Milieuzone oude brom- en snorfietsen
Den Haag heeft een milieuzone voor vervuilende brom- en snorfietsen. U mag met een brom- of snorfiets van vóór 1 januari 2011 niet in de milieuzone rijden. Met oude elektrische brom- en snorfietsen en met brommobielen mag dit wel.
Soms kunt u voor een brom- of snorfiets van vóór 1 januari 2011 een ontheffing aanvragen. Met een ontheffing mag u dan toch in de milieuzone rijden.
Milieuzone brom- en snorfietsen
Heel Den Haag is milieuzone voor brom- en snorfietsen.
Milieuzone op de kaart
Bekijk de milieuzone voor brom- en snorfietsen op de kaart.
Milieuzone bekijkenControleer of u in de milieuzone mag rijden
Volg hieronder de 2 stappen.
Stap 1: Controleer uw kenteken
Of u mag rijden in Den Haag hangt af van de Datum Eerste Toelating (DET) van uw brom- of snorfiets. Deze datum staat op uw kentekenbewijs. U kunt de DET ook hier checken. Vul uw kenteken in.
- Heeft u een bromfiets of snorfiets (2- of 4-takt) met een DET van ná 1 januari 2011?
Dan mag u gewoon in de milieuzone rijden. - Heeft u een 2-takt bromfiets of 2-takt snorfiets met een DET van vóór 1 januari 2011?
Dan mag u niet in de milieuzone rijden. Soms geldt een uitzondering en mag u met een ontheffing toch in de milieuzone rijden. Lees daarover meer bij ‘Stap 2: Controleer of u een ontheffing kunt krijgen’. - Heeft u een 4-takt brommer of 4-takt snorfiets met een DET van vóór 1 januari 2011?
Dan mag u in de milieuzone rijden. U moet uw voertuig wel eerst laten keuren. Met een keuringsbewijs kunt u dan een ontheffing aanvragen. Lees daarover meer bij Stap 2 onder het kopje: ‘Ontheffing 4-takt bromfietsen of 4-takt snorfietsen van vóór 1 januari 2011 aanvragen’.
Stap 2: Controleer of u een ontheffing kunt aanvragen
Kijk hieronder of u een ontheffing kunt aanvragen.
Heeft u een 4-takt brommer of 4-takt snorfiets van vóór 1 januari 2011? Dan mag u in de milieuzone rijden. U moet uw voertuig wel eerst laten keuren. Als u een keuringsbewijs heeft, Begin link: vraagt u een ontheffing aan, einde link. bij de gemeente.
Uw 4-takt voertuig laten keuren
Voor een 4-taktkeuring gaat u met uw voertuig naar een dealer waarmee de gemeente een contract heeft. Hieronder in het overzicht van dealers ziet u waar u uw voertuig kunt laten keuren. De keuring kost maximaal € 27,65 (in 2023). Een keuring duurt ongeveer 15 minuten. Het kan zijn dat de gemeente controleert of de dealer uw voertuig goed heeft gekeurd. Bij zo’n controle, moet u 1 uur extra wachten.
Overzicht dealers
Waarom een 4-takt-keuring?
Op het kentekenbewijs staat niet of een brom- of snorfiets een 2-takt of 4-takt motor heeft. Aan het kenteken kan de gemeente niet zien of een brom- of snorfiets wel of niet in de milieuzone mag rijden. Daarom moet een voertuig worden gekeurd.
Heeft u een 2-takt bromfiets of 2-takt snorfiets van 2010 of daarvoor? Maar kunt u vanwege uw gezondheid niet met het openbaar vervoer of een auto reizen of op een (elektrische) fiets, brom- of snorfiets rijden? Dan kunt u misschien een ontheffing krijgen om medische redenen. Begin link: Vraag een ontheffing om medische redenen aan, einde link. . Voor een ontheffing moet u betalen.
U wordt gekeurd door de GGD. De GGD onderzoekt of u zich vanwege medische redenen echt alleen op uw oude 2-takt bromfiets of 2-takt snorfiets kunt verplaatsen.
