Den Haag werkt hard aan de verkeersveiligheid
De gemeente Den Haag werkt hard aan de verkeersveiligheid in de stad. Dat is nodig, want nog steeds gebeuren er te veel ongevallen. Dit blijkt uit de tussentijdse rapportage die wethouder Arjen Kapteijns (mobiliteit) vandaag naar de raad stuurde. Uit de cijfers blijkt dat er in 2024 een lichte daling is van het aantal ongevallen, 3,3% minder dan in 2023. Ook zijn er in 2024 minder dodelijke slachtoffers gevallen dan in 2023. Maar volgens wethouder Kapteijns is ieder verkeersslachtoffer er één te veel.

Wethouder Kapteijns benadrukt: “Het is goed om te zien dat er vorig jaar minder verkeersslachtoffers zijn gevallen, maar we zijn er nog niet. Door de toenemende drukte in de stad merken we een groei in de onveiligheid in het verkeer. Daarom blijven we ons inzetten voor veilige straten en kruispunten, betere voorlichting en strengere handhaving. Iedereen moet zich veilig kunnen verplaatsen in Den Haag, ongeacht of je nu fietst, loopt of rijdt.”
De gemeente pakt de locaties aan waar veel verkeersslachtoffers vallen, de zogenaamde ‘black spots’. Dit zijn kruispunten zoals de Neherkade-Rijswijkseweg, de Prins Mauritslaan-Frederik Hendriklaan en de Vijfsprong (Vaillantlaan-Hoefkade-Wouwermanstraat), waar eerder twee mensen omkwamen. Daarnaast worden veel straten van 50 naar 30km/u aangepast om ongevallen te voorkomen.
In de rapportage staan 82 straten die worden of zijn aangepast, waaronder de Regentesselaan, Sportlaan, Stevinstraat, Schaarsbergenstraat, Beresteinlaan en Maartensdijklaan. Ook zijn op drukke plekken oversteekplaatsen overzichtelijker gemaakt, zodat fietsers en voetgangers veiliger kunnen oversteken. Daarnaast worden extra snelheidscontroles uitgevoerd en lopen er campagnes om onze inwoners bewust te maken van veilig verkeersgedrag.
Veilige schoolroutes
Ook de omgeving van scholen wordt aangepakt. Sinds 2023 zijn 14 schoollocaties veiliger gemaakt, 9 schoollocatieszijn bijna afgerond en bij nog eens 33 scholen wordt gewerkt aan verkeersmaatregelen. In de komende twee jaar volgen er nog meer scholen.
Bewustwording en strengere controles
De gemeente werkt aan verkeerseducatie. Zo worden fietslessen gegeven aan verschillende leeftijdsgroepen waaronder peuters en ouderen. Daarnaast roept de gemeente middels campagnes weggebruikers op om geen alcohol in het verkeer te gebruiken, zich aan de snelheid te houden en zich niet af te laten leiden door bijvoorbeeld de mobiele telefoon tijdens het rijden. Ook pleit de gemeente Den Haag bij de landelijke overheid voor strengere maatregelen, zoals digitale snelheidscontroles en het herinvoeren van het alcoholslot.
Aandacht voor ouderen
Ouderen hebben soms moeite om zich veilig door de stad te verplaatsen. Daarom start de gemeente in 2025 een onderzoek om te achterhalen waar zij tegenaan lopen en welke verbeteringen nodig zijn. Met al deze maatregelen wil Den Haag zorgen voor veiligere wegen voor iedereen.