Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Heeft u door ziekte, een handicap of ouderdom hulp nodig bij uw dagelijks leven? Zoals hulp bij het huishouden of vervoer? Of heeft u een voorziening nodig, zoals een rolstoel of een traplift in huis? De gemeente kan u daarbij helpen via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).

Heeft u hulp nodig in uw dagelijks leven? Vraag dan familie, buren of vrienden om hulp. Heeft u meer hulp nodig? Vraag dan hulp aan via de Wmo. De gemeente kijkt dan samen met u naar hulp. Daarvoor heeft de gemeente eerst een gesprek met u. Hierin gaat het onder andere over:

  • uw persoonlijke situatie
  • wat u zelf al heeft gedaan om de problemen op te lossen
  • wat u zelf nog kunt doen
  • wat mensen om u heen voor u kunnen doen

Vaak zijn oplossingen heel dichtbij. Meestal kunnen familie, vrienden, kennissen en buren de hulp geven die nodig is. Maar de gemeente kan u ook doorsturen naar een buurthuis of een organisatie waar iedereen welkom is. En soms kunt u zelf iets kopen of lenen dat uw dagelijks leven wat makkelijker maakt. Lukt het écht niet om uw problemen op die manier op te lossen? Dan kijkt de gemeente of hulp via de Wmo nodig is.

Bij het leveren van hulp via de Wmo let de gemeente op de kosten. Dat betekent dat zij niet alle problemen kan oplossen. Sommige problemen of beperkingen moet u helaas accepteren. Hoe vervelend dat ook is. Maar de gemeente helpt u wel om zoveel mogelijk verder te kunnen met uw dagelijks leven. Met hulp en zorg die écht nodig is.

Voor sommige hulp moet u een Begin link: Wmo-melding doen, einde link. . Als u een Wmo-melding doet, is de gemeente verplicht om goed te kijken naar uw situatie. Volgens de wet moet de gemeente hulp aanbieden via de Wmo als er niets anders mogelijk is. De wet zegt dus eigenlijk: ‘Geen hulp via de Wmo, tenzij…’.

U kunt veel hulp zelf regelen, of samen met familie, vrienden of buren. U kunt een hulpmiddel ook zelf kopen. Of kijk of uw zorgverzekering de hulp vergoedt. Daar heeft u de gemeente niet voor nodig. Kunt u niet zelf hulp regelen? Dan kunt u de gemeente vragen om te helpen.

De volgende hulp regelt u zelf. De kosten betaalt u zelf.

De volgende hulp regelt u ook zelf. Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar de kosten vergoedt. Vraag uw zorgverzekeraar om meer informatie.

  • Begin link: Persoonlijke verzorging, einde link. . Heeft u hulp nodig bij uw persoonlijke verzorging? Bijvoorbeeld hulp bij het aantrekken van steunkousen, het gebruik van medicijnen of bij het eten? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.
  • Woont u zelfstandig en wilt u in geval van nood snel hulp krijgen? Dan kunt u gebruik maken van personenalarmering. Dit is een kleine alarmzender die u om uw hals of pols kunt dragen. Heeft u om een medische reden personenalarmering nodig? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Kijk voor meer informatie ook op Begin externe link: Rijksoverheid.nl(Externe link), einde externe link..

Bent u op zoek naar activiteiten, hulp of zorg in uw buurt? Kijk dan op de Begin externe link: Sociale Kaart(Externe link), einde externe link..

De volgende hulp regelt u samen met de gemeente:

Wmo-melding doen

Wilt u de gemeente vragen om hulp bij uw dagelijks leven? Begin link: Doe dan een Wmo-melding, einde link. .

Heeft u een Wmo-melding gedaan? Dan beoordeelt de gemeente uw melding. Hierbij kijkt zij naar:

Weet u dat u in de toekomst hulp nodig heeft? Dan verwacht de gemeente dat u daar nu al rekening mee houdt. Bijvoorbeeld door op tijd te zoeken naar een andere woning. Of te sparen voor aanpassingen in een woning. Maar ook het op tijd regelen van hulp na een operatie.

De gemeente kijkt naar:

  • wat u zelf heeft gedaan om voor een oplossing te zorgen
  • welke eigen mogelijkheden u heeft gebruikt

De gemeente vraagt altijd wat u als oplossing wilt. Helaas kan zij daar niet altijd helemaal rekening mee houden. De oplossing moet wel uit te voeren zijn. En betaalbaar blijven.

Heeft u beperkingen? Maar kunt u zonder hulp van de gemeente meedoen aan het dagelijks leven in de stad? Dan hoeft de gemeente niet alles op te lossen. Zij heeft geen compensatieplicht als iemand zelf nog kan meedoen.

Heeft u genoeg geld om een oplossing te betalen? Dan houdt de gemeente daar rekening mee. Natuurlijk helpt ze met het regelen van een oplossing.

Is er voor een melding meer dan 1 voorziening die voor een oplossing kan zorgen? Dan kiest de gemeente voor de goedkoopste oplossing.

Krijgt u hulp via de Wmo? Dan moet u soms zelf betalen. Dit heet de eigen bijdrage. De eigen bijdrage is maximaal € 20,60. U betaalt deze eigen bijdrage voor:

  • hulp bij het huishouden
  • hulpmiddelen
  • woningaanpassingen
  • Begin link: AV 070, einde link. (hiervoor betaalt u € 28 per jaar in 2023)
  • beschermd wonen (hiervoor is de bijdrage afhankelijk van uw inkomen)
  • sommige algemene voorzieningen

Lees meer over de Begin link: eigen bijdrage, einde link. .

De gemeente bekijkt uw hulpvraag en kiest de oplossing die het best past bij uw situatie. Medewerkers gebruiken hiervoor de Leidraad Wmo. Hieronder vindt u een samenvatting van deze leidraad.

Leidraad Wmo gemeente Den Haag

(PDF, 386,7 KB)

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070