Campagnes verkeersveiligheid
Campagnes helpen om het verkeer veiliger te maken. Ze vragen aandacht voor gevaarlijk gedrag, zoals te hard rijden, de telefoon gebruiken in het verkeer of zonder licht fietsen. Door mensen bewust te maken van het gevaar, wordt de stad veiliger.
De verkeerscampagnes sluiten aan bij landelijke acties zoals MONO, BOB en AAN in het donker.
Belangrijke thema’s in campagnes
Den Haag organiseert verschillende campagnes om het verkeer veiliger te maken. De campagnes richten zich op belangrijke thema’s:
- Afleiding in het verkeer: de Begin externe link:MONO-campagne(Externe link), eind externe link. waarschuwt voor de gevaren van smartphonegebruik tijdens het rijden of fietsen.
- Snelheid: inwoners zien hoe snelheid invloed heeft op de remweg en verkeersveiligheid. Dit stimuleert verstandig rijgedrag, vooral in woonwijken en bij scholen.
- Zichtbaarheid in het donker: de campagne ‘Begin externe link:AAN in het donker(Externe link), eind externe link.’ helpt verkeersdeelnemers beter zichtbaar te zijn met fietsverlichting en reflecterende accessoires.
- Oversteken en dode hoeken: acties maken voetgangers en automobilisten bewust van het belang van voorrang en oplettendheid bij oversteekplaatsen en dode hoeken.
- Start van de scholen: in augustus Begin externe link:beginnen de scholen weer(Externe link), eind externe link.. Dit betekent dat er in de ochtend en middag meer kinderen op de weg zijn. In de laatste week van augustus en de eerste week van september vragen we extra aandacht voor hun veiligheid.
- Rijden onder invloed: bij bijna 20% van de verkeersongevallen is iemand onder invloed van alcohol. De Begin externe link:BOB-campagne(Externe link), eind externe link. benadrukt de gevaren van rijden onder invloed. In de zomermaanden en tijdens de feestdagen (december) besteden is hier extra aandacht voor.
Bewustwordingscampagne over normaal rijden
Trots zijn op een nieuwe auto en deze laten zien kan ook zonder hard optrekken, hard rijden, hard toeteren en harde muziek. Daarom lanceert de gemeente dit jaar opnieuw een bewustwordingscampagne ‘Je auto is gek, maar rij jij normaal?’.
Bekijk de campagnevideo’s:
- Begin externe link:Influencers Youstoub en Mobicep vertellen jongeren hoe ze trots en veilig hun auto kunnen laten zien zonder overlast te veroorzaken(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Youstoub in gesprek met de Scheveningse buurtbewoner Lars en agent Raymond(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Youstoub en agent Raymond gaan langs een autoverhuurder(Externe link), eind externe link.