Heeft u een 2-takt brom- of snorfiets van 30 jaar of ouder? Dan kunt u jaarlijks een ontheffing aanvragen. U als eigenaar krijgt hiermee het recht om maximaal 40 dagdelen per jaar in de milieuzone te rijden. U mag zoveel kentekens aanmelden als u wilt. Een dagdeel loopt van 0.00 tot 12.00 uur en van 12.00 tot 0.00 uur. U meldt vooraf bij de gemeente wanneer u een dagdeel wilt gebruiken. Het is ook mogelijk achteraf een melding te doen. Dit moet u wel doen op de dag dat u de rit maakt. Als u bijvoorbeeld de rit die u ’s ochtends bent begonnen wilt verlengen, dan moet u bij thuiskomst uiterlijk om 0.00 uur, een melding doen voor het 2e dagdeel.
Begin link: Vraag een oldtimerontheffing aan, einde link. .
Let op: voor een 4-takt oldtimer volgt u de stappen voor het aanvragen van een ‘Ontheffing 4-takt brom- of snorfietsen van vóór 1 januari 2011’.
Bent u ondernemer met een wisselende (ambulante) standplaats in Den Haag? Dan kunt u voor brom- en snorfietsen met 3 wielen en een 2-takt motor, die behoren tot het cultureel mobiel erfgoed (oldtimers), een ontheffing aanvragen om in de milieuzone te mogen rijden.
U krijgt dan een ontheffing voor 2 jaar. Daarmee heeft u de tijd om uw voertuig om te bouwen naar een schoner voertuig. Dit kan door de 2-takt motor te vervangen door een 4-takt motor of door een elektrische motor. Hiervoor kunt u subsidie aanvragen bij de gemeente. Of u kunt uw voertuig vervangen voor een ander (schoner) voertuig.
U kunt een ontheffing krijgen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Het voertuig staat in het kentekenregister van de RDW en op uw naam. Op het kentekenbewijs ziet u of dit inderdaad zo is.
- Het voertuig stond vóór 27 februari 2020 op uw naam.
- Het voertuig heeft, op de datum dat u de ontheffing aanvraagt, een DET van 30 jaar of eerder. De DET vindt u op het kentekenbewijs. Of kunt u checken onder Stap 1 op deze pagina.
- Het voertuig is een L2e-voertuig (een 3-wielige brom- of snorfiets).
- U heeft een vergunning voor een ambulante standplaats volgens de Verordening straathandel Den Haag 2017. Een nog geldende vergunning die valt onder een oudere straathandelsverordening van Den Haag voldoet ook. Deze vergunning moet vóór 1 februari 2021 zijn afgegeven.
Voor meer informatie of als u een aanvraagformulier wilt ontvangen, kunt u een e-mail sturen naar Begin link: contact opnemen met de gemeente, einde link. .
Het aanvragen van een ontheffing kost € 29,45.
2-takt bromfietsen en 2-takt snorfietsen zijn vervuilend
Vooral tijdens het wachten of wegrijden bij verkeerslichten, stoten 2-takt voertuigen veel schadelijke deeltjes uit. Dat is slecht voor de gezondheid van fietsers en voetgangers die zich vlakbij deze brom- en snorfietsen begeven. Uit Begin externe link: onderzoek (RIS303606)(Externe link), einde externe link. blijkt dat er in een milieuzone een stuk minder roet en fijnstof in de lucht komt.
Handhaving
De milieuzone staat in de Wegenverkeerswet. De gemeente controleert of iedereen zich eraan houdt via camera’s en buitengewoon opsporingsambtenaren. Als u een boete krijgt, krijgt u die van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
Bent u het niet eens met een boete, dan kunt u bezwaar maken bij het CJIB. In de brief over uw boete leest u hoe.
U kunt de foto die bewijst dat u in overtreding was opvragen bij de gemeente. Stuur hiervoor een mail naar Begin link: ANPRfoto@denhaag.nl, einde link. . Zet in de mail:
- het kenteken van het voertuig waarvoor u de boete kreeg
- de datum van de overtreding
- het e-mailadres waar de gemeente de foto naartoe kan sturen
Vragen?
- Heeft u een vraag over de milieuzone voor brom- en snorfietsen? Stuur een e-mail naar: Begin link: milieuzone@denhaag.nl, einde link. .
- Heeft u vragen over de sloopregeling? Stuur dan een e-mail naar: Begin link: sloopregeling@denhaag.nl, einde link. .
Zie ook: Ontheffing milieuzone brom- en snorfietsen aanvragen