Wonen voor senioren
U wilt graag prettig wonen. Ook als u ouder wordt. Dat kan door uw huis aan te passen, hulp in de buurt te zoeken, of zorg aan huis aan te vragen. Maar soms kunt u beter verhuizen. Naar een plek met zorg. Of dichter bij uw familie.
Het kan lastig zijn om de juiste informatie te vinden. Hieronder vindt u een overzicht van organisaties en handige links. Hiermee wil de gemeente u verder helpen.
Bekijk welke organisaties u kunnen helpen om prettig en veilig in uw huis te blijven wonen. Kies uw situatie:
Wilt u uw woning veiliger maken? Bijvoorbeeld door een extra trapleuning of een douchestoel te plaatsen? Samen met een aannemer of vrienden, familie of buren kunt u vaak al veel doen. Als dat niet lukt, kunt u hulp vragen van de gemeente. Zij kijkt dan of u hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kunt krijgen. Bijvoorbeeld om uw badkamer aan te passen of een traplift te plaatsen. Meestal betaalt u hier een eigen bijdrage voor.
Meer informatie
Prettig wonen gaat om meer dan alleen een fijn huis hebben. Contacten en activiteiten in de buurt zijn net zo belangrijk. Het is fijn om in de buurt iets leuks te doen en om hulp te kunnen vragen als die nodig is. Bijvoorbeeld bij boodschappen doen en online zaken regelen. Of samen bewegen. Dat is niet alleen handig, maar vaak ook gezellig.
Er zijn in Den Haag veel organisaties die u kunnen helpen. Bijvoorbeeld met de boodschappen, vervoer of kleine klussen in huis. Of u doet samen met anderen iets gezelligs. De organisaties werken vaak met vrijwilligers. De meeste diensten en activiteiten zijn gratis, of u betaalt een kleine vergoeding. Er is meestal genoeg tijd voor een praatje en u ontmoet andere mensen uit de buurt.
Meer informatie
- Lees welke hulp er in uw buurt is op Begin externe link: haagsesenioren.nl(Externe link), einde externe link.. In de zoekbalk rechtsboven kunt u zoeken op uw buurt of op een onderwerp. De organisaties werken vaak met vrijwilligers. Zij kunnen u bijvoorbeeld helpen met de boodschappen, vervoer of kleine klussen in huis. Of u doet samen met anderen iets gezelligs. De meeste diensten en activiteiten zijn gratis, of u betaalt een kleine vergoeding. Er is meestal genoeg tijd voor een praatje en u ontmoet andere mensen uit de buurt.
- Wilt u liever persoonlijk contact met iemand die met u meedenkt? Bel of bezoek dan het Servicepunt XL. Zoek een servicepunt bij u in de buurt op Begin externe link: servicepuntxl.nl(Externe link), einde externe link..
Technische hulpmiddelen zoals apps, beeldbellen en alarmeringssystemen helpen u en de mensen die voor u zorgen. De hulpmiddelen maken uw leven veiliger en makkelijker. Zij kunnen ook helpen om met familie en vrienden in contact te blijven. Denk bijvoorbeeld aan personenalarmering bij nood.
Meer informatie
Heeft u meer hulp nodig dan u kunt krijgen van familie, vrienden, buren of vrijwilligersorganisaties? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.
Hulp bij het huishouden
Heeft u hulp nodig bij het huishouden? Neem dan contact op met de gemeente.
Hulp bij persoonlijke verzorging
Heeft u (tijdelijk) hulp nodig bij het innemen van uw medicijnen, douchen of aankleden? Bespreek met een wijkverpleegkundige of u zorg aan huis kunt krijgen. U kunt zelf contact opnemen met een zorgorganisatie. De hulp van een wijkverpleegkundige wordt vergoed door uw zorgverzekering. U betaalt geen eigen risico.
24-uurs zorg
Heeft u de hele dag zorg nodig? En heeft u deze zorg uw hele leven nodig? Dan kunt u langdurige zorg aanvragen. Deze hulp kunt u thuis of in een verzorgingshuis krijgen. Neem eerst contact op met uw huisarts als u deze zorg wilt ontvangen. Uw huisarts bekijkt of u een aanvraag kunt doen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ onderzoekt of deze zorg bij u past.
Hulp bij het regelen van zorg
Heeft u hulp nodig bij het regelen van zorg? Er zijn mensen die gratis met u meedenken. Bel of bezoek dan het Servicepunt XL bij u in de buurt. Zoek een servicepunt bij u in de buurt op Begin externe link: servicepuntxl.nl(Externe link), einde externe link..
