Nieuws
Bezoekerseconomie trekt aan, beleid trekt bij: Den Haag maakt ruimte voor hotelambities
Den Haag wist zich van alle Europese steden het snelst economisch te herstellen na de coronapandemie en die groei zet door. In 2024 waren er ruim 2,9 miljoen overnachtingen in Den Haag – een stijging van 74% ten opzichte van 2019. Den Haag is daarmee de tweede toeristenstad van Nederland. Deze groei betekent niet alleen meer bezoekers, maar ook een aanzienlijke economische impuls. Jaarlijks besteden bezoekers ruim €650 miljoen in de stad, wat bijdraagt aan een breed aanbod van winkels, horeca, attracties en cultuur.

Gerichte campagnes zorgen voor spreiding en seizoensverlenging
De afgelopen jaren is sterk ingezet op het aantrekken van bezoekers buiten het hoogseizoen. Campagnes als Have a Royal Winter en Royal September hebben geleid tot forse stijgingen in hotelovernachtingen: respectievelijk +49% in november en december, en +42% rond Prinsjesdag, vergeleken met 2019. Vooral het aantal bezoekers uit Duitsland, België, Frankrijk en Spanje groeide flink, mede dankzij gerichte marketinginspanningen in deze landen.
Themajaren als 200 jaar Mauritshuis (2022) en het Escherjaar (2023) trokken extra bezoekers en genereerden (inter)nationale media-aandacht. Ook in 2025 positioneert Den Haag zich weer sterk op internationaal vlak als gaststad van de NAVO-top, waarbij circa 2000 journalisten aanwezig zullen zijn.
Ruimte voor nieuwe hotelinitiatieven
Ook de Haagse hotelmarkt profiteert van de groei in bezoekers en heeft zich grotendeels hersteld na de coronacrisis. Met een gemiddelde kamerbezetting van 71% in de afgelopen twee jaar – nagenoeg gelijk aan 2019 – is dit opvallend, gezien het aanbod sinds 2019 met 5.563 bedden is uitgebreid. Het college van B&W stelt daarom voor de rem op nieuwe hotels iets los te laten en de planvoorraad naar 1.400 kamers te verhogen. Dit biedt ruimte voor kwalitatieve groei en vernieuwende initiatieven zoals de herontwikkeling van de Pier.
Zorgen en aandachtspunten
Het aantal zakelijke verblijfsgasten blijft achter door de afname van internationale hoofdkantoren, minder zakelijke bijeenkomsten en de opkomst van digitaal vergaderen. De exploitatiekosten voor hoteliers zijn bovendien sterk gestegen. Een mogelijke btw-verhoging op hotelovernachtingen van 9% naar 21% in 2026 baart zorgen.
Toekomst: spreiding en duurzaamheid
De komende jaren blijft Den Haag inzetten op spreiding in tijd en ruimte. Zakelijk toerisme in het Central Innovation District (CID) wordt gestimuleerd en de Haagse Markt wordt in de spotlight gezet. Daarnaast krijgt duurzaamheid meer aandacht, met name via aansluiting op het internationale treinennetwerk – essentieel voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat en duurzaam toerisme.
“We zijn trots op de resultaten die wij samen bereikt hebben; samen met de gemeente en natuurlijk samen met onze partners in de stad. Met elkaar zetten we Den Haag op de kaart. Nu is het zaak om niet op onze lauweren te gaan rusten, maar te kijken hoe we de gezonde groei kunnen voortzetten. Door de stad nog aantrekkelijker te maken voor zakelijke evenementen en congressen, ons gastvrij op te stellen voor nieuwe bedrijven en met inspirerende campagnes bezoekers vanuit de regio tot over de landsgrenzen Den Haag te laten ontdekken. Dat alles voor welvaart en welzijn voor de inwoners van onze mooie stad,” aldus Marco Esser, directeur The Hague & Partners.