Vernieuwing winkelcentrum Duinzigt en het Willem Royaardsplein
Winkelcentrum Duinzigt in Haagse Hout is gebouwd in de jaren ’70. De eigenaar wil het opknappen en nieuwe woningen en winkels bouwen. De gemeente gaat de buitenruimte vernieuwen. Zo is het straks weer een winkelcentrum dat past bij deze tijd..
Eigenaar WP Retail Invest maakte met bewonersorganisaties en winkeliers een plan om het winkelcentrum te vernieuwen. De plannen:
- Er komt een nieuwe en goed bereikbare Albert Heijn en enkele andere winkels op de plaats van het parkeerterrein.
- Boven de supermarkt komen 24 appartementen.
- Onder de supermarkt komt een ondergrondse parkeergarage voor ongeveer 155 auto’s.
- De bestaande winkelgebouwen worden opgeknapt en uitgebreid.
- Op de plek waar nu de Albert Heijn zit, komt een nieuw gebouw met winkelruimte en 15 appartementen.
Willem Royaardsplein: ontmoetingsplaats
In winkelcentrum Duinzigt ligt het Willem Royaardsplein. Dit plein met horeca, terrasjes en zitplaatsen buiten blijft een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Vanaf de Theo Mann Bouwmeesterlaan is het plein straks te zien.
De gemeente gaat het plein na de bouwwerkzaamheden opnieuw inrichten. Er zijn hiervoor 3 ontwerpen gemaakt. De reacties van bewoners, bezoekers en winkeliers zijn verwerkt in een nieuw ontwerp. Dit ontwerp is nog niet definitief. Hierover moet nog een besluit worden genomen.
Soorten winkels
De eigenaar WP Retail Invest, de gemeente, de wijkvereniging en enkele bewoners en winkeliers hebben meegedacht over wat voor winkels in het nieuwe winkelcentrum komen. Het advies is:
- boeken/cadeauwinkel
- brasserie
- delicatessenwinkel
- drogist
- (familie)horeca
- fietsenwinkel
- groenteboer
- kapper
- kledingreparatie
- koffiekar, kraampje, enzovoort
- mode (heren en dames)
- opticien
- schoenmaker
- slijterij
- speciaalzaak expats
- stomerij
- toko
- traiteur/poelier
Bedrijven die goed combineren met de bestaande winkels:
- biologische supermarkt
- (klein) huishoudelijk
- sport en/of fitness
- verswinkels, zoals viswinkel, slager of broodspeciaalzaak
Eigenaar WP Retail Invest zoekt nieuwe huurders uit deze lijst. Als dit niet lukt, dan mag hij ook aan andere type winkels verhuren.
Goedkeuring van de plannen
Om verder te gaan met het plan voor de vernieuwing van het winkelcentrum, moet de gemeente een besluit nemen over het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning. In het bestemmingsplan staat wat er op een stuk grond mag gebeuren. Met een omgevingsvergunning krijgt iemand toestemming voor bouw, verbouwing of sloop.
Voordat de gemeente een definitief besluit neemt over het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning, zijn deze 6 weken ter inzage gelegd. Dit was tussen dinsdag 12 september en maandag 23 oktober 2023. Tijdens deze periode kon u een reactie hierop geven (een zienswijze indienen).
De omgevingsdienst Haaglanden neemt daarnaast een besluit over de beschikking hogere grenswaarden Wet Geluidhinder. Dit houdt in dat er voor 25 woningen meer verkeerslawaai is toegestaan dan de normale grens die hiervoor geldt. Ook dit heeft van dinsdag 12 september tot en met maandag 23 oktober 2023 ter inzage gelegen.
U kunt Begin externe link: ontwerp-bestemmingsplan Willem Royaardsplein(Externe link), einde externe link. en de Begin externe link: ontwerp-omgevingsvergunning(Externe link), einde externe link. bekijken Begin externe link: via het omgevingsloket(Externe link), einde externe link..
De gemeente en de omgevingsdienst Haaglanden hebben meerdere reacties (zienswijzen) ontvangen. Deze reacties worden beoordeeld en beantwoord. Hierna nemen zij een definitief besluit.
Besluit gemeenteraad
Het besluit door de gemeenteraad gebeurt in 2 stappen. Eerst wordt deze behandeld in de commissie Ruimte. Zo kunnen de raadsleden die in deze commissie zitten samen het bestemmingsplan bespreken en het verhaal bij de ingediende zienswijzen horen. De indieners van een zienswijze ontvangen een uitnodiging voor deze hoorzitting, zodat ze hun zienswijzen kunnen toelichten. Deze hoorzitting is op 29 januari 2025.
Hierna neemt de gemeenteraad het besluit. Dit noemen we vaststellen. Het is mogelijk om bij de raad in te spreken over de onderwerpen op de agenda. Meer informatie leest u op Begin link: ‘Stad in de raad, einde link. ’.
Er is nog geen datum bekend wanneer de gemeenteraad een besluit neemt.
Beroep tegen besluit
Zodra het bestemmingsplan door de raad is vastgesteld, worden het bestemmingsplan, de verleende omgevingsvergunning en de beschikking Wet geluidhinder hogere grenswaarden alle drie tegelijk 6 weken ter inzage gelegd. U kunt in deze periode een beroep tegen het besluit instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als er geen beroep is ingesteld, dan treedt het bestemmingsplan in werking.