Controles tijdens integrale handhavingsactie Loosduinen

De winter houdt nog even aan en met lichte vorst en sneeuw zijn er garages, horecagelegenheden en woningen bezocht en zijn er boetes uitgedeeld. De teams van de gemeente, politie en andere instanties trokken woensdag 17 januari Loosduinen in voor een integrale handhavingsactie (IHA).

Stadsdeel Loosduinen hoort sinds 1923 bij Den Haag. Op de plek van de oude kern is in de jaren 70 een winkelcentrum gebouwd. De leefbaarheid van Loosduinen staat onder druk. Op het bedrijventerrein Zichtenburg, Kerketuinen en Dekkershoek (ZKD) vinden volgens ondernemers en gebruikers misstanden plaats wat zij kenbaar hebben gemaakt bij de gemeenteraad en het college. Vanuit de bestuurlijke aandacht die het gebied krijgt zijn er verschillende interventies die werken aan een schoon, heel en veilig bedrijventerrein.

De IHA is daar één van. Tijdens deze integrale actie is er gecontroleerd op onder andere straatraces, verkeersveiligheid, afvaloverlast, drugsproblematiek en illegale woonsituaties boven garages.

Door de dodelijke steekpartij van januari 2023 in Houtwijk voelen zowel bewoners als ondernemers zich soms onveilig. Er zijn extra maatregelen door de gemeente ingezet en met extra surveillance door politie en handhaving wordt er hard gewerkt aan de veiligheid in Loosduinen.

Integrale handhavingsactie Loosduinen
Controle auto aan de IJzerwerf

IJzige verkeerscontrole

De verkeerscontrole van de politie vond plaats op het bedrijventerrein aan de IJzerwerf. Er zijn 41 bonnen uitgedeeld tijdens de verkeersactie. Bestuurders van auto’s, busjes en enkele scooters zijn gecontroleerd op inhoud en de technische staat van de voertuigen. Ook is er op rijden onder invloed van alcohol en drugs gecontroleerd.

Vijf automobilisten reden zonder rijbewijs. Zij werden opgehaald door een naaste met rijbewijs of mochten hun weg per voet vervolgen. Een scooter haalde met gemak de 81 km per uur toen deze op de rollerbank werd gezet. Het voertuig voldoet niet aan de wettelijke eisen en moet herkeurd worden. Er is een wok-melding gemaakt. Er zijn boetes uitgedeeld aan bestuurders die met getinte ruiten reden en 3 keer is er een boete uitgedeeld aan automobilisten die met een slecht bandenprofiel reden. De rijksbelasting heeft in totaal voor €42.460,00 aan belastingschuld geïnd, nog een opstaande schuld van €215.265,00 geconstateerd en één voertuig afgevoerd. Er is door de gemeentelijke belasting voor €17.031,00 beslag gelegd op een voertuig en drie keer een klem gezet voor €4.505,86. Er is direct betaald voor €12.524,55.

Het team van Begin externe link: HTM(Externe link), einde externe link. controleerde op onder andere de lijn van tram 4 aan de Zuidwoldestraat. Daar wordt vaak zwartgereden. Een passagier was zo dronken dat hij letterlijk de weg naar huis kwijt was. Ook had hij geen geldig vervoersbewijs bij zich. In totaal heeft het team van HTM 85 keer een boete van 56 euro uitgedeeld voor het niet tonen van een geldig vervoersbewijs.

De Handhavingsorganisatie ziet erop toe dat wijken in de stad leefbaar blijven. Het Mulderteam heeft 40 boetes uitgeschreven voor foutparkeren. Het handhavingsteam Loosduinen trok met de bikers en de boswachters het actiegebied in en zij hebben in totaal 65 boetes uitgeschreven waaronder een wildplasser en een keer overtreden van het bedelverbod dat in het gebied van kracht is. Ook is één persoon gearresteerd voor het overtreden van een gebiedsverbod. Verder heeft het handhavingsteam met diverse bewoners gesproken over de actie in de wijk en zij hebben vragen beantwoord over afval in de wijk. Bij de controle gericht op zwerfafval rond de McDonalds zijn geen overtredingen geconstateerd.

