Straatintimidatie in Den Haag
Bijna de helft van alle Hagenaars heeft straatintimidatie meegemaakt. Dat blijkt uit onderzoek. In Den Haag hebben jongeren vaker last van straatintimidatie dan ouderen. Queer personen hebben het vaakst last van straatintimidatie. En vrouwen hebben vaker straatintimidatie meegemaakt dan mannen.
In Den Haag moet iedereen zich veilig voelen. Daar hoort bij dat iedereen respectvol met elkaar omgaat. En dat iedereen zichzelf kan zijn. Intimidatie wordt daarom niet geaccepteerd.
Wordt u lastiggevallen op straat en wilt u dit melden? Dat kan op verschillende manieren.
Direct gevaar? Bel 112
Is er direct gevaar en sprake van geweld of aanranding? Bel dan altijd 112 en doe aangifte bij de politie.
Geen direct gevaar? Bel 0900-8844
Is er geen direct gevaar, maar wel sprake van straatintimidatie? Bel dan naar 0900-8844 en maak een melding of doe aangifte bij de politie.
Meld online
Melden en aangifte doen van straatintimidatie kan online op Begin externe link: de website van de politie(Externe link), einde externe link.. Straatintimidatie door discriminatie melden kan op Begin externe link: Discriminatie.nl – Den Haag(Externe link), einde externe link.. Dit kan ook zonder uw naam (anoniem).
Dit is straatintimidatie
Bij straatintimidatie is er sprake van ongewenste opmerkingen, gebaren en gedrag op straat of op een andere openbare plek. Denk hierbij aan nastaren, naroepen, nafluiten, achternalopen of in het nauw drijven. Iemand kan zich hierdoor onveilig voelen op straat.
Als omstander heb je een belangrijke rol bij het stoppen van straatintimidatie. Jouw aanwezigheid kan het verschil maken voor een slachtoffer. Door simpelweg te vragen of alles in orde is, kun je al veel betekenen.
Zie je dat iemand lastiggevallen wordt, probeer dan in te grijpen. Door tussen de dader en het slachtoffer te gaan staan of een gesprekje aan te knopen met het slachtoffer, kun je de situatie doorbreken. Je hoeft niet per se over de intimidatie te praten; praten over alledaagse onderwerpen kan al helpen. Zo kun je proberen de dader af te leiden door de weg te vragen of te vragen hoe laat het is.
Spreek elkaar ook aan op gedrag. Als je ziet dat je vrienden iemand lastigvallen, is het belangrijk om hen aan te spreken en hen te wijzen op hun gedrag.
Maak een melding of doe aangifte bij de politie. Dit kan op telefoonnummer 0900-8844 of online op Begin externe link: de website van de politie(Externe link), einde externe link..
Wilt u zonder uw naam (anoniem) een melding maken? Dat kan op Begin externe link: de website van Meld Misdaad Anoniem(Externe link), einde externe link.. Hier doet u geen aangifte.
Heeft u last van straatintimidatie door discriminatie? Bijvoorbeeld om uw geloof of om wie u bent? Maak dan online een melding Begin externe link: op de website van Discriminatie.nl – Den Haag(Externe link), einde externe link.. Ook dit kan anoniem. Na uw melding ontvangt u hulp en adviezen bij uw situatie.
Intimidatie op Scheveningen
Heeft u op Scheveningen last van intimidatie op straat of ziet u het gebeuren? Doe dan een melding via Begin externe link: meldingenkust.denhaag.nl(Externe link), einde externe link..
Melden bij wijkagent
Wilt u een melding maken van een andere vorm van overlast? Dat kan via de pagina Meldingen. Of neem contact op met uw wijkagent (Externe link).
Je kunt de online training Begin externe link: Stand Up(Externe link), einde externe link. volgen. Deze duurt maar 10 minuten. Tijdens de training leer je wat kunt doen als je slachtoffer bent van straatintimidatie. En hoe je kunt ingrijpen als je intimidatie ziet gebeuren. Ook kun je bij de organisatie Fairspace de Begin externe link: omstanderinterventie workshop(Externe link), einde externe link. volgen. Daar leer jij je uitspreken en opkomen voor iemand die in het openbaar last heeft van straatintimidatie. Neem voor actuele data contact op met Fairspace.
Ja. De Wet seksuele misdrijven geldt vanaf 1 juli 2024. Deze wet moet slachtoffers van seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag beter gaan beschermen. Met de nieuwe wet wordt seksuele intimidatie in de (digitale) openbare ruimte ook strafbaar. Slachtoffers van seksuele intimidatie kunnen aangifte doen of een melding maken van incidenten bij de politie.
Heb je in Scheveningen last van intimidatie op straat of ben je daar getuige van? Doe dan een melding via Begin externe link: scheveningenmeldt.nl(Externe link), einde externe link.. Zo weet de gemeente hoe inwoners worden geïntimideerd en kan zij beter tegen straatintimidatie optreden.
