Nieuws
Den Haag gaat voor duurzaam, gezond en eerlijk eten
De gemeente Den Haag wil meer inwoners kennis laten maken met duurzaam, lokaal en gezond voedsel. In de nieuwe Haagse Voedselstrategie benadrukt de gemeente het belang van voedsel voor een duurzame en gezonde toekomst. In samenwerking met inwoners, bedrijven en maatschappelijke initiatieven zet de gemeente de spotlight op het Haagse bord van de toekomst: op dat bord ligt zoveel mogelijk plantaardig, gezond en lokaal geproduceerd voedsel.
Wethouder Robert Barker (Dierenwelzijn, Buitenruimte & Milieu): ‘Het eten op ons bord draagt bij aan onze gezondheid, het klimaat en de samenleving waar we deel van uitmaken. Door bewuste keuzes te maken, bijvoorbeeld om vaker plantaardig te eten, kunnen we veel positieve impact maken op de wereld om ons heen.’
Duurzaam en smaakvol
In 2050 moeten wereldwijd circa 10 miljard monden worden gevoed. Dat kan alleen binnen de grenzen van de planeet als we ons menu aanpassen. Daarom zet de gemeente in op meer groene en fruit en minder vlees en suiker. Voor duurzaam voedsel is minder land nodig. Het draagt daarom niet alleen bij aan de gezondheid van mens en dier, maar ook aan een gezonde planeet.
Om duurzaam voedsel op de kaart te zetten, helpt de gemeente ondernemers en maatschappelijke voedselinitiatieven hiermee aan de slag te gaan. Dit gebeurt door kennis te delen, subsidies te verlenen en een podium te geven aan goede, smaakvolle voorbeelden. Ook op gemeentelijke locaties wordt het goede voorbeeld gegeven: over 5 jaar moet minimaal de helft van het aanbod op deze locaties bestaan uit plantaardige keuzes.
Leren en ontdekken
Onbekend maakt onbemind. Daarom wil de gemeente meer mensen kennis laten maken met lekker duurzaam eten. Zo sluit de gemeente een klimaatdeal met de Haagse tak van Koninklijke Horeca Nederland om duurzaam voedsel in de horeca beter te positioneren en bewuste keuzes te stimuleren. Door programma’s als Duurzame Masterchef, waarin leerlingen in een kookwedstrijd worden uitgedaagd het lekkerste plantaardige gerecht te bereiden, wordt kinderen en jongeren op een leuke manier kennis bijgebracht over gezond en bewust eten. Ook zijn er verschillende lespakketten die kinderen meer leren over de herkomst van voedsel.
Initiatieven in de stad
‘Veel Hagenaars zijn al bezig met het bord van de toekomst. In buurttuinen komen mensen bij elkaar om samen groente en fruit te verbouwen, ondernemers werken aan de lekkerste plantaardige gerechten en ook op scholen is volop aandacht voor eerlijk en duurzaam eten. We willen deze initiatieven zoveel mogelijk ondersteunen en in het zonnetje zetten. Hoe meer mensen meedoen, hoe groter onze positieve impact’, zegt wethouder Barker over de vele voedselinitiatieven in de stad.
Ons Eten
Een belangrijke aanjager van duurzaam eten in Den Haag is de vereniging ‘Ons Eten’. ‘Ons Eten verbindt bewoners, ondernemers en experts om samen te werken aan een eerlijk, duurzaam en gezond voedselsysteem. Omdat voedsel verbindt en de basis is van een sterke gemeenschap, zetten wij ons in voor een stad waar iedereen toegang heeft tot goed en betaalbaar eten. Onze wens voor Den Haag? Dat er in alle wijken voedsel-verbindingsplekken zijn waar je kan eten, tuinieren en gewoon mens zijn met elkaar’, zegt oprichter Liane Lankreijer.
ROC Mondriaan
Ook op het ROC Mondriaan, waar de koks van de toekomst worden opgeleid, is veel aandacht voor duurzaam eten. ‘In onze theorielessen geven we onze studenten kennis over wat duurzaam, eerlijk en gezond voedsel inhoudt. Van grond tot mond, waarbij rekening wordt gehouden met duurzame teelt en een eerlijk inkomen voor de producent. In de praktijklessen in onze keukens en restaurants gaan de studenten hiermee aan de slag. Denk aan het leren koken met lokale, seizoensgebonden en biologische producten, het gebruiken van restproducten en fermenteren. Door dit aan de studenten tijdens hun opleiding mee te geven, hopen we dat deze toekomstige koks en horecamedewerkers duurzame keuzes zullen maken waarmee we de aarde gezond kunnen houden’, zegt duurzaamheidsambassadeur van ROC Mondriaan Sylvie van Bleiswijk.
Begin externe link: Lees de nieuwe Haagse Voedselstrategie.(Externe link), einde externe link.