf een collectief warmtenet in hun wijk willen ontwikkelen, bijvoorbeeld via kleinschalige initiatieven of warmtegemeenschappen. Voor initiatieven tot 1.500 aansluitingen kan de gemeente ontheffing verlenen onder de Wcw. Voor grotere projecten kan de gemeente kavels toewijzen en investeren als minderheidsaandeelhouder. “We zien dat veel bewoners zelf actief willen bijdragen aan de verduurzaming van hun buurt. Door hen te ondersteunen, creëren we een groeiende betrokkenheid bij de energietransitie,” benadrukt de wethouder.
De gemeente stelt budget en personeel beschikbaar voor bewonersinitiatieven, afhankelijk van hun omvang en potentieel. Voor grote initiatieven is maximaal €100.000 per jaar beschikbaar en voor kleine initiatieven €50.000 per jaar. Vragen kunnen bewoners mailen naar Begin link: duurzamestad@denhaag.nl, einde link. .
Participatie en verder stappen
De komende maanden betrekt de gemeente bewoners bij het warmteprogramma, zodat zij kunnen meedenken over de plannen. Tegelijkertijd werkt de gemeente verder aan duurzame warmtebronnen, zoals geothermie en aquathermie, inclusief de beoogde ontwikkeling daarvan op het De Constant Rebecqueplein. Met deze aanpak zet Den Haag een belangrijke stap in de energietransitie en richting een duurzame toekomst.
Nationale samenwerking
De gemeente dringt, samen met de G4-steden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, bij de Rijksoverheid aan op belangrijke randvoorwaarden voor de betaalbaarheid en risicobeheersing van publieke warmtenetten. Hierbij zijn onder andere een nationaal waarborgfonds en een subsidie-instrumentarium cruciaal om de energietransitie betaalbaar te houden voor alle inwoners.