Tijdelijke invulling van Locatie Sportlaan
De gemeente verbouwt het oude Haga-gebouw aan de Sportlaan. Er komen tijdelijke opvangplekken en woonruimte voor verschillende groepen mensen. En er komen voorzieningen in het gebouw voor de buurt. Zoals een buurtrestaurant, fietsenwerkplaats en een ruimte voor verschillende activiteiten met podium.
De gemeente kocht het Haga-gebouw eind 2023 om er nieuwe woningen te bouwen. Maar de plannen voor nieuwe woningen kosten veel tijd.
Op 11 juli 2024 ging de gemeenteraad akkoord met de investering die nodig is voor de tijdelijke invulling van het oude Haga-gebouw, dat nu Locatie Sportlaan heet.
De gemeente krijgt veel vragen over de plannen. De belangrijkste staan hieronder op een rij. Staat uw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar Begin link: nieuweburen@denhaag.nl, einde link. .
Zie ook: Locatie Sportlaan: Permanente Winteropvang opent 1 november
Open dag op 8 februari 2025
Op zaterdag 30 november was de 1e open dag van Locatie Sportlaan. Buurtbewoners konden zich inschrijven voor een rondleiding. Daar was zoveel belangstelling voor dat de dag al heel snel vol zat. Daarom is er op 8 februari 2025 een 2e open dag gepland. Alle bewoners in de Vogelwijk, Bloemen- en Bomenbuurt krijgen hiervoor in januari een uitnodiging.
Veelgestelde vragen
De gemeenteraad ging op 11 juli 2024 akkoord met een investering van € 26,5 miljoen. Dit geld is om het oude Haga-gebouw en het terrein te verbouwen tot opvanglocatie. Hier is een overzicht van de besluiten om de tijdelijke invulling van Locatie Sportlaan goed te laten verlopen:
- Overleg met de buurt: Er komt regelmatig overleg met bewonersorganisaties van de Vogelwijk, Bloemenbuurt en Bomenbuurt. En met de ondernemersvereniging in de Fahrenheitstraat. In dit overleg worden de voortgang, veiligheid, mogelijke problemen en de te nemen maatregelen besproken met de gemeente. En met de politie, handhaving, COA en andere betrokkenen.
- Bepalen van succesfactoren met de buurt: Samen met de buurt worden succesfactoren en voorwaarden voor de tijdelijke invulling bepaald. Deze worden regelmatig geëvalueerd en aangepast als dat nodig is.
- Veiligheid monitoren: Politie en handhaving houden de situatie rondom de opvanglocatie continu in de gaten. Bewoners en ondernemers worden hierbij betrokken. De gemeenteraad krijgt regelmatig een update.
- Dagbesteding voor bewoners: Er komt een plan voor dagbesteding voor de bewoners, met extra aandacht voor nieuwkomers. Het leren van de Nederlandse taal is een belangrijk onderdeel van dit plan. De raad krijgt hier regelmatig informatie over.
- Na 5 jaar permanente invulling: De raad krijgt 2 keer per jaar een update over de voortgang van de permanente invulling.
- Participatieplan permanente invulling: Begin 2025 komt er een plan waarin staat hoe bewoners kunnen meedenken en invloed hebben op de permanente invulling van het terrein.
De planning is verschoven. Alle bewoners zouden eerst (stap voor stap) voor 1 juli 2025 naar de tijdelijke opvanglocatie verhuizen. Dat wordt waarschijnlijk november 2025.
Door de vertraging komen de 1e groepen tijdelijke bewoners waarschijnlijkin november 2025 op Locatie Sportlaan wonen. Het gebouw wordt 5 tot 7 jaar als tijdelijke opvang- en woonruimte gebruikt. Deze periode start op de dag dat de 1e asielzoekers in het gebouw zitten. Na 5 jaar is de bedoeling om te beginnen met de bouw van de permanente woningen. Als dat dan nog niet kan, kunnen de tijdelijke bewoners langer blijven. Na 7 jaar moet de tijdelijke opvang sowieso stoppen, ook als de bouw nog niet kan beginnen.
