Gebruik van het Binnenhof na 18 september niet langer toegestaan

Het college van Den Haag heeft definitief besloten dat de gebouwen op en rond het Binnenhof niet langer gebruikt mogen worden. Dit omdat de brandonveiligheid inmiddels onaanvaardbaar groot is en niet langer met aanvullende maatregelen beheersbaar is. De burgemeester heeft dit medegedeeld aan de eigenaar van het complex, het Rijksvastgoedbedrijf dat valt onder het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, en aan de laatste gebruiker van een deel van de panden, het ministerie van Algemene Zaken. 

Fotograaf: Arnaud Roelofsz

Burgemeester Jan van Zanen zegt ‘De grens is bereikt. Er is geen ruimte om te schuiven met het moment dat het Binnenhof geheel leeg moet zijn. Een brand in het hart van Den Haag is onaanvaardbaar en onvoorstelbaar. Wij zijn er trots op dat we de regeringsstad van Nederland zijn en na de renovatie zal het Binnenhofcomplex daar weer de kern van zijn. Alles moet erop gericht zijn dat de werkzaamheden zo snel mogelijk uitgevoerd kunnen worden. Ik kan niet wachten tot ik weer gewoon langs de Ridderzaal van het Plein naar de Plaats kan fietsen.’

Het ministerie van Algemene Zaken dient het Binnenhof uiterlijk op 18 september a.s. te verlaten. Het gebruik van delen van het Binnenhofcomplex is al jaren in strijd met de regels en levert een steeds verder oplopend risico van brandonveiligheid op. Dit is meerdere malen op steeds indringender wijze aan de eigenaar en aan de verschillende gebruikers meegedeeld. Het grootste deel van de gebruikers is dan ook de afgelopen jaren tijdelijk verhuisd tot dat de inmiddels gestarte renovatie, die als doel heeft de bouwdelen geschikt te maken voor hedendaags gebruik én om de (brand)onveiligheid aan te pakken, is afgerond.

‘De redenen die de eigenaar en de gebruiker van de bouwdelen opvoeren om langer gebruik toch opnieuw toe te staan zijn zwaarwegend maar hadden daarmee de afgelopen jaren ook grond moeten zijn om alles op alles te zetten om de termijnen die bekend waren te halen’, vindt burgemeester van Zanen. ‘Het is jammer dat dit niet gelukt is maar de rek is eruit.’

Er bestaan grote risico’s op brand en als gevolg daarvan zijn er risico’s voor mensenlevens van zowel aanwezigen als van brandweerlieden. Dit betekent ook een risico voor grote, onherstelbare schade aan het erfgoed zelf en in het ergste geval aan aangrenzende (historische) panden en een onvervangbare kunstcollectie. De eigenaar en de nog resterende gebruiker van de bouwdelen kunnen deze risico’s met aanvullende maatregelen beheersbaar en daarmee aanvaardbaar achten; het college van de gemeente Den Haag doet dat niet.

De Last onder Dwangsom wordt opgelegd in de vooronderstelling dat de eigenaar en de gebruiker zich zullen schikken in het besluit en dat handhaving niet nodig zal zijn. Desalniettemin wordt handhaving na 18 september voorzien. In dat geval bedraagt de dwangsom wekelijks € 100.000 tot een maximum van € 1.000.000.

De gemeente Den Haag maakte op 29 juli een voornemen tot besluit bekend om gebruik van het Binnenhof niet langer toe te staan. Op dit voornemen konden de eigenaar en de gebruiker binnen 14 dagen reageren met een zienswijze. Deze zienswijze is op 12 augustus ingediend. Nu volgt het definitieve besluit.