Heb je te maken met discriminatie op straat? Dan kun je terecht bij Begin externe link: Discriminatie.nl Den Haag(Externe link)(Externe link), einde externe link..
Word je lastiggevallen op straat omdat je lesbisch, homo, trans, biseksueel of non-binair bent? Dan kun je terecht bij Begin externe link: Roze in Blauw(Externe link), einde externe link..
Bij Begin externe link: Slachtofferhulp Nederland(Externe link), einde externe link. kun je telefonisch je verhaal doen.
Lees meer informatie over straatintimidatie en deel je verhaal over straatintimidatie bij Begin externe link: Stichting Stop Straatintimidatie(Externe link), einde externe link..
“Ik ging me duizend dingen tegelijk afvragen. Waarom overkomt mij dit? Heb ik aanleiding gegeven? Wat doe ik fout?
Maar dit zijn de verkeerde vragen. De schuld ligt bij degenen die anderen lastigvallen. Dat weet ik wel, maar toch spookt het lang door je hoofd. Ik ben weleens lastiggevallen terwijl mijn dochter erbij was. Verschrikkelijk. Zij begreep absoluut niet waarom er nare dingen naar papa werden geroepen.
Ik pas mijn gedrag nu aan en probeer zo min mogelijk op te vallen. Voor jonge vrouwen en queerpersonen is de straat een onveilige plek. Als je een groepje jongens ziet staan en het voelt niet goed, dan loop je uit voorzorg naar de overkant van de straat. Een heteroman zal zich moeilijk kunnen voorstellen wat straatintimidatie met iemand doet. De nare ervaring is niet voorbij als het incident voorbij is. De eerste tijd denk je er steeds weer aan, zeker als je in de buurt van de plek bent.
Het zou een groot verschil maken als omstanders iets zouden doen. Ga naast het slachtoffer staan, loop een eindje samen. Begin een gesprek, leid de daders af. Ik zou me daardoor gesteund voelen. Dan heb je een nare ervaring, maar ook een positieve. Helaas hoor ik zelden dat omstanders ingrijpen. De straat lijkt een niemandsland. Nee, de straat is van ons allemaal. We moeten elkaar in bescherming nemen.
Het is goed dat seksuele intimidatie nu strafbaar is gesteld. Daders kunnen niet meer wegkomen met ‘het was maar een geintje’. Maar daarmee is het nog lang niet gestopt. Het begint in de opvoeding en op school. De boodschap moet zijn: het is niet stoer om iemand lastig te vallen, maar juist stoer om voor een ander op te komen.”
Umit Colgecen is mbo-docent, dichter en rapcoach. Hij staat op de foto met zijn zoon Noah. Dit is Umits’ ervaring met straatintimidatie:
“In mijn tijd als jeugdwerker heb ik veel met jongeren gepraat over sociale omgangsvormen. Hoe gedraag jij je op straat? Ik probeerde ze altijd een spiegel voor te houden.
Oké, jij vindt dat je meisjes mag nafluiten en schunnige dingen mag roepen. Maar stel dat je zus of je moeder wordt lastiggevallen op straat? Wat doe je dan?
‘Nou, dan sla ik die gasten in mekaar.’
O ja, kijk dan nu eens naar jezelf. Is het wél normaal als jij het doet?
Of die jongens zich meteen anders gedragen, weet ik niet. Maar er blijft zeker iets hangen. Mijn vader leerde mij dat ik mensen moet respecteren zoals ze zijn. Je gaat geen grappen maken over het uiterlijk van een ander. En je valt anderen zeker niet lastig. Als je die boodschap thuis meekrijgt, dan werkt dat door op straat. Dan durf je misschien vrienden aan te spreken die te ver gaan: ‘Kap ermee. Doe niet zo kinderachtig.’
We hebben één zoon en twee dochters. Opvoeden doe je door het goede voorbeeld te geven en door duidelijk te maken wat wel en niet kan. Woorden als ‘bitch’ of ‘slet’ zal ik niet accepteren. Zo praat je niet over vrouwen. Ik hoop dat onze kinderen straks sterk genoeg zijn om niet mee te gaan met negatief groepsgedrag. Dat ze op tijd zeggen: ‘Kap ermee.’
Pubers denken niet na over wat ze doen. De hormonen vliegen door hun lijf. Ze willen indruk maken en houden geen rekening met wat hun gedrag kan veroorzaken. Vaak blijft het vrij onschuldig, maar stoer doen ten koste van een ander die zwakker staat? Nee, dan ga je echt een grens over. Je bent een loser als je denkt zo indruk te kunnen maken.’
Vindt u het tegengaan van straatintimidatie een belangrijk onderwerp? En wilt u hierover meedenken met de gemeente? Of heeft u een andere vraag? Stuur dan een bericht naar Begin link: emancipatie@denhaag.nl, einde link. . De gemeente neemt contact met u op.