De gemeente vraagt een omgevingsvergunning aan voor de opvang op Locatie Sportlaan. Deze aanvraag komt op overuwbuurt.overheid.nl. Ook wordt een bedrijf gezocht om de verbouwing uit te voeren. Na de verbouwing wordt Locatie Sportlaan 5 tot maximaal 7 jaar gebruikt als tijdelijke opvang- en huisvesting. Naast de opvangplekken komen er in het gebouw ook voorzieningen voor de buurt. Zoals een ontmoetingsplek en ruimte voor nieuwe buurtinitiatieven of startups. Deze keuzes worden samen met de buurt gemaakt.
In de 1e week van juli 2024 startten de werkgroepen ‘Leefbaarheid & Veiligheid’ en ‘Invulling vrije ruimten, gezamenlijke activiteiten en sociaal beheer’. Deze groepen, met bewoners en medewerkers van de gemeente, verzamelen ideeën van bewoners. De werkgroep ‘Leefbaarheid & Veiligheid’ draagt bij aan een veiligheidsplan samen met de politie, gemeente en inbreng van de buurt. Ze bespreken ook veiligheidsprotocollen voor verschillende groepen. Tijdens de laatste bijeenkomst vertelden experts van het COA en de gemeente hoe de veiligheid op andere opvanglocaties wordt geregeld.
De 2e werkgroep kijkt naar de invulling van de ruimten in het gebouw die nog geen bestemming hebben. Er zijn ideeën voor 4 grote ruimten die de buurt kan gebruiken:
- een multifunctionele ruimte voor lessen of kinderactiviteiten
- een ruimte voor tentoonstellingen, theater en bijeenkomsten
- een buurtrestaurant
- een bibliotheek
- een werkplaats voor bijvoorbeeld fietsreparaties
De werkgroep ‘Leefbaarheid en Veiligheid’ kwam 3 keer bij elkaar in 2024, de werkgroep ‘Invulling vrije ruimten, gezamenlijke activiteiten en sociaal beheer’ 4 keer. De gemeente organiseert deze bijeenkomsten. U kunt zich voor de werkgroepen aanmelden via Begin link: nieuweburen@denhaag.nl, einde link. .
In totaal komen er ongeveer 750 mensen op Locatie Sportlaan wonen, verdeeld over verschillende groepen.
- Asielzoekers (ongeveer 440)
- Mensen die een asielaanvraag hebben gedaan in Nederland. Ze wachten op het besluit of ze langer in Nederland mogen blijven. Dit is een groep mensen met verschillende achtergronden.
- Dak- en thuisloze mensen (van 1 november 2024 tot in ieder geval 1 april 2025)
- De blijvende winteropvang zit al aan de Sportlaan en blijft daar. Er kunnen maximaal 80 dak- en thuisloze mensen terecht.
- Jongeren/starters (ongeveer 105)
- Jonge mensen die op zoek zijn naar een 1e eigen woning. Bijvoorbeeld studenten.
- Statushouders (30-45)
- Mensen die asiel hebben gekregen en een woning nodig hebben. Er is plek voor 30 tot 45 jonge statushouders van 18 tot ongeveer 30 jaar.
- Dakloze gezinnen (ongeveer 50 gezinsleden)
- Gezinnen die dakloos zijn geworden. Locatie Sportlaan biedt hen een veilige tijdelijke plek om een nieuwe woning te vinden.
- Jongeren die leren zelfstandig te wonen en werken (ongeveer 30)
- Haagse jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Zij komen uit de maatschappelijke opvang of een beschermd-wonen-situatie.
Locatie Sportlaan is groot, met verschillende delen. Hierdoor kunnen er verschillende groepen mensen wonen. Er is een verdeling tussen mensen die zelfstandig kunnen wonen en mensen die meer begeleiding nodig hebben.
Voor veel bewoners is deze tijdelijke huisvesting een verbetering van hun situatie. Een deel van hen heeft geen begeleiding nodig. Zij gaan naar school of werk. Een aantal bewoners heeft meer begeleiding nodig. De gemeente en het COA zorgen daarvoor. In de winteropvang voor dakloze mensen is er bijvoorbeeld dag en nacht begeleiding. Dat geldt ook voor het woongedeelte van de asielzoekers.
