Straten opnieuw inrichten

De gemeente richt straten opnieuw in om de stad veiliger en prettiger te maken. Wegen en kruispunten worden aangepast om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo kunnen Hagenaars makkelijker en vaker fietsen of wandelen.

Bij het opnieuw inrichten van straten let de gemeente niet alleen op de verkeersveiligheid van nu, maar ook die van de toekomst. De stad groeit en er komen nieuwe vervoersmiddelen bij, zoals elektrische fietsen. Daarom ontwerpt de gemeente straten die veilig, overzichtelijk en toegankelijk blijven.

Een veilige en duidelijke inrichting van straten zorgt ervoor dat verkeersdeelnemers vanzelf de regels volgen. Bijvoorbeeld door:

  • Snelheid te verlagen: de maximumsnelheid in veel straten wordt 30 kilometer per uur. Dit gebeurt met maatregelen zoals verkeersdrempels, plateaus, klinkerverharding en het smaller maken van de autoweg. Door langzamer rijden is de  kans op ernstige ongelukken kleiner. Het zorgt ook voor meer rust in woonwijken.
  • Ruimte voor fietsers en voetgangers: door bredere stoepen, veilige fietspaden en duidelijke oversteekplaatsen aan te leggen.
  • Aanpakken van gevaarlijke plekken: kruisingen waar vaak ongelukken gebeuren, worden anders ingericht om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Nieuwe inrichting tegelijk met ander werk

Opnieuw inrichten is meer dan alleen straten veranderen. Als het kan combineert de gemeente het met ander werk, zoals het vervangen van riolering. Daardoor is het goedkoper en geeft het werk minder overlast.

De gemeente werkt aan meerdere grote projecten:

  • Van 50 naar 30 kilometer per  uur: meer dan 40 straten worden opnieuw ingericht om de maximumsnelheid te verlagen naar 30 kilometer per uur.
  • Veilige schoolomgevingen: bij basisscholen worden kiss & ride-zones kleiner gemaakt, oversteken wordt veiliger en de straten duidelijker ingericht. Zo hebben kinderen meer ruimte en zijn ze beter beschermd.
  • Winkelgebieden en woonstraten: routes naar winkelcentra en woonstraten worden aangepast zodat er minder auto’s komen en er meer ruimte is voor fietsers en voetgangers.

Wat kunt u verwachten?

Herinrichtingsprojecten kunnen tijdelijk overlast geven, bijvoorbeeld door uitvoering van het werk of door omleidingen. De gemeente probeert deze overlast zo klein mogelijk te maken en bewoners op tijd te informeren. Heeft u een idee of maakt u zich zorgen over de verkeersveiligheid in uw buurt? Dan kunt u een Begin link:melding doen, einde link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070