Collectieve Inkoopactie Warmtepomp
Wilt u een warmtepomp maar ziet u op tegen het uitzoekwerk? Doe dan mee aan de Collectieve Inkoop Warmtepomp van Vereniging Eigen Huis. Zo bent u zeker van een goede warmtepomp en installatie door een vakman.
Via deze actie kunt u een hybride warmtepomp of een all-electric-ready warmtepomp kopen.

- Een hybride of all-electric-ready warmtepomp van goede kwaliteit.
- Vakkundige installatie.
- Betrouwbare leveranciers, geselecteerd door Vereniging Eigen Huis.
- Minstens 5 jaar garantie.
- 1 jaar gratis lidmaatschap van Vereniging Eigen Huis. Na dit jaar betaalt u jaarlijks contributie. U kunt altijd opzeggen.
Deze actie is bedoeld voor eigenaren van een koopwoning in Den Haag, bijvoorbeeld een eengezinswoning.
Let op, in deze gevallen kunt u NIET meedoen:
- U woont in een appartement.
- U bent lid van een VvE.
- Uw woning is aangesloten op een warmtenet (stadsverwarming) of blokverwarming.
- Uw woning wordt verwarmd met luchtverwarming.
- Uw woning wordt verwarmd met een gaskachel of pelletkachel.
Met een hybride of all-electric-ready warmtepomp daalt uw CO2-uitstoot voor verwarmen en warm water. U verbruikt wel meer stroom, maar bent toch goedkoper uit. Hoeveel u bespaart hangt af van uw situatie. Bijvoorbeeld van de isolatie in uw woning.
Een hybride warmtepomp verwarmt uw woning. Alleen op heel koude dagen neemt de cv-ketel het over. Met een all-electric-ready warmtepomp heeft u de mogelijkheid om direct (tegen meerprijs) of na verloop van tijd helemaal van het gas af te gaan. Dit is de betere keuze als u binnen 2 jaar van het gas af wilt.
Wilt u weten of zo’n warmtepomp voor u een goede keus is? Dan heeft u in Den Haag ook de mogelijkheid om hier gratis en persoonlijk advies over te vragen van een energiecoach. De hulp van een energiecoach is geen onderdeel van de inkoopactie van Vereniging Eigen Huis. Zie: Begin externe link:Vraag advies van een Haagse energiecoach(Externe link), eind externe link..
- Ga naar de Begin externe link:actiepagina van Vereniging Eigen Huis(Externe link), eind externe link.. Doe hier eerst de check om te kijken of uw huis geschikt is voor een warmtepomp.
- Blijkt uit de check dat uw huis geschikt is? Dan kunt u zich op de actiepagina meteen inschrijven voor de inkoopactie. Doe dit uiterlijk op 20 april 2025.
- U krijgt een aanbod voor een warmtepomp en de installatie. U hoeft niet op het aanbod in te gaan, u zit nergens aan vast.
- De leverancier van de warmtepomp controleert nog eens of uw woning geschikt is. Dit gebeurt via videobellen met Whatsapp. De leverancier kijkt ook waar de pomp geplaatst kan worden en welk type het beste past bij uw situatie. Daarna krijgt u een offerte. U hoeft niet op de offerte in te gaan, u zit nergens aan vast.
- Soms is een vergunning nodig voor het plaatsen van een warmtepomp. Bijvoorbeeld als u in een monument woont of een Rijksbeschermd stadsgezicht. Zoek dit van tevoren uit.
- Geeft u akkoord op de offerte? Dan maakt de leverancier een afspraak met u voor de installatie. Hoe lang het duurt voordat de pomp geplaatst wordt, hangt af van de leverancier. Voor de installatie is meestal 1 dag nodig. U kunt de warmtepomp meteen gebruiken.
- Is de warmtepomp geïnstalleerd? Dan kunt u Begin externe link:subsidie aanvragen(Externe link), eind externe link.. U heeft een factuur, foto en DigiD nodig bij de aanvraag.
De overheid moedigt duurzaam verwarmen aan met subsidies en leningen. Lees verder:
- de Haagse Begin externe link:Energiebespaarlening(Externe link), eind externe link. van het Warmtefonds
- de Begin externe link:ISDE subsidie voor warmtepompen(Externe link), eind externe link. van de rijksoverheid; bekijk ook de Begin externe link:algemene informatie over de ISDE subsidie(Externe link), eind externe link.
- de pagina met Begin link:subsidies voor duurzame maatregelen, einde link. op deze website.
Een subsidie aanvragen kost wat moeite, maar u bespaart er veel geld mee. Ziet u op tegen het uitzoekwerk? Vraag een Begin externe link:energiecoach(Externe link), eind externe link. om hulp. Dit is gratis.
Meestal niet. In de volgende gevallen kan er een vergunning nodig zijn:
- Uw huis is een monument.
- Uw huis ligt in een rijksbeschermd stadsgezicht.
- U wilt de buitenunit op een balkon neerzetten.
- De buitenunit steekt meer dan 50 centimeter uit vanaf de gevel.
- De buitenunit staat op de grond en is hoger dan 1 meter en/of groter dan 2 vierkante meter.
Heeft u vragen over vergunningen?
Neem dan contact op met de afdeling Vergunningen en Toezicht van de gemeente via telefoonnummer 14070.
Geluidsnormen
Er zijn ook geluidsnormen voor warmtepompen (maximaal 40 decibel). Meer informatie vindt u op de pagina Begin externe link:Geluidseisen warmtepompen en airco’s op de website van de Rijksoverheid.nl(Externe link), eind externe link.
Nee. De overheid was van plan om vanaf 2026 eisen te stellen aan de manier waarop we onze woningen verwarmen. Nieuwe verwarmingsinstallaties moesten efficiënter zijn dan de huidige cv-ketels. Dit betekende dat huiseigenaren die hun cv-ketel wilden vervangen door een nieuwe cv-ketel, verplicht zouden zijn daar minimaal een hybride warmtepomp bij te plaatsen. Het kabinet-Schoof heeft de verplichting geschrapt.
U krijgt ten minste 8 jaar van tevoren te horen wanneer er in uw buurt geen gas meer wordt geleverd.
De gemeente maakt voor iedere buurt een uitvoeringsplan. Daarin komt te staan wanneer uw buurt over gaat op schone energie. De gemeente maakt de uitvoeringsplannen samen met buurtbewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. In sommige buurten is hier al mee gestart, bijvoorbeeld in (delen van) Zuidwest, Mariahoeve en de Binckhorst. In andere buurten wordt pas tussen 2030 en 2040 een uitvoeringsplan gemaakt.
Meer informatie:
- Heeft u vragen over deze actie? Kijk dan op de Begin externe link:website van Vereniging Eigen Huis(Externe link), eind externe link..
- Heeft u andere vragen over duurzaam wonen en verwarmen? Neem dan contact op met een medewerker van de gemeente, via het Begin externe link:contactformulier(Externe link), eind externe link..
- Meer weten over warmtepompen? Lees verder op de pagina over Begin externe link:hybride warmtepompen(Externe link), eind externe link. en de pagina over Begin externe link:volledig elektrische warmtepompen(Externe link), eind externe link. op de website van Milieu Centraal.