De nieuwe tijdelijke bewoners komen niet allemaal tegelijk. Dit gebeurt in stappen. De winteropvang is weer open sinds 1 november 2024. De andere groepen komen naar verwachting eind 2025. De streefdatum is november 2025.
Een deel van de nieuwe bewoners (de starters, statushouders en dakloze gezinnen) woont zelfstandig op de Locatie Sportlaan. Zij gaan overdag naar school, studie of naar werk. Andere groepen, zoals asielzoekers en dak- en thuisloze mensen in de winteropvang, krijgen dag en nacht begeleiding. Ook is er een goede dagbesteding. Voor asielzoekers zijn er bijvoorbeeld taallessen en andere activiteiten. Als ze een half jaar in de asielprocedure zitten, kunnen ze ook aan het werk. Kinderen van asielzoekers gaan naar een nieuwkomersschool.
Naast de begeleiding van de verschillende doelgroepen regelt de gemeente ook overkoepelend sociaal beheer. Dat zijn beheerders die zorgen voor samenwerking binnen het gebouw en met de buurt. Ook zorgen zij voor het beheer van de ruimtes met de buurtvoorzieningen in het gebouw.
De overkoepelende sociaal beheerders worden uw vaste aanspreekpunt. U kunt altijd contact met ze opnemen als u vragen of zorgen heeft over Locatie Sportlaan.
De gemeente deelt de contactgegevens van deze beheerders als de bewoners op Locatie Sportlaan zijn. Bewoners en ondernemers kunnen ook meedenken over de taken en het werk van de beheerders in de werkgroep ‘Invulling vrije ruimte, gezamenlijke activiteiten en sociaal beheer’.
Net als op andere opvanglocaties zorgt de gemeente voor (sociaal) beheer en omgevingsmanagement op en rond Locatie Sportlaan. Ook komt er 1 overkoepelende beheerorganisatie. Als het nodig is krijgen de politie en handhaving hulp van bijvoorbeeld de 24-uurs inzet van hosts. Deze hosts zijn medewerkers van een beveiligingsbedrijf die de mensen in de permanente winteropvang al kennen. En aanspreken op ongewenst gedrag. Meerdere keren per dag surveilleren ze in het gebied rondom de winteropvang en de Fahrenheitstraat. Als u toch overlast heeft, kunt u dit melden bij de overkoepelende sociaal beheerders. Zij doen meteen iets als dat nodig is.
Ook is er elke maand een Operationeel Omgevingsoverleg. Hier wordt besproken wat er gebeurt in en rondom het gebouw. En wat mensen in de buurt zien en horen. De gemeente, bewonersorganisaties Vogelwijk, Bomen- en Bloemenbuurt, BIZ Fahrenheit ondernemers (ook namens de BIZ Fahrenheit vastgoedeigenaren) en de politie zijn bij dit overleg. Dit overleg helpt om overlast te voorkomen en maakt samenwerking makkelijk.
De gemeente werkt de veiligheidsmaatregelen de komende tijd verder uit. Dit doet zij samen met werkgroepen van bewoners en ondernemers die sinds juli 2024 actief zijn. Het veiligheidsplan is klaar voordat de tijdelijke bewoners er gaan wonen. In het plan staat hoe de gemeente, samen met politie en handhaving, zorgt voor een veilige en leefbare wijk.
Kinderen van 6 tot 12 jaar die in Den Haag aankomen, melden zich aan via het centrale aanmeldpunt (CAPN). Het CAPN zorgt ervoor dat de kinderen worden geplaatst op nieuwkomersscholen in de buurt van hun verblijfadres. Kinderen in de middelbare schoolleeftijd melden zich direct bij een Internationale Schakelklas (ISK). Zij krijgen een plek op een ISK-locatie in Den Haag.
De gemeente en schoolbesturen overleggen regelmatig over de capaciteit en de verwachte instroom van nieuwkomersonderwijs. Ook de opening van de opvanglocatie aan de Sportlaan wordt in deze overleggen besproken. Wanneer er een nieuwe nieuwkomersklas nodig is, beslissen de schoolbesturen en de directeur van de school dit in overleg met de gemeente. Jonge kinderen (onder 6 jaar) hebben vaak minder taalondersteuning nodig en kunnen daardoor starten op reguliere scholen.
