Integrale Handhavingsacties
De gemeente houdt onder leiding van de veiligheidsregisseurs meerdere keren per jaar controles in de horeca, het openbaar vervoer, het verkeer of in woningen en andere gebouwen. Zo’n controle heet een Integrale Handhavingsactie (IHA). Tijdens een IHA werkt de gemeente samen met de politie en andere organisaties om de leefbaarheid en veiligheid in een wijk of gebied te verbeteren.
De gemeente organiseert een IHA als ze vermoeden dat er dingen niet goed gaan of het onveilig is. Bijvoorbeeld doordat er veel meldingen of klachten binnenkomen van bedrijven, overheidsorganisaties of burgers. Tijdens een IHA zijn er op een afgesproken moment in een bepaald gebied meerdere acties . Elke deelactie pakt een ander probleem aan. Van de ene actie merkt u meer dan van de andere. Tijdens een IHA geldt ‘zero tolerance’: er worden geen waarschuwingen meer gegeven.
Het doel van een IHA is het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de stad. Ook verbetert een IHA de samenwerking tussen verschillende organisaties.
Horecacontroles
Tijdens een horecacontrole bezoekt een IHA-team horecabedrijven zoals restaurants en cafés om te kijken of deze zich aan de regels houden. Denk hierbij aan het controleren van de vergunningen en of alles schoon is (de hygiëne). Ook controleert het team of er drugs en andere illegale producten aanwezig zijn. Bij een horecacontrole werkt de gemeente samen met:
- Begin externe link:politie(Externe link), eind externe link.
- Begin link:de Handhavingsorganisatie, einde link.
- Begin externe link:de Douane(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVMA)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH)(Externe link), eind externe link..
Ov-controles
Tijdens een controle in het openbaar vervoer (ov) stapt het IHA-team op de tram, metro, bus en trein). Het team controleert of passagiers een geldig vervoersbewijs hebben en of ze zich aan de regels houden. Asociaal gedrag zoals agressie in het openbaar vervoer wordt streng aangepakt. Afhankelijk van het gebied, werken de volgende organisaties mee aan een ov-controle:
- Begin externe link:HTM(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:de Rotterdamse Electrische Tram (RET)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:de Nederlandse Spoorwegen (NS)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:politie(Externe link), eind externe link..
Verkeerscontroles
Tijdens de verkeerscontroles controleert het IHA-team of iedereen zich aan de verkeersregels houdt. Zo wordt er bijvoorbeeld gecontroleerd of bestuurders rijden onder invloed van alcohol of drugs, of zij een geldig rijbewijs hebben en of zij zich houden aan de maximale snelheid. Ook kijkt het team of bestuurders die ze hebben aangehouden openstaande boetes of schulden hebben. De politie doet deze verkeersacties samen met:
- Begin link:de gemeentelijke belastingdienst, einde link.
- Begin externe link:de Rijksbelastingdienst(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)(Externe link), eind externe link..
Soms is de Begin externe link:Rijksdienst voor het Wegverkeer(Externe link), eind externe link. (RDW) er ook bij voor de technische controle van voertuigen.
Pandcontroles
Bij woningcontroles heeft de Begin link:Haagse Pandbrigade, einde link. (HPB) van de gemeente Den Haag de leiding. Zij controleren de veiligheid van woningen en andere gebouwen in de stad. Ze bezoeken bijvoorbeeld woningen waar te veel mensen staan ingeschreven. Of woningen waarvan de gemeente denkt dat er uitkeringsfraude is. Ook controleren ze of gebouwen die niet goed zijn onderhouden nog wel veilig zijn. Ze kijken ook of de bouwvergunningen in orde zijn. De HPB werkt tijdens een pandcontrole samen met politie en Stedin. De medewerker van Stedin controleert of het gebruik van de gas- en elektriciteitsaansluiting volgens de wet is. In sommige gebieden doen ook de Haagse woningcorporaties Staedion, Haag Wonen en Hof Wonen mee.
Meer over de IHA’s in de stad
Wilt u weten waar IHA’s zijn gehouden en wat deze acties hebben opgeleverd? Lees de verslagen van de afgelopen IHA’s.
IHA’s in 2025
- Begin link:IHA Transvaal en Groente- en Fruitmarkt – 20 maart 2025, einde link.
- Begin link:IHA Laak – 7 maart 2025, einde link.
- Begin link:IHA rond Zuiderpark – 19 februari 2025, einde link.
- Begin link:IHA Centrum – 17 januari 2025, einde link.
IHA’s in 2024
- Begin link:IHA Stations- en Rivierenbuurt – 29 november 2024, einde link.
- Begin link:IHA Laak – 8 november 2024, einde link.
- Begin link:IHA Transvaal en Groente- en Fruitmarkt – 4 oktober 2024, einde link.
- Begin link:IHA Laak Centraal en Molenwijk – 27 juni 2024, einde link.
- Begin link:IHA Escamp – 20 september 2024, einde link.
- Begin link:IHA Schilderswijk – 6 juni 2024, einde link.
- Begin link:IHA Scheveningen – 25 mei 2024, einde link.
- Begin link:IHA Escamp – 21 maart 2024, einde link.
- Begin link:IHA Centrum en Zeeheldenkwartier – 29 februari 2024, einde link.
- Begin link:IHA Loosduinen – 17 januari 2024, einde link.
Melden helpt!
- Meldingen helpen gemeente en politie. Zo kunnen zij beter actie ondernemen waar en wanneer dit nodig is. Meld overlast en onveilige situaties bij de gemeente via de pagina Begin link:Meldingen, einde link.
- Verdachte situaties kunt u melden bij de Begin externe link:politie(Externe link), eind externe link. via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900 – 8844.
- Via Begin externe link:Meld Misdaad Anoniem(Externe link), eind externe link. (externe link) kunt u meldingen doen zonder uw naam te noemen (anoniem). Deze stichting staat los van de politie. Iedereen kan meldingen doen via de site of en via telefoonnummer 0800 – 7000.
Zie ook: Veiligheidsregisseurs in Den Haag