Den Haag bereidt zich voor op zeespiegelstijging: stad aan zee of achter de duinen?

Den Haag is de enige grote Nederlandse stad die direct aan zee ligt. Het maakt de stad uniek, maar zorgt ook voor uitdagingen. De zeespiegel stijgt de komende jaren verder en dat betekent dat er maatregelen nodig zijn om Den Haag veilig te houden. Daarom werkt het stadsbestuur aan een strategie voor de toekomstige omgang met het water. 

Wethouder Robert Barker (Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu): ‘Den Haag staat bekend als die mooie stad achter de duinen. We zijn trots op onze natuur, de stranden en Scheveningen. Onze ligging betekent ook dat de stijgende zeespiegel een uitdaging vormt. Om de stad tegen het water te beschermen, moeten we aan de slag. Onze dijken houden ons niet voor eeuwig veilig. Daarom denken we nu al na over wat er nodig is om Den Haag in de toekomst veilig én leefbaar te houden.’ 

Den Haag doet veel om klimaatverandering en daarmee de stijging van de zeespiegel tegen te gaan, bijvoorbeeld met het Haags klimaatakkoord. Het is tegelijkertijd belangrijk om óók maatregelen te nemen die de stad helpen om te gaan met de onvermijdelijke gevolgen van klimaatverandering. De stijging van de zeespiegel is daar een voorbeeld van. De verwachting is dat het tempo van de zeespiegelstijging de komende eeuw verder toeneemt. De bovengrenzen van de klimaatscenario’s van het KNMI gaan uit van 2 meter stijging in 2150. Deze stijging heeft ook gevolgen voor Den Haag. Vooral de bebouwde kust is kwetsbaar. Een meter zeespiegelstijging betekent op bijna dagelijkse basis wateroverlast op de kades van de haven. In combinatie met stormachtig weer wordt het risico op wateroverlast en overstromingen nog groter. 

Den Haag stad aan zee

Voor Den Haag zijn twee oplossingsrichtingen geformuleerd. De eerste zet in op het behouden van de huidige kustlijn. Door preventieve maatregelen wordt de waterveiligheid geborgd. Ook worden maatregelen genomen om de gevolgen van overstromingen te beperken. Gedacht kan worden aan het toekomstbestendiger inrichten van buitendijks gebied door lokale ophogingen van kades en infrastructuur, trapsgewijze kades, het aanwijzen van overstromingszones en goed gecommuniceerde evacuatieprotocollen. 

Den Haag stad achter de duinen

De tweede oplossingsrichting zal de Haagse kust drastisch veranderen. Hierbij wordt ingezet op een zandige duinenkust langs de gehele Haagse kustlijn. De hele stad komt hiermee achter de duinen te liggen. Het strand verschuift zeewaarts. Het Westduinpark en Oostduinpark kunnen op termijn zo met elkaar worden verbonden. 

Wethouder Barker: ‘We laten ons niet verrassen door de stijgende zeespiegel. We gaan nu onderzoeken wat de verschillende oplossingsrichtingen betekenen voor de toekomst van Den Haag. Met de resultaten gaan we in gesprek met de stad. Zo zorgen we er samen voor dat Den Haag ook in de toekomst een fijne, groene en veilige stad blijft waar het prettig leven is.’