Milieuzone dieselvrachtauto’s en dieselautobussen
Den Haag heeft een milieuzone voor vrachtauto’s en autobussen die op diesel rijden. Vanaf 1 januari 2022 mogen alleen dieselvrachtauto’s en dieselautobussen met emissieklasse 6 en voertuigen die geen schadelijke stoffen uitstoten in deze milieuzone rijden. Voertuigen die niet op diesel rijden hebben wel toegang tot de milieuzone.
De milieuzone voor vrachtauto’s vervalt per 1 januari 2025. Vrachtauto’s vallen dan onder de Begin link: zero-emissiezone, einde link. .
Op de website Begin externe link: Milieuzones in Nederland(Externe link), einde externe link. kunt u met uw kenteken controleren of uw vrachtauto of autobus toegang heeft tot de milieuzone. Heeft u geen toegang of vrijstelling? Dan kunt u misschien een ontheffing aanvragen.
Waar ligt de milieuzone?
De milieuzone ligt binnen de Centrumring (S100) en het Telderstracé (S200).
De volgende wegen vallen buiten de milieuzone:
- de Centrumring en het Telderstracé zelf
- de route naar het HMC Westeinde vanaf de Lijnbaan naar de parkeerplaats en de parkeergarage van het ziekenhuis
Milieuzone op de kaart
Bekijk de milieuzone voor vrachtauto’s en autobussen op de kaart.
Milieuzone bekijkenOp verkeersborden staat aangegeven waar de milieuzone begint en eindigt. De milieuzone voor vrachtauto’s en autobussen heeft dezelfde grens als die voor personen- en bestelauto’s die op diesel rijden.
Vrijstelling voor de milieuzone
De milieuzone voor vrachtauto’s en autobussen op diesel geldt niet voor alle vervuilende voertuigen. Sommige voertuigen hebben een vrijstelling en mogen de milieuzone in. U hoeft hiervoor niets te doen.
- kampeervrachtauto’s met carrosseriecode SA, waarvan de kentekenhouder in de milieuzone woont
- voertuigen met een datum van eerste toelating van 40 jaar of ouder (oldtimer)
- voor rolstoeltoegankelijke voertuigen met carrosseriecode SH, of bijzonderheidscodes 145, 146, 147 of 149. Deze vrijstelling vervalt per 1 juli 2024.
- bepaalde categorieën speciale vrachtauto’s, zoals betonmolens, straatvegers, kolkenzuigers en dergelijke
Meer informatie over bijzondere voertuigen die een vrijstelling hebben vindt u op Begin externe link: www.milieuzones.nl/bijzondere-voertuigen(Externe link), einde externe link..
Ontheffingen milieuzone
Heeft u geen vrijstelling? Soms kunt u een ontheffing aanvragen. U mag dan toch met uw vervuilende voertuig in een milieuzone rijden.
Er zijn 4 soorten ontheffingen. Kijk of u een ontheffing kunt aanvragen.
Rijdt u heel af en toe in de milieuzone met uw vrachtauto of autobus? Dan kunt u een Begin link: dagontheffing, einde link. aanvragen. U kunt per jaar maximaal 12 keer per jaar een dagontheffing krijgen.
Heeft u een schoner voertuig besteld met emissieklasse 6, of een emissieloos voertuig? Dan kunt u voor uw huidige vervuilende voertuig een Begin link: ontheffing aanvragen, einde link. voor maximaal 12 maanden als uw nieuwe voertuig nog geleverd moet worden.
Kan uw bedrijf failliet gaan door de milieuzone? En kunt u aantonen dat u de vervuilende vrachtauto of autobus nodig heeft voor het voortbestaan van uw bedrijf? Dan kunt u mogelijk een Begin link: ontheffing, einde link. krijgen.
Mag uw dieselvrachtauto of autobus niet in de milieuzone komen? En kunt u geen dagontheffing of langdurige ontheffing krijgen? Kijk dan of u in aanmerking komt voor een Begin link: ontheffing in bijzondere gevallen, einde link. (hardheidsclausule).
Voor het aanvragen van een ontheffing betaalt u leges. Dit zijn kosten die de gemeente maakt voor het behandelen van uw aanvraag. U krijgt deze dus niet terug als u geen ontheffing krijgt. Op MijnDenHaag, onder MijnZaken, kunt u zien hoe het met uw aanvraag staat.
U kunt een dagontheffing niet verzetten naar een andere datum. Bij annuleren krijgt u de betaalde leges niet terug.
Handhaving
De milieuzone staat in de Wegenverkeerswet. De gemeente controleert of iedereen zich eraan houdt via camera’s en buitengewoon opsporingsambtenaren. Als u een boete krijgt, krijgt u die van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
Bent u het niet eens met een boete, dan kunt u bezwaar maken bij het CJIB. In de brief over uw boete leest u hoe.
U kunt de foto die bewijst dat u in overtreding was opvragen bij de gemeente. Stuur hiervoor een e-mail naar Begin link: ANPRfoto@denhaag.nl, einde link. . Zet in de e-mail:
- het kenteken van het voertuig waarvoor u de boete kreeg
- de datum van de overtreding
- het e-mailadres waar de gemeente de foto naartoe kan sturen
Meer informatie
- Begin externe link: Verkeersbesluit (RIS308941)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Beleidsregel ontheffingen (RIS308940)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Expertisecentrum Milieuzones(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Rijksdienst voor het wegverkeer(Externe link), einde externe link.