Gezondheidszorg asielzoekers (GZA) biedt zorg op locatie aan asielzoekers. Hier kunnen zij terecht voor afspraken met een huisarts, verpleegkundige, POH-GGZ, of doktersassistent. Dit wordt door het COA geregeld. Hierdoor hebben asielzoekers hun eigen huisarts en niet de huisartsen uit de wijk . De andere groepen bewoners krijgen al zorg in Den Haag. De gemeente verwacht dus geen grotere druk op de zorgfaciliteiten in de wijk.
De gemeente werkt aan plannen om op deze locatie nieuwe woningen te bouwen. Alle belangrijke punten en voorwaarden komen in een Nota van Uitgangspunten. De gemeente maakt de nota samen met de buurt. De opmerkingen en ideeën die bewoners op de eerdere plannen gaven, worden meegenomen. Het duurt 5 tot 7 jaar voordat er echt gebouwd kan worden. Na die tijd wordt een groot deel van de gebouwen waarschijnlijk gesloopt om nieuwe woningen te bouwen. De gevels met cultuurhistorische waarde blijven staan. De bedoeling is om ongeveer 400 woningen te bouwen, met ruimte voor buurtvoorzieningen.
In het verleden dachten veel bewoners al mee over de permanente invulling van Locatie Sportlaan. Zo zijn er in 2022 al ideeën opgehaald voor het opstellen van een planuitwerkingskader (PUK). Omdat de gemeente nu zelf eigenaar is, moet er in plaats van een PUK een nieuwe Nota van Uitgangspunten komen. Hierin staan de richtlijnen voor de toekomstige ontwikkelaar van deze locatie. In het voorjaar van 2025 praat de gemeente opnieuw met bewoners om samen aan deze plannen te werken. Hoe dit gebeurt, komt te staan in een participatieplan dat begin 2025 naar de gemeenteraad wordt gestuurd.
Begin 2025 komt de gemeente met een participatieplan voor de permanente invulling van de Locatie Sportlaan. In dit plan staat hoe en waarover de buurtbewoners mee kunnen denken. De definitieve plannen worden in de jaren daarna verder uitgewerkt zodat de bouw meteen na de tijdelijke invulling kan starten.
- December 2023: gemeente Den Haag koopt het oude Haga-gebouw – nu Locatie Sportlaan – om er woningen te kunnen bouwen.
- 11 juni 2024: informatieavond over de tijdelijke invulling van het gebouw.
- 11 juli 2024: de gemeenteraad gaat akkoord met de investering voor de verbouwing voor de tijdelijke invulling.
- Vanaf september 2024: maandelijkse bijeenkomsten met werkgroepen over tijdelijke invulling, vrije ruimtes, leefbaarheid, en veiligheid.
- 1 november 2024 opening winteropvang voor dak- en thuisloze mensen.
- 1 november 2025 : aankomst van andere groepen tijdelijke bewoners. Dit gebeurt in fasen.
- 8 februari 2025: open dag Sportlaan. De uitnodiging hiervoor komt in januari.
- Begin 2025: participatieplan voor de permanente invulling wordt naar de gemeenteraad gestuurd.
Hieronder vindt u een link naar het raadsvoorstel en de moties en amendementen over Sportlaan. Een motie is een verzoek van een raadslid om een onderwerp te bespreken en een besluit te nemen tijdens een raadsvergadering. Een amendement is een voorstel om een eerder besluit aan te passen.
- Begin externe link: Raadsvoorstel Tijdelijke invulling voormalig Haga-complex Sportlaan(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Operationeel omgevingsoverleg Haga-complex (amendement D.A VVD) Gemeente Den Haag(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Formuleer wanneer Haags Plan Einstein een succes is (amendement D.D CU.SGP)(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Een ezel stoot zich niet tweemaal… (motie D.1 VVD) Gemeente Den Haag(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Continue monitoren op veiligheid (motie D.5 CDA) Gemeente Den Haag(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Dagbesteding en taal (motie D.6 CDA) Gemeente Den Haag(Externe link), einde externe link.
- Begin externe link: Permanente bewoning altijd leidend (motie D.9 CDA) Gemeente Den Haag (Externe link), einde externe link.