Den Haag tegen mensenhandel

Mensenhandel is een ernstig probleem dat vaak voor de meeste mensen niet te zien is. Bij mensenhandel raken slachtoffers hun vrijheid kwijt. Dit bezorgt hun enorm veel pijn en verdriet. De gemeente werkt daarom aan het voorkomen van mensenhandel.

Bij mensenhandel worden mensen uitgebuit of gedwongen dingen te doen waarvoor ze niet kiezen. Andere mensen hebben daar voordeel van. Zij dwingen hun slachtoffers bijvoorbeeld tot prostitutie, werken onder het minimumloon, crimineel gedrag of bedelen. Vaak gebruiken ze daarbij dwang, geweld, chantage en bedrog. Mensenhandel kan overal gebeuren. In de prostitutie, de land- en tuinbouw, horeca, fabriek en bij mensen thuis. Hierbij gaat het niet alleen om volwassenen, maar ook om kinderen.

Er zijn 3 vormen van mensenhandel:

  • seksuele uitbuiting
  • criminele uitbuiting
  • arbeidsuitbuiting

Hulp voor slachtoffers van mensenhandel

Bent u slachtoffer van mensenhandel of denkt u dat iemand slachtoffer is van mensenhandel? Bekijk hieronder waar u terecht kunt.

Stichting Hulp en Opvang Prostitutie en Mensenhandel (SHOP)

Deze stichting geeft hulp, advies en informatie aan slachtoffers van mensenhandel in de regio Den Haag. Vrouwelijke slachtoffers van mensenhandel kunnen gebruikmaken van de 24 uurs-opvang. Daarnaast coördineert SHOP de zorg aan slachtoffers van mensenhandel. Bel de zorgcoördinator van SHOP via telefoonnummer (070) 361 47 47. Lees meer informatie op de Begin externe link: website van SHOP(Externe link), einde externe link..

SHOP Jeugd

De afdeling SHOP Jeugd is er voor minderjarige slachtoffers van mensenhandel in de regio Den Haag. Behalve jongeren kunnen ook ouders/verzorgers en zorgprofessionals met vragen bij de hulpverleners terecht. Hieronder vindt u de contactgegevens van SHOP Jeugd.

De hulpverleners bellen of mailen u binnen 1 werkdag terug.

Kijk voor meer informatie op de Begin externe link: website van SHOP Jeugd(Externe link), einde externe link..

Meld Misdaad Anoniem

Bel het meldpunt Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 70 00 als u niet met uw verhaal naar de politie durft. Een melding doen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 0.00 uur en op zaterdag en zondag tussen 9.00 en 17.00 uur. U kunt ook via het Begin externe link: online formulier op de website(Externe link), einde externe link. een melding doen. Kijk voor meer informatie op de Begin externe link: website van Meld Misdaad Anoniem(Externe link), einde externe link..

Actieprogramma

Den Haag kiest er als internationale stad van Vrede & Recht voor mensenhandel actief aan te pakken. Het gemeentelijke actieprogramma tegen mensenhandel (Begin externe link: Naar een stad zonder uitbuiting(Externe link), einde externe link.) duurt tot 2023. Een aanpak die slachtoffers beschermt en daders vervolgt of aanpakt. Nog liever voorkomt de gemeente dat mensen slachtoffer worden en daarom krijgt dit veel aandacht in het actieprogramma. Bijvoorbeeld met voorlichting aan arbeidsmigranten, weerbaarheidstrainingen voor jongeren en de organisatie van de Haagse Week tegen Mensenhandel.

Meer informatie

Op de Begin externe link: website van Slachtofferhulp(Externe link), einde externe link. en de Begin externe link: website van Comensha(Externe link), einde externe link. vindt u informatie over signaleren van mensenhandel, welke hulp er is en welke organisaties daarbij verder kunnen ondersteunen.

Zie ook

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070