Bert – toezichthouder
‘Ik houd mij samen met 23 collega’s van het Toezichtsteam bezig met fietsen die in de openbare ruimte staan.’
Achtergelaten fietsen die in de weg staan of fietsnietjes bezet houden. Het is een ergernis van veel Scheveningers. Het Toezichtsteam haalt in de aanloop naar de zomer achtergelaten fietsen in Scheveningen weg. Toezichthouder Bert, een geboren en getogen Scheveninger, vertelt hoe de gemeente dit aanpakt. Want zomaar een fiets weghalen mag niet.
‘Bij het Toezichtsteam houden wij ons met 23 collega’s bezig met fietsen die in de openbare ruimte staan. In Den Haag worden veel fietsen achtergelaten op straat. Vaak omdat ze kapot zijn en/of mensen een andere fiets hebben gekocht.
Krijten en labelen
‘Voor ons werk gaan wij in tweetallen op pad en werken wij met een jaarplanning. Wij gaan in weer en wind de straat op. In bijna ieder stadsdeel controleren wij 2 keer per jaar alle fietsen op straat. Dus ook goede fietsen. Wanneer wij hiermee starten zetten wij een krijtstreep op alle fietsen in alle straten. Bij droog weer gebruiken wij geel krijt, bij regen wit krijt.
Na 4 weken gaan wij opnieuw alle straten langs. Fietsen die dan nog steeds een krijtstreep op de band hebben worden waarschijnlijk niet meer gebruikt. Hier hangen wij een paars label aan, dat aangeeft dat de gemeente de fiets aanmerkt als ‘achtergelaten fiets’.
In een systeem houden wij bij welke fietsen op welke locatie een label krijgen. De eigenaar van de fiets heeft dan 3 dagen de tijd om aan te geven dat de fiets wel wordt gebruikt. Dit doen zij simpelweg door het label van de fiets van te halen. Pas daarna mogen wij de fiets weghalen en naar het fietsdepot brengen. Dit is ook zo in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) vastgelegd en daarmee juridisch verantwoord. Fietsen kunnen tegen betaling van € 25 alsnog opgehaald worden bij het fietsdepot in de Binckhorst. Gebeurt dit niet, dan worden ze vernietigd of opgekocht door een 3e partij.’
Fietswrakken
‘Er zijn ook fietsen die overduidelijk verwaarloosd zijn en waarbij wij met het oog meerdere dingen zien die kapot zijn. Denk aan een ontbrekend wiel, lekke banden en soms zelf begroeiing op de fiets. Deze fietsen noemen wij ‘fietswrakken’. Een fietswrak krijgt meteen een geel label. Als het label er na 3 dagen nog steeds aanhangt, gaat deze meteen naar het fietsdepot.
Belangrijk om te weten is dat op een aantal plekken in de openbare ruimte andere regels gelden. Zoals in de Grote Marktstraat en omgeving en op de stations.’
Nauwkeurig werk
Soms spreek ik mensen die klagen dat een fiets al weken of maanden ergens staat. Als wij dit niet zelf geconstateerd hebben, dan kunnen wij de fietsen niet gelijk weghalen. Dit zijn nu eenmaal de regels. Daarom is het heel belangrijk dat mensen niet voor de lol een label van een fiets halen die niet van hen is.’
Bekijk de jaarplanning van het Toezichtsteam en uitzonderingen voor regels van fietsparkeren op Begin link: www.denhaag.nl/fietsen, einde link. .
Lees meer: Verhalen uit Scheveningen