Advies voor huurders

Huurt u van een particuliere verhuurder? Huuradviseurs van de gemeente helpen bij vragen over uw huur, uw huurcontract, onderhoud en energie besparen. Huurt u een van een woningcorporatie? Neem dan contact op met uw woningcorporatie.

Te hoge huur of onderhoudsklachten

Denkt u dat u een te hoge huur heeft? Of is er achterstallig onderhoud? De huuradviseurs van de gemeente kunnen u helpen. Zij controleren hoe hoog de huur is en bekijken uw woning als dat nodig is. Heeft u hulp nodig? Maak een Begin externe link: afspraak met de gemeente(Externe link), einde externe link..

U kunt zelf controleren of uw huur redelijk is op de Begin externe link: website van de Huurcommissie(Externe link), einde externe link..

Huurcommissie

Heeft u een probleem met uw verhuurder over huur, servicekosten of onderhoud? Dan kunt u dit Begin externe link: melden bij de Huurcommissie(Externe link), einde externe link.. De huurcommissie is onafhankelijk en helpt huurders bij huurproblemen. Zij geeft advies en doet een uitspraak.

Heeft u de Huurcommissie al ingeschakeld? Maar reageert uw verhuurder niet op de uitspraak van de Huurcommissie? Dan kunt u naar de rechter stappen. De kosten hiervan (proceskosten) worden vergoed. De gemeente helpt u hierbij. Zie voor de voorwaarden op de pagina Begin link: Vergoeding proceskosten aanvragen, einde link. .

Haagse Pandbrigade

Verhuurders moeten zich aan een aantal regels houden. Deze regels staan onder andere in de Begin link: Wet goed verhuurderschap, einde link. . Wordt u bijvoorbeeld bedreigd of gediscrimineerd als u probeert een woning te huren? Verwaarloost de verhuurder de woning? Of is er achterstallig onderhoud? Dan kunt u dit melden bij de Begin link: Haagse Pandbrigade, einde link. . Of anoniem bij het Begin link: meldpunt goed verhuurderschap, einde link. .

Kosten voor onderhoud

Een woning moet onderhouden worden. Bijvoorbeeld het schimmelvrij maken van uw woning, of het controleren van de cv-ketel. Wat moet u zelf doen als huurder? En waarvoor is de verhuurder verantwoordelijk? En wie betaalt? Lees wie wat moet doen aan onderhoud op de Begin externe link: website van de Rijksoverheid(Externe link), einde externe link..

Huurt u een appartement dat onderdeel is van een vereniging van eigenaars (vve)? Investeer dan in een goede relatie met de vve. Zo blijft u op de hoogte van belangrijke zaken zoals de onderhoudsplanning en maatregelen van de vve voor energiebesparing. Lees meer hierover op de Begin link: pagina Adviseurs voor vve’s, einde link. .

In woningen die voor 1960 zijn gebouwd, kunnen loden waterleidingen zitten. De gemeente vraagt verhuurders om die te vervangen. Lees er meer over op de webpagina Begin link: Loden waterleidingen vervangen, einde link. .

Energie besparen en isoleren

Wilt u uw huurwoning energiezuiniger laten maken? Dan kunt u uw verhuurder hierom vragen. De heet initiatiefrecht. Het gaat dan bijvoorbeeld om het isoleren van vloer, dak, gevel of ramen. Ook andere maatregelen zijn mogelijk, zoals een nieuwe cv-ketel plaatsen. U moet wel meer huur kunnen en willen betalen als de verhuurder de maatregelen uitvoert. Lees hoe u gebruik kunt maken van het Begin externe link: initiatiefrecht voor huurders(Externe link), einde externe link. (Duurzamestad.denhaag.nl).

Wilt u weten wat u zelf kunt doen om energie te besparen? Bekijk de pagina Begin externe link: Uw woning verduurzamen(Externe link), einde externe link. (Duurzamestad.denhaag.nl).

Contact

Heeft u een vraag voor de huuradviseurs? Bel de gemeente via 14070. Of vul het Begin externe link: contactformulier(Externe link), einde externe link. in.

Zie ook

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070