Vastgoedaanbod

De gemeente Den Haag is eigenaar van verschillend vastgoed binnen de stad Den Haag. Het gaat daarbij om onder meer woningen, kantoorgebouwen, bedrijfsruimten, sportcomplexen, onbebouwde grond. Op deze website vindt u al het vastgoed dat de gemeente beschikbaar wil stellen aan derden. Dat kan zijn door het verkopen van vastgoed, maar ook onder meer op basis van verhuur, bruikleen, erfpacht etc.

Uitzicht over Den Haag met op de voorgrond bomen en daarachter gebouwen van diverse hoogten.
Uitzicht over Den Haag. Met op de voorgrond een gracht, daarachter blokken met huizen en in de verte de skyline met hoge torens
Verschillende hoge kantoortorens in het centrum van Den Haag. Met op de voorgrond een spitse kerktoren

Het aanbieden van vastgoed vindt plaats door middel van  van een openbare aanbiedingsprocedure. Dit werkt als volgt. Op deze website ziet u vermeld wat de gemeente aan vastgoed aanbiedt. Als u de pagina van de locatie opent treft u daar informatie over dit vastgoed aan. U vindt een omschrijving van de locatie, op welke datum de aanbieding is geplaatst en overige gegevens. U vindt tevens een uiteenzetting van wat de gemeente voor ogen heeft voor wat betreft het gebruik van de locatie en aan welke criteria een gegadigde dient te voldoen om in aanmerking te komen. Wanneer u meent dat u aan de criteria voldoet dan kunt u zich aanmelden als gegadigde. In de informatie staat aangegeven op welke manier de gemeente uit de partijen die zich als gegadigde hebben aangemeld een gegadigde zal selecteren.

Wij bieden vastgoed conform het hierboven beschreven proces waarin een huurder wordt gekozen. Hierbij maken wij de huurprijs, het type verhuur en andere voorwaarden bekend. Ook leest u hoe wij de huurder uitkiezen. Het stappenplan ziet er als volgt uit:

  • Huurder maakt aan verhuurder (de gemeente Den Haag) bekend te willen stoppen met huren
  • Verhuurder maakt publicatie op voor op website van de gemeente Den Haag
  • Daar reageren geïnteresseerden op
  • Huurder wordt gekozen door middel van inschrijving/loting
  • Huurder wordt gecontroleerd door afdeling BIBOB
  • Na akkoord kan huurovereenkomst opgemaakt worden
  • Huurovereenkomst kan ondertekend worden door nieuwe huurder via Validsign
  • Oplevering kan ingepland worden inclusief sleuteloverdracht

In sommige gevallen is het duidelijk dat er slechts één partij is aan wie de gemeente bepaalde vastgoed kan aanbieden. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het geval er een stuk gemeente grond in het verlengde ligt van een tuin dat in eigendom toebehoort aan een derde. In een dergelijke situatie kán het zijn dat de gemeente van mening is dat het redelijkerwijs alleen logisch is om dat stuk grond aan te bieden aan de eigenaar van de tuin. In dat geval is sprake van maar één serieuze gegadigde en hoeft er geen openbare aanbiedingsprocedure gehouden, maar maakt de gemeente hier bekend dat zij voornemens is om een overeenkomst te sluiten met de enige serieuze gegadigde en waarom er sprake is van maar één serieuze gegadigde. Voor geïnteresseerden die menen ook in aanmerking te moeten kunnen komen, bestaat er de mogelijkheid om hun bezwaren kenbaar te maken aan de gemeente. Als de gemeente het eens is met deze bezwaren kan alsnog een openbare aanbiedingsprocedure worden gevolgd. Mocht de gemeente het niet eens zijn met de bezwaren dan is het mogelijk een procedure te starten bij de rechtbank ’s-Gravenhage.   

De Hoge Raad der Nederlanden heeft op 26 november 2021 het Didam-arrest gewezen (ECLI:NL:HR:2021:1778). Uit dit arrest vloeit onder andere voort dat een gemeente die vastgoed wenst aan te bieden aan een derde, zowel te koop, te huur of in welke privaatrechtelijk vorm dan ook, dit openbaar moet aanbieden zodat derden die geïnteresseerd zijn (“gegadigden”) kenbaar kunnen maken dat zijn aanmerking wensen te komen om dit vastgoed te verkrijgen en daartoe een overeenkomst wensen te sluiten met de gemeente.

De gemeente Den Haag zal in het geval dat zij vastgoed aan een gegadigde beschikbaar wenst te stellen een selectieprocedure organiseren om op die wijze gegadigden de mogelijkheid te bieden mee te laten dingen en zo gelijke kansen te creëren. Een selectieprocedure kan echter achterwege blijven indien bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt.

De gemeente bezit kantoren die zij gebruikt voor het uitvoeren van de gemeentelijke taken. Bijvoorbeeld het Stadhuis aan het Spui en het Stadsdeelkantoor aan de Leyweg. Maar ook kinderdagverblijven, sporthallen, cultuurgebouwen en welzijns- en buurtcentra zijn vaak eigendom van de gemeente.

Daarnaast bezit de gemeente gebouwen en stukken grond die zijn gekocht voor stadsontwikkeling. In Madestein (Vroondaal) bijvoorbeeld heeft de gemeente grond die bedoeld is voor stadsontwikkeling. Ook heeft ze daarvoor gebouwen in de Binckhorst in haar bezit.

De gemeente heeft ook ander vastgoed in haar bezit, vaak met een historische waarde. Dit zijn bijvoorbeeld kerktorens, molens of monumenten.

U kunt met de volgende vragen over gemeentelijk vastgoed bij het CVDH terecht:

  • een ruimte huren van gemeente
  • grond huren van gemeente
  • u bent huurder en heeft vragen over onderhoud
  • u bent huurder van de gemeente en u wilt een klacht indienen
  • u zoekt tijdelijke ruimte in 1 van de gebouwen van de gemeente (via leegstandbeheer)
  • vragen over grond of gebouwen van de gemeente

Heeft u een vraag aan de CVDH? Stuur een e-mail naar: Begin link: centralevastgoedorganisatie@denhaag.nl, einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070