Actie tegen weesfietsen
In het Renbaankwartier stonden veel niet gebruikte fietsen op de stoep. 2 bewoners trokken zich het lot van deze tweewielers zo aan, dat ze een plan bedachten.
‘Bij ons in het Renbaankwartier stonden veel fietsen op de stoepen geparkeerd. Een heleboel werden niet meer gebruikt. Die bleven daar maar staan, vaak een jaar of langer’, vertellen bewoners Anke en Marijke. Het gevolg liet zich raden.
Samen met stadsdeelmedewerker Kelly werkten Anke en Marijke hun idee uit tot een actie die een half jaar duurde. ‘In deze periode liepen we op 3 momenten een rondje door de wijk met handhaving en de milieubeheerder om vermoedelijke weesfietsen te labelen.’ Dat mochten trouwens alle bewoners ook zelf doen. Kaartjes konden ze ophalen bij Anke en Marijke. ‘Op deze blauwe labels stond de tekst ‘Gebruik je mij niet meer, geef mij dan een 2e leven, maak iemand anders blij en de stoep vrij. Samen houden we onze buurt netjes.’ De eigenaren van deze fietsen konden die dan naar stadsboerderij ‘t Waaygat brengen. Voor fietswrakken kon de eigenaar een afspraak met het grofvuil maken.’
De fietsen die wijkbewoners naar de stadsboerderij brachten, haalde het leerwerkbedrijf op voor reparatie. ‘We hopen dat mensen vanaf nu hun oude of overbodige fiets niet meer op straat laten staan, maar er iets mee doen’, legt Anke uit. Want, vult Marijke aan, dan gaan gerepareerde fietsen naar mensen in Den Haag met een krappe beurs. Een vorm van recycling, en de buurt ziet er een stuk gezelliger uit.