Meer informatie
- Begin link: Wat is de Wmo?, einde link.
- Begin externe link: Hulp bij (tijdelijke) persoonlijke verzorging(Externe link), einde externe link. (Haagse Senioren)
- Begin externe link: Intensieve zorg aanvragen(Externe link), einde externe link. (CIZ)
- Begin externe link: Welke zorg en hulp is er en hoe regel ik dat?(Externe link), einde externe link. (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)
Lees hoe u een sociale huurwoning of een woning met toegang tot zorg zoekt. En welke hulp u daarbij kunt krijgen. Kies uw situatie:
Is uw inkomen te hoog voor een sociale huurwoning? Dan kunt u zoeken naar een particuliere huurwoning (een huurwoning die niet van een woningcorporatie is). Of u kunt zoeken naar een koophuis.
Meer informatie
- Begin externe link: Vind een geschikte seniorenwoning(Externe link), einde externe link. (Woonz)
- Vraag hulp bij het zoeken naar een woning bij het Begin link: Servicepunt XL, einde link. .
Sociale huurwoningen zijn voor mensen met een klein inkomen. De rijksoverheid bepaalt wie in een sociale huurwoning mag wonen. En of u huurtoeslag krijgt.
Wat moet u doen
- Voldoet u aan de voorwaarden voor een sociale huurwoning? Schrijf u dan in bij Woonnet Haaglanden. U betaalt 1x per jaar voor de inschrijving.
- Via de website van Woonnet Haaglanden kunt u reageren op beschikbare sociale huurwoningen. U kunt zoeken op seniorenwoningen en zien of de woning bijvoorbeeld een trap heeft of niet.
- Woont u in een grote sociale huurwoning en wilt u verhuizen naar een kleinere woning? Dan kunnen de seniorenmakelaars van Woonnet Haaglanden u waarschijnlijk helpen met het zoeken naar een geschikte woning. Een grote sociale huurwoning is een eengezinswoning, of een woning van minimaal 80 vierkante meter met minimaal 4 kamers.
Kan ik voorrang krijgen op een andere sociale huurwoning?
- Ja, als u nu in een huis met een trap woont en wilt verhuizen naar een huis zonder trap. U moet verder voldoen aan andere voorwaarden:
- U bent 65 jaar of ouder.
- U woont met maximaal 2 personen.
- U woont in een sociale huurwoning van een woningcorporatie.
- Uw woning is niet veilig omdat deze bijvoorbeeld een trap heeft.
(Bekijk de woningen zonder trap op de website van Woonnet Haaglanden. Log in met uw-gebruikersnaam en wachtwoord. Vul uw inkomen en de grootte van uw huishouden in.) - Ja, soms krijgt u voorrang via een urgentieverklaring. Bijvoorbeeld als u door uw gezondheid niet meer veilig in uw huis kunt wonen. U moet verder voldoen aan de voorwaarden, zoals:
- U bent minimaal 2 jaar inwoner van Den Haag.
- U kunt zelf geen woning vinden.
- U heeft geen woningen geweigerd sinds u op zoek bent naar een andere woning.
(Log in met uw-gebruikersnaam en wachtwoord. Vul uw inkomen en de grootte van uw huishouden in.)
Meer informatie
- Begin externe link: Kom ik in aanmerking voor een sociale huurwoning van een woningcorporatie(Externe link), einde externe link.? (Rijksoverheid)
- Begin externe link: Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag?(Externe link), einde externe link. (Belastingdienst)
- Begin externe link: Hulp van een seniorenmakelaar(Externe link), einde externe link. (Sociale verhuurders Haaglanden)
- Begin externe link: Vind een sociale huurwoning(Externe link), einde externe link. (Woonnet Haaglanden)
- Begin externe link: Hulp van een seniorenmakelaar(Externe link), einde externe link. (Woonnet Haaglanden)
- Begin link: Urgentieverklaring aanvragen, einde link.
- Begin link: Het Servicepunt XL, einde link. kan u gratis helpen met het aanvragen van een urgentieverklaring.
In een woongroep heeft u een eigen huis en ook ruimtes die u deelt met uw buren. Bijvoorbeeld een logeerkamer, of een tuin die u samen met de woongroep onderhoudt. Groepswonen kan fijn zijn als u ouder wordt en graag activiteiten doet met anderen. U heeft dan altijd mensen om u heen en u kunt elkaar helpen. Woongroepen kiezen zelf nieuwe bewoners.
Hoe krijg ik een woning in een woongroep?
