Kamerbewoning
Wilt u alle kamers in uw woning verhuren? Of heeft u een kamer over die u wilt verhuren? Houd dan rekening met een aantal voorwaarden.
Bij jongeren, (internationale) studenten en arbeidsmigranten is er steeds meer vraag naar kleine tijdelijke woonruimte. Voor deze groepen is kamerbewoning een optie. Bij kamerbewoning delen huurders samen een woonruimte, maar vormen ze geen stel of gezin. Kamerbewoners delen de wasgelegenheid (badkamer, douche), de keuken en het toilet met elkaar. Soms delen ze ook de woonkamer.
In welke wijken
Vanaf 1 juni 2021 geeft de gemeente alleen nog nieuwe vergunningen voor kamerbewoning af in wijken waar:
- de gemiddelde WOZ-waarde hoger is dan € 405.000. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.
- 5% of minder van de woningen nu gebruikt wordt voor kamerbewoning
In de afbeelding ziet u de wijken waar u nieuwe vergunningen voor kamerbewoning kunt aanvragen (peildatum 1 januari 2023):
- (03) Westbroekpark en Duttendel
- (04) Benoordenhout
- (05) Archipelbuurt
- (10) Zorgvliet
- (13) Vogelwijk
- (15) Kijkduin en Ockenburgh
- (16) Kraayenstein en Vroondaal
- (43) Forepark
- (44) Leidschenveen
Regels kamerbewoning
- U mag op 1 adres aan maximaal 2 personen een kamer verhuren zonder vergunning. Dit geldt alleen als u zelf niet in de woning woont.
- Wonen u en uw gezinsleden ook in de woning? Dan tellen u en uw gezinsleden mee bij het maximum aantal personen. Bijvoorbeeld: u woont alleen in de woning. U mag dan zonder vergunning aan maximaal 1 ander persoon een kamer verhuren.
- Voor kamerbewoning vanaf 3 personen moet u een omzettingsvergunning aanvragen. Dat is een vergunning voor het aanpassen van een zelfstandige woning naar kamerbewoning. Meer informatie over het aanvragen van deze vergunning vindt u op Begin link: Woning omzetten in kamerbewoning, einde link. .
- Voor omzettingsvergunningen voor kamerbewoning geldt een maximum van 8 bewoners.
- In kwetsbare buurten geeft de gemeente geen omzettingsvergunning uit.
- De huurder van uw kamer heeft recht op minimaal 18 vierkante meter gebruiksoppervlakte. Dat is de te verhuren kamer plus de ruimtes voor gezamenlijk gebruik. Zoals de keuken, het toilet en de badkamer.
- Vanaf 5 personen zijn er extra regels voor geluidsisolatie.
- Gaat u 5 of meer kamers verhuren in 1 woning? Dan gelden er extra brandveiligheidseisen. Ook moet u dan een gebruiksmelding doen. De melding kunt u doen via het Begin externe link: Omgevingsloket(Externe link), einde externe link..
- Verhuurde u vóór 1 juni 2021 zonder omzettingsvergunning een woning aan maximaal 3 personen? Dan heeft u geen omzettingsvergunning nodig. Een wisseling van huurder is dan toegestaan, zo lang er in de woning maximaal 3 personen wonen.
- Stopt u met verhuren en wilt u daarna de woning weer aan 3 of meer kamerbewoners verhuren? Of wordt de woning 6 maanden achter elkaar niet gebruikt voor kamerbewoning? Dan heeft u wel een omzettingsvergunning nodig. De vergunningsaanvraag moet dan voldoen aan de nieuwe regels.
- Heeft u een omzettingsvergunning voor 3 personen van vóór 1 november 2015? Dan verandert er niets voor u zolang het aantal personen gelijk blijft.
Verder is het belangrijk dat u:
- zorgt voor gezonde en veilige woonomstandigheden van uw huurders
- een overzichtelijke administratie van de huurcontracten bijhoudt en huurcontracten maakt die voldoen aan de wettelijke eisen. Lees hierover meer op de Begin externe link: website van de Rijksoverheid(Externe link), einde externe link.
- rekening houdt met de regels voor de maximale huur en de verhoging daarvan. Kijk voor het vaststellen van de huur op de Begin externe link: website van de Rijksoverheid(Externe link), einde externe link.
- zorgt voor het herstellen van gebreken die niet door de huurder komen
- zoveel mogelijk zorgt dat huurders zich inschrijven bij de gemeente Den Haag. Lees hierover meer informatie op de pagina Begin link: Verhuizing doorgeven, einde link. .
Hospitaverhuur
Bij hospitaverhuur verhuurt u een kamer (of deel van de woning) in het huis waar u zelf ook in woont. Hospitaverhuur kan de woningnood onder (internationale) studenten verminderen.
Regels hospitaverhuur
Voor hospitaverhuur gelden de volgende regels:
- De huurder woont onzelfstandig en huurt 1 of meer kamers in de woning. Onzelfstandig wonen betekent dat de verhuurder en huurder voorzieningen delen. Zoals keuken, toilet en badkamer.
- In heel Den Haag mogen eenpersoonshuishoudens zonder vergunning 1 huurder in huis nemen.
- Woont u op dit moment met 2 personen of meer in 1 huis? En wilt u een kamer verhuren? Dan heeft u een omzettingsvergunning nodig. In 9 wijken kunt u een omzettingsvergunning aanvragen. Kijk voor meer informatie onder de kop Begin link: In welke wijken, einde link. .
Hulp bij hospitaverhuur
In Den Haag zijn er verschillende organisaties die u kunnen helpen met hospitaverhuur:
- Begin externe link: Hospi Housing(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Hospita worden(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Kamers met Aandacht(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Take care BnB(Externe link), einde externe link.