Stad adviseert gemeente over klimaatbeleid

De gemeente Den Haag is bezig met het inrichten van het Haags Klimaatberaad. Deze zal het stadsbestuur gevraagd en ongevraagd adviseren over het klimaatbeleid van de gemeente Den Haag. Het beraad gaat bestaan uit inwoners, ondernemers, jongeren en mensen uit het maatschappelijke en wetenschappelijke veld. Iedereen die in Den Haag woont of werkt kan hiervoor nu solliciteren. 

Foto Naaierij - Duurzaam naaiatelier

Het klimaatberaad is een ambitie uit het coalitieakkoord en komt voort uit de wens om de stad mee te laten denken over het klimaatbeleid. De ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn kan volgens het college alleen worden gehaald als de hele stad meedoet én -denkt. Het klimaatberaad zal uit 16 leden en een voorzitter bestaan. De bedoeling is dat er een gelijke verdeling komt over inwoners, ondernemers en mensen uit het maatschappelijke en onderwijsveld. 

Wethouder Arjen Kapteijns (energietransitie, mobiliteit en grondstoffen): “We zijn met z’n allen verantwoordelijk om Den Haag leefbaar, gezond en groen te houden. Leefbaar met veel groen en een gezonde lucht voor al onze inwoners. En dat kan alleen als we samenwerken om de stad verder te verduurzamen. Daarom willen we als college geadviseerd worden door mensen die in de stad wonen en werken. Samen kunnen we ons beleid beter inrichten op de behoeften die in de stad leven.”

Haags Klimaatakkoord

De leden van het klimaatberaad zullen ook advies geven over de voortgang van het in april van dit jaar gesloten Haags Klimaatakkoord. Hierin staan 38 zogenoemde klimaatdeals op het gebied van nieuwe energie, hergebruik van grondstoffen, schoon vervoer en een klimaatbestendige buitenruimte. Het klimaatberaad zal de voortgang monitoren en adviseren hoe dingen beter of sneller kunnen worden gedaan. 

Solliciteren

Het stadsbestuur nodigt iedereen die woont en werkt in Den Haag uit om te solliciteren als lid of voorzitter van het Haags Klimaatberaad. Dat kan tot 6 september 2024 via de websiteBegin externe link: www.werkenvoor.denhaag.nl(Externe link), einde externe link. waar de vacatures zijn geplaatst. De sollicitatiegesprekken starten in september 2024.  Elk lid van de adviescommissie ontvangt een vergoeding voor bijgewoonde vergaderingen.

Haagse Klimaatweek

Het Haags Klimaatberaad wordt tijdens de Haagse Klimaatweek gepresenteerd aan de stad. Deze vindt plaats van 11 tot 17 november 2024.