U kunt zich inschrijven bij het Centrum Groepswonen voor een woning in een woongroep. Het Centrum Groepswonen houdt elke maand informatiebijeenkomsten over groepswonen. U kunt ook lid worden van de Vereniging Groepswonen door Ouderen om kans te maken op woningen die bij deze vereniging zijn aangesloten.
Meer informatie
- Begin externe link: Gemeenschappelijk wonen, iets voor mij?(Externe link), einde externe link. (LVGO)
- Begin externe link: Woongroepen en seniorencomplexen in Den Haag(Externe link), einde externe link. (Centrum Groepswonen)
- Begin externe link: Groepswonen in Den Haag(Externe link), einde externe link. (Vereniging Groepswonen Door Ouderen)
Heeft u de hele dag zorg aan huis en iemand in de buurt nodig? En verwacht u dat dit niet meer verandert? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Voor deze mogelijkheden heeft u een zorgindicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). In een zorgindicatie staat welke zorg en hoeveel zorg u nodig heeft.
Mogelijkheden als u een zorgindicatie heeft:
Aanleunwoning
In een aanleunwoning woont u zelfstandig en heeft u toegang tot enkele voorzieningen van de zorginstelling, zoals een alarmeringssysteem en maaltijden. De voorzieningen verschillen per instelling.
Verpleeghuis
Kunt u niet meer zelfstandig wonen? Dan is een woning in het verpleeghuis misschien de juiste stap. Bijvoorbeeld in Woonzorgcentrum van Saffier, Florence, Haagse wijk- en woonzorg (HWW) of WoonZorgcentra Haaglanden (WZH).
Verpleegzorg aan huis
Bij verpleegzorg aan huis krijgt u de zorg die u nodig heeft zonder dat u naar een verpleeghuis hoeft te verhuizen. Soms wordt de zorg helemaal vergoed. Soms moet u een eigen bijdrage betalen. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van de zorg die u krijgt en uw inkomen.
Wat moet u doen
- Praat met uw huisarts. Deze kan advies geven en met u meekijken of u een aanvraag kunt doen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).
- Het CIZ onderzoekt met u welke zorg bij u past.
- Komt u er met uw huisarts of het CIZ niet uit? Vraag gratis hulp bij een servicepunt bij u in de buurt op Begin externe link: servicepuntxl.nl(Externe link), einde externe link..
Meer informatie
- Begin externe link: Vraag intensieve zorg aan(Externe link), einde externe link. (CIZ)
- Begin externe link: Verpleeghuizen en verzorgingshuizen in Den Haag(Externe link), einde externe link. (Zorgkaart Nederland)
- Begin externe link: Zelfstandig wonen met zorg dichtbij(Externe link), einde externe link. (HaagseSenioren.nl)
- Begin externe link: Welke zorg en hulp is er en hoe regel ik dat(Externe link), einde externe link. (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)
Misschien kunt u een vergoeding krijgen die u kan helpen om prettig en veilig te wonen. Of die u kan ondersteunen in de kosten als u moet verhuizen.
Kunt u door een blijvende ziekte of handicap niet meer in uw woning blijven? En moet u daardoor verhuizen? Dan kunt u misschien een vergoeding voor de verhuiskosten krijgen. U moet hiervoor een Begin link: Wmo-melding doen, einde link. .
Wilt u zelf een woongroep oprichten? En zoekt u financiële hulp voor de begeleiding van dit proces? Neem dan contact op met het Begin externe link: Centrum Groepswonen(Externe link), einde externe link.. Medewerkers kunnen u meer vertellen over de subsidieregelingen.
Zorgt u voor iemand die voor een lange tijd ziek is of een handicap heeft? Dan bent u mantelzorger. De gemeente en organisaties in de stad steunen mantelzorgers. Er zijn organisaties die u advies kunnen geven en naar u luisteren. Bekijk meer informatie op de Begin externe link: Sociale Kaart van Den Haag(Externe link), einde externe link. of bij het Begin externe link: Servicepunt XL.(Externe link), einde externe link.
Woont u in een sociale huurwoning en wilt u dichter bij de persoon wonen voor wie u zorgt? Soms kunt u als mantelzorger voorrang krijgen op een andere sociale huurwoning. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals:
- U staat ingeschreven bij Woonnet Haaglanden.
- U zorgt minimaal 8 uur per week voor iemand, verspreid over minimaal 4 dagen per week.
- U woont verder dan 5 kilometer van degene voor wie u zorgt. Deze afstand kan door een verhuizing worden teruggebracht tot minder dan 5 kilometer.
- U en de persoon voor wie u zorgt ontvangen geen geld vanuit een Persoonsgebonden Budget (PGB).