Bijzondere lokale omstandigheden kwaliteitsborging
Volgens de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) moet voor sommige bouwplannen een onafhankelijke kwaliteitsborger de bouwplannen controleren. Deze bekijkt ook of er bijzondere plaatselijke omstandigheden zijn om te zorgen dat uw bouwplan aan de regels voldoet.
De kwaliteitsborger controleert of u uw bouwplan uitvoert volgens de regels van het Begin externe link: Besluit bouwwerken leefomgeving(Externe link), einde externe link. (Overheid.nl).
Checklist
Bekijk hieronder de checklist van bijzondere lokale omstandigheden in Den Haag waar u op moet letten. Bij de Wkb-melding stuurt u de volgende informatie mee:
Monumenten en belendingen
In Den Haag staan veel gebouwen dicht bij elkaar. Controleer of de keuzes voor de fundering (waarop het bouwwerk staat) en de constructie geschikt zijn voor de funderingen en constructies van belendingen (aangrenzende gebouwen). Ga na of belendingen de status van monument hebben. Lees meer op Begin externe link: monumentenzorgdenhaag.nl(Externe link), einde externe link..
Geluidsbelasting
Ga na of het gebouw op een plek staat waar buiten veel geluid is, bijvoorbeeld door verkeer op de weg. Het kan zijn dat op een speciale manier gebouwd moet worden, zodat binnen in het gebouw niet te veel geluid van buiten komt. Dit gaat niet om alle geluid, daar zijn regels voor. Vraag daarom een deskundige om dit uit te zoeken.
Omgevingsplan
Onderzoek of er technische aandachtspunten voor het bouwplan volgen uit het omgevingsplan op Begin externe link: www.omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/(Externe link), einde externe link..
Toestemming
Ga na welke omgevingsvergunning(en) en verdere toestemming(en) voor het bouwplan nodig zijn en of hier technische voorwaarden voor het bouwen uit volgen. Lees meer op Begin externe link: www.omgevingswet.overheid.nl/checken(Externe link), einde externe link..
Explosieven
Let op risico’s in Benoordenhout, Bezuidenhout, Scheveningen en de kustgebieden. Bijvoorbeeld bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Bekijk de Begin externe link: kaart met ontplofbare oorlogsresten(Externe link), einde externe link..
Grondopbouw
Onderzoek de grondopbouw (lagen in de grond) door het maken van sonderingen (metingen om de sterkte van de grondlagen in een grafiek te zetten). Den Haag heeft wisselende grondlagen van (gemengde) zandlagen in de duingebieden, gemengde kleilagen bij het Centrum en klei- en veenlagen bij vroegere poldergebieden.
Windbelasting
Controleer of uw bouwwerk voldoet aan de regels over windbelasting (de kracht van de wind). De kuststrook in Den Haag heeft een hogere windbelasting dan de rest van de stad, lees meer in de Begin externe link: NEN-EN 1991-1-4 Windbelasting(Externe link), einde externe link.. In het Centrum, Laak en de Binckhorst zijn hoge gebouwen die invloed kunnen hebben op de lokale windbelasting.
Waterdruk
Bij een kelder moet u letten op de hoogste en laagste grondwaterstand. In Den Haag moet u voor het berekenen van de constructie ook letten op een verlaging van de grondwaterstand van 4 meter onder het maaiveld (Begin link: peilhoogte, einde link. ). Dit kan invloed hebben op de maximale neerwaartse belasting (druk naar beneden). In de belastingcombinaties rekent u met fundamentele belastingcombinaties volgens NEN-EN 1990, dus niet met een buitengewone belastingcombinatie.
Zeeklimaat
Staalconstructies kunnen gaan roesten als er buitenlucht bij kan komen. In Den Haag moet u ook nog letten op chloriden in de lucht door de zee. U moet er daarom goed op letten welk staal u kiest. Dit is nodig voor stalen bevestigingsmiddelen (schroeven, ankers, bouten) en stalen opvangconstructies voor gevelelementen, balkons, metselwerk, beplating of andere onderdelen.
- U kunt roestvast staal met kwaliteit 3.16 gebruiken.
- Onder voorwaarden mag u ook thermisch verzinkt staal met een duplexsysteem gebruiken volgens Begin externe link: NEN-EN-ISO 1461(Externe link), einde externe link.. Dat mag als u plaatstaal gebruikt dat minimaal 8 mm dik is, of als er een 2e draagweg is, of als u een afplaklaag aanbrengt.
Stormvloed
Bij bouwwerken op of vlakbij het strand van Scheveningen (bouwlocatie buiten de zeewaterkering) moet u in de berekening van de constructie voor de hoogste (grond)waterstand uitgaan van 4,5 meter +NAP bij stormvloed. In de belastingcombinaties rekent u met fundamentele belastingcombinaties volgens NEN-EN 1990.
Zie ook Melding Wet kwaliteitsborging (Wkb-melding)