HTM controle

Bewoners niet thuis en te hoge huur

De Begin link: Haagse pandbrigade, einde link. controleert de veiligheid van panden en woningen in de stad. In Loosduinen is er gecontroleerd op illegale bouw en onrechtmatig wonen. In totaal zijn er 16 woningen bezocht, 4 woningen waren in orde en bij 4 woningen was er sprake van een overtreding. Acht keer waren de bewoners niet thuis. Op het bedrijventerrein van de vroegere busremise van Connexxion bleek een tiny house te staan. De bewoners waren op het moment van de controle niet thuis, maar de kat liet zich wel even zien. De situatie wordt verder onderzocht. Bij een andere woonsituatie bleek de woning te zijn gesplitst en was de schuur omgebouwd tot woning. De bewoners gaven aan dat dit voor de moeder was bestemd die extra zorg nodig heeft. Ook hier wordt een onderzoek naar gestart. In andere situatie bleken er 6 woningen boven een garage te zitten. Daarvan waren 3 bewoners niet ingeschreven en 3 keer bleek het brandonveilig te zijn.

Bij een andere woning betaalden huurders €2400 per maand en voor een woning van 35m2 betaalde de bewoner een bedrag van €1300 per maand. Het team heeft op een zolder met extra ruimte goederen ontdekt, waarvan 40 tot 50 koffers met bouwgereedschap en een dockingstation met weggevijlde serienummers. In een andere woning trof het team een onveilige situatie aan van een verwarde bewoner. Het huis stond helemaal vol met spullen en overal stond wel iets, van ingepakte aanstekers tot lege yoghurtbakjes. De bewoner wordt aangemeld bij zorg en heeft tot 12 februari de tijd om de woning leeg te halen in verband met veiligheid.

Onveilige huissituatie

Ontbrekende nooduitgang

Door het Begin link: HEIT (Haags Economisch Interventie Team), einde link. en Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) zijn 6 garages gecontroleerd. Bij 2 garages waren mensen aan het werk die een uitkering ontvangen en 3 garages voldoen niet aan milieueisen door bodembedreigende stoffen die niet juist zijn opgeslagen. In een van de garages zijn 5 lachgasflessen aangetroffen en dit valt onder de Opiumwet. De flessen zijn in beslaggenomen.

De brandweer en het horecateam trokken samen met de Douane, de politie en de NVWA Loosduinen in voor controles van horecagelegenheden en avondwinkels. 10 gelegenheden zijn bezocht en daar zijn verder geen overtredingen gevonden. De brandweer constateerde bij een avondwinkel dat er geen nooduitgang aanwezig is en er wordt uitgezocht of dit nodig is. Bij een supermarkt lag vuurwerk opgeslagen. Het gaat om categorie 1 en dat is toegestaan, alleen was het vuurwerk niet goed opgeslagen. Ook dit krijgt een vervolgonderzoek.

Te hoge snelheid scooter

Integrale handhavingsactie Loosduinen

Er wordt hard gewerkt aan de leefbaarheid en veiligheid in de stad. Regelmatig worden gebiedsgerichte handhavingsacties in verschillende wijken uitgevoerd om misstanden in de wijken aan te pakken. Dit keer was Loosduinen aan de beurt. Organisaties en instanties zetten zich in voor een mooier en beter Den Haag. In Loosduinen waren de volgende instanties aanwezig: Haagse Pandbrigade, Handhavingsteam Loosduinen, boswachters, Mulderteam, HEIT, Politie Eenheid Den Haag, HTM, AVIM, OM, Brandweer Den Haag (VRH), Stedin, Omgevingsdienst Haaglanden (ODH), sociale dienst (SZW), Rijksbelastingdienst, gemeentelijke belastingdienst en Bijzondere Wetten.

Ziet u iets verdachts bij u in de buurt? Melden helpt!

Het melden van misstanden draagt bij aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in uw wijk. Gemeente en politie krijgen steeds vaker meldingen over verdachte en overlastgevende situaties. Dat is heel goed. Zo kan er gerichter actie ondernomen worden. Dus werk mee en meld!

– Verdachte situaties meldt u bij de politie via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900 – 8844. Dit kan ook anoniem via Begin externe link: Meld Misdaad Anoniem(Externe link)(Externe link)(Externe link), einde externe link., telefoonnummer 0800 – 7000.

– Via een Begin externe link: melding openbare ruimte(Externe link), einde externe link. voor onder andere meldingen over ongedierte, storing straatverlichting, afval, fietswrakken en zaken die in de openbare ruimte kapot zijn.

– Via Begin link: denhaag.nl/meldingen, einde link. voor onder meer meldingen over woonoverlast of uitkeringsfraude.

– Meld vermoedens van misstanden met uitzendwerk bij Begin externe link: Inspectie SZW(Externe link)(Externe link)(Externe link), einde externe link..