Nieuws
Haagse aanpak overlastgevend en verward gedrag
In de hele stad Den Haag wordt de aanpak van overlastgevend en verward gedrag versterkt. Na een succesvolle proef in Escamp met een intensievere samenwerking tussen de gemeente Den Haag (sociaal domein), Parnassia (geestelijke gezondheidszorg) en de politie (veiligheid) wordt deze aanpak toegepast in alle Haagse stadsdelen. Vandaag hebben burgemeester Jan van Zanen van Den Haag, directeur welzijn, volksgezondheid en zorg Iris Leene van de gemeente, Parnassia-bestuurder Richard Prins en portefeuillehouder zorg en veiligheid Janine Wildeman van de politie hiertoe een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.
Al jaren nemen de registraties van overlast door verward en/of onbegrepen gedrag in Nederland toe. Het zet ook in Den Haag de leefbaarheid en de veiligheid onder druk. Het is een probleem waar moeilijk grip op is te krijgen. Een kleine groep mensen waarover veel meldingen van overlast binnenkomen, heeft op veel gebieden hulp nodig door bijvoorbeeld een verslaving, psychiatrische en sociale problemen. Daardoor zijn al gauw verschillende hulpverleners, ieder vanuit hun eigen expertise betrokken. Bovendien moet de politie vaak in actie komen bij overlastgevend gedrag en is daar vele kostbare mensuren aan kwijt, terwijl de betrokken personen vooral hulp uit het sociale domein en de GGZ (geestelijke gezondheidszorg) nodig hebben.
Burgemeester Van Zanen voelt zich nauw betrokken bij de aanpak van overlastgevend en verward gedrag: ,,Het raakt aan de kern van wat Den Haag al haar inwoners wil bieden: een veilig thuis, een fijne en rustige plek om te wonen. Waar mensen die, om welke reden dan ook, het spoor bijster raken tot de orde worden geroepen én bij de hand worden genomen, om hun leven weer op de rails te zetten. Op die manier zijn ze voor hun omgeving geen belastende factor meer en kunnen zo zelfstandig mogelijk weer meedraaien in de samenleving. Met de juiste vasthoudende hulp kunnen we een hoop leed voorkomen, en zorgen voor rust en geluk voor iedereen in onze wijken.’’
Escamp
Naast de bestaande aanpak met integrale GGZ-wijkteams is vier jaar geleden in stadsdeel Escamp begonnen met de pilot ‘Aanpak overlast verward gedrag’, omdat een kleine groep mensen zorgde voor veel overlast meldingen. De meldingen over dezelfde personen werden bij elkaar gebracht door de politie, sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen van Parnassia en casusregisseurs van de gemeente. Op die manier konden de problemen beter worden opgepakt en daalde het aantal overlastmeldingen over de betrokken personen in het stadsdeel. Hierop werd besloten 2024 te benutten om de in Escamp toegepaste werkwijze in de hele stad Den Haag door te voeren.
Elk stadsdeel
Nu is in elk stadsdeel in Den Haag een team van een politiespecialist voor de persoonsgerichte aanpak, een GGZ-medewerker en twee casusregisseurs vanuit de gemeente ingericht. Dit team bepaalt gezamenlijk welke personen met verward en onbegrepen gedrag in de aanpak worden opgenomen. Vervolgens wordt bekeken wie de beste ingang heeft om de aanpak op te pakken en langs te gaan op huisbezoek. De focus ligt op een relatief kleine groep personen waarover vaak melding wordt gedaan. Het gaat naar schatting om circa honderd personen in de aanpak. Belangrijk uitgangspunt is het werken vanuit persoonlijk contact. Betrokken professionals kunnen het vertrouwen winnen. Door vol te houden bij zogenoemde zorgmijders gaat vaak wel letterlijk de voordeur open en accepteren mensen uiteindelijk de zorg en begeleiding die nodig is.
Volgens burgemeester Van Zanen is ook op landelijk niveau aandacht nodig om de problemen met overlastgevend en verward gedrag beter aan te pakken. Hij spreekt samen met andere burgemeesters met het kabinet over wat hiervoor nodig is. Dat de pilot in Escamp nu in heel Den Haag kan worden toegepast, is ook mede te danken aan steun vanuit de Rijksoverheid.