Hulp bij eenzaamheid: voor jongeren
Bijna de helft van de Haagse jongeren voelt zich eenzaam. Een stille klasgenoot? Vraag hem of haar mee! Zin om iets te doen, maar niemand om mee te gaan? Kom in actie. Hieronder staan verschillende activiteiten van organisaties die mensen bij elkaar brengen voor een leuk contact of goed gesprek.
Een paar belangrijke tips voor jongeren die zich vaak alleen voelen.
- Praat erover
Veel jongeren vinden het moeilijk om te praten over eenzaamheid. Toch is dat belangrijk. Neem iemand in vertrouwen. Bijvoorbeeld een leraar, broer zus, of klasgenoot. Het lucht op om erover te praten. En misschien kunnen deze mensen helpen een oplossing te vinden. - Vraag om hulp
Slecht slapen, vaak buikpijn of een somber gevoel? Blijf er niet mee rondlopen. Maak een afspraak bij de huisarts en vertel wat er aan de hand is. - Kom in actie
Stuur een berichtje naar een klasgenoot en stel voor om eens iets af te spreken. - Ga iets leuks doen
Zorg dat er iets is om naar uit te kijken. Plan iets leuks. Denk aan een sport of hobby. Of een leuke cursus. Op Join-us staan veel ideeën. - Wees trots
Vaak last van negatieve gedachtes? Bijvoorbeeld dat niemand wil afspreken? Probeer die gedachtes te doorbreken. Schrijf iedere dag iets positiefs, iets wat blij of trots maakt. Al lijkt het klein, door hierbij stil te staan, krijgen positieve dingen aandacht.
Kom in actie
Zomaar een praatje maken? Met anderen in contact komen?
- Bezoek 1 van de Begin externe link: forums(Externe link), einde externe link. om met iemand te chatten
- Neem contact op met de Begin externe link: Luisterlijn Den Haag(Externe link), einde externe link. voor iemand die luistert. De Luisterlijn is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar via chat, e-mail of telefoon. De Luisterlijn zoekt ook vrijwilligers die naar een ander willen luisteren. En met ze willen praten.
- Vriendschapscoaches van Begin externe link: Buddies(Externe link), einde externe link. zijn er speciaal voor jongeren tussen de 14 en 35 jaar die een handicap hebben. En die het lastig vinden om zelf vrienden te vinden.
Contact met andere jongeren, die zich ook soms eenzaam of alleen voelen? Dat kan op verschillende plekken.
- Veel jongeren vinden het moeilijk om vrienden te maken. Ze willen wel, maar weten niet zo goed hoe. Join us is er voor iedereen die zich alleen voelt en die dat wil veranderen. Kijk voor meer informatie op Begin externe link: iOS(Externe link), einde externe link.. De app heeft een forum en geeft ideeën. Op Join-us.nu staan activiteiten, ervaringen van jongeren, tips en nog veel meer.
- Gescheiden ouders? Praten, lachen, klagen of huilen met leeftijdsgenoten die ook gescheiden ouders hebben? Dat kan op het forum van Begin externe link: villa Pinedo(Externe link), einde externe link. of 1 op 1 met een buddy. De buddy’s hebben vaak nuttige tips of goede raad.
- Begin externe link: Alles ok(Externe link), einde externe link. steunt iedereen tussen de 18 en 24 jaar als het even niet zo lekker gaat.
- Op Begin externe link: Denhaagmantelzorg.nl(Externe link), einde externe link. vind je tips en adviezen voor jongeren die voor een familielid of iemand anders met een handicap, ziekte, verslaving of psychische problemen zorgen.
- Begin externe link: Het JongerenInformatiePunt(Externe link), einde externe link. (JIP) geeft gratis informatie, advies en hulp aan jongeren van 12 tot en met 27 jaar. Alles is vertrouwelijk en blijft anoniem (zonder naam). Jongeren kunnen langskomen, bellen, mailen, appen of een bericht sturen via sociale media. Er zijn ook speciale spreekuren.
- Begin externe link: Het Jeugd Interventie Team(Externe link), einde externe link. (JIT) helpt jongeren tussen 12 en 27 jaar met problemen. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen, werk, school, geld, relaties of gezondheid.
- Begin externe link: infodenhaag@youz.nl(Externe link), einde externe link..
- Bij Begin externe link: @ease(Externe link), einde externe link. kun je overal over praten. Hoe groot of klein het probleem ook is. Niks is raar.
- Begin externe link: JouwGGD Chat(Externe link), einde externe link.: hier kunnen jongeren chatten over gezondheid. Ook ’s avonds en in het weekend. Dit kan anoniem (zonder naam).
- Begin externe link: Kopstoring.nl(Externe link), einde externe link. biedt online groepscursussen en e-mailcontact voor jongeren met een vader of moeder die verslaafd is of psychische problemen heeft.
- Begin externe link: ELANCE Academy(Externe link), einde externe link. biedt verschillende programma’s aan voor meiden en jonge vrouwen van 10 tot en met 32 jaar. Bijvoorbeeld over vriendschap, toekomst, talentontwikkeling, cultuur en identiteit, voor jezelf opkomen, persoonlijke ontwikkeling en zelfbewustzijn.
- Begin externe link: Frisse Gedachtes(Externe link), einde externe link. (is een studentenbeweging die wil zorgen voor een beter welzijn voor studenten. Studenten kunnen hier chatten met psychologiestudenten. Of met anderen die weten hoe het is om eenzaam te zijn. Dit kan anoniem (zonder naam).
Actief bezig zijn, conditie opbouwen en anderen ontmoeten die hetzelfde leuk vinden? Kijk op de Begin externe link: sociale kaart Den Haag(Externe link), einde externe link. . Hierop staan allerlei sportactiviteiten. Van freerunning tot skaten en van sportpleinen tot verenigingen.
- sportactiviteiten van Begin externe link: streetsport(Externe link), einde externe link. op de Playgrounds
Altijd al muziek willen maken? Of is er een ander talent om verder te ontwikkelen?
Begin externe link: danslessen(Externe link), einde externe link., van klassiek ballet tot streetdance
Altijd met mensen willen werken? Andere mensen helpen of tijd met ze doorbrengen? Word vrijwilliger. Kijk voor hulp bij het vinden van Begin externe link: vrijwilligerswerk(Externe link), einde externe link. op de sociale kaart Den Haag.