Handelsreclame: omgevingsvergunning aanvragen
Wilt u handelsreclame maken? Dan heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Handelsreclame is reclame voor producten of diensten van bedrijven. Bijvoorbeeld gevelreclame, steigerdoek- of bouwreclame, reclamemasten en bestickering. Voluit heet de vergunning een ‘omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteit handelsreclame’.
Voor ondernemers.
Controleer op de website van het Begin externe link: Omgevingsloket(Externe link), einde externe link. of u een vergunning nodig heeft. Daar vraagt u ook de vergunning aan. Lees hieronder voor welke reclame u wel of geen vergunning nodig heeft.
Voor de volgende reclame heeft u geen omgevingsvergunning nodig:
- Teksten of afbeeldingen binnen een onroerende zaak. Bijvoorbeeld een winkel, bedrijf of fabriek. Deze mogen niet te zien zijn vanaf een plek die bereikbaar is voor publiek.
- Teksten kleiner dan 0,5 vierkante meter waarbij de langste kant maximaal 1 meter is. De teksten zijn bedoeld voor:
- de openbare verkoop (of poging tot verkoop), verhuur of verpachting van een onroerende zaak. Bijvoorbeeld een woning, winkel of bedrijfspand.
- het beroep, de dienst of het bedrijf dat in of op de onroerende zaak wordt gedaan. Bijvoorbeeld een restaurant, makelaarskantoor of supermarkt.
- Teksten met informatie over de werkzaamheden aan een gebouw. Of met de namen van personen of organisaties die het ontwerp maakten of het werk doen. Bijvoorbeeld de architect of aannemer. Dit ’bouwbord’ moet staan bij of op de bouwwerken.
- Teksten op of aan onroerende zaken voor het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld van de HTM of de NS.
- Voor tijdelijke reclame heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld reclame bij grote evenementen of op een bouwterrein. Als het evenement voorbij is of de bouwwerkzaamheden klaar zijn, wordt de reclame weer weggehaald. Lees de regels voor tijdelijke reclame in de Begin externe link: Beleidsregel vergunningverlening tijdelijke reclame-uitingen Den Haag 2018 (RIS298756)(Externe link), einde externe link..
- Voor gevelreclame (reclame aan de voorkant van een gebouw) heeft u vaak een vergunning nodig. Lees de voorwaarden voor gevelreclame in de Begin externe link: Beleidsregel vergunningvrij realiseren van gevelreclame Den Haag 2017 (RIS295992)(Externe link), einde externe link..
Voor de aanvraag van een omgevingsvergunning heeft u de volgende gegevens nodig:
- hoeveelheid reclame die u wilt plaatsen
- hoogte van de reclame, gemeten vanaf de grond
- plaats waar de reclame komt, bijvoorbeeld aangegeven op een foto van de gevel of van het gebouw
- grootte van de reclame: hoogte vanaf de straat, lengte, breedte, diepte
- tekst van de reclame
- de materialen die u wilt gebruiken
- informatie over de lampen, als u die wilt gebruiken, bijvoorbeeld de lichtsterkte
- tekening van de reclame met daarop de maten en de gebruikte schaal
- kleurenfoto’s van:
- het gebouw zelf
- de gebouwen die er vlakbij staan
- de straat
- de gevel
Een omgevingsvergunning voor handelsreclame vraagt u aan via het Begin externe link: Omgevingsloket(Externe link), einde externe link..
€ 399,65.
De gemeente neemt binnen 8 weken een besluit op uw aanvraag. Als het nodig is, kan de gemeente deze periode met 6 weken verlengen.
Goed om te weten
Soms heeft u voor het plaatsen van handelsreclame nog een vergunning nodig. Het gaat om:
- Een reclame-uiting die ook een bouwwerk is. Bijvoorbeeld een bord aan een gevel of een metalen frame om een spandoek in te hangen. Dan moet u ook een omgevingsvergunning aanvragen voor de ‘omgevingsplanactiviteit bouwen’. Doe dit het liefst tegelijk met de aanvraag voor de vergunning voor handelsreclame.
- Het wijzigen van een monument. Plaatst u de reclame aan of op een monument? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen voor ‘gemeentelijk monument wijzigen’. Of voor een ‘rijksmonumentenactiviteit’, als het gebouw een rijksmonument is. Op de website van Begin externe link: Monumentenzorg Den Haag(Externe link), einde externe link. kunt u opzoeken of een gebouw een monument is.
U mag voor alle activiteiten tegelijk 1 omgevingsvergunning aanvragen. U mag ook losse omgevingsvergunningen aanvragen. Maar dan mag u de reclame pas plaatsen als u alle nodige omgevingsvergunningen heeft gekregen.
Lees de regels over handelsreclame in de Begin link: Algemene Plaatselijke Verordening, einde link. (APV, artikel 2:97).
Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar Begin link: omgevingsvergunningen-dsb@denhaag.nl, einde link. .
Zie ook: Omgevingsvergunning aanvragen