Over project Stadspark Madestein
Stadspark Madestein moet sterk en gezond blijven. Ook heeft het gebied meer plekken voor ontspanning nodig. En betere paden, toegangen tot het park en zit- en rustplekken. De gemeente past daarom Madestein aan.
De natuur in het park is in redelijke tot goede staat. Kleine aanpassingen helpen al om de natuur te verbeteren. Met meer soorten groen komen er meer soorten dieren en planten. Dit heet biodiversiteit.
Langs de bosranden komen struiken met bloemen en vruchten. Op een aantal plekken vervangt de gemeente gras door gras met bloemen. Ook herstelt de gemeente de Vlindertuin. In het bosgebied langs de Lozerlaan gaat de harde ondergrond weg en komen er nieuwe poelen.

Er zijn meer nieuwe woningen in de omgeving van Madestein. Bijvoorbeeld in Vroondaal en Kijkduin. Met meer bewoners komen er ook meer bezoekers.
Om te zorgen dat planten en dieren hier geen last van hebben, wil de gemeente een nieuwe verdeling in het park. Aan 1 kant van het park komt er meer natuur om deze gezonder te maken. Aan de andere kant maakt de gemeente het gebied aantrekkelijker voor bezoekers.
Zo breidt de gemeente het strandje uit met een speeltuin. En knapt ze de Vlindertuin op met een educatieve natuurplek waar mensen samen kunnen komen. U kunt hierover meedenken.

Hondengebied
In het park komen op verschillende plekken strengere regels voor honden. Er komen gebieden waar honden alleen aan de lijn mogen lopen. In sommige delen van het park mogen honden niet meer komen. Daarvoor in de plaats komt er een extra losloopgebied vlakbij de toegang vanaf het Loosduinse Hoofdplein.
De gemeente begint in de winter van 2025/2026 met de 1e werkzaamheden. Daarna voert ze het werk steeds in fases uit. Dit gebeurt om een aantal redenen:
- De gemeente houdt rekening met de seizoenen: het plantseizoen en een pauze voor de natuur (winter).
- De gemeente heeft steeds maar een deel van het geld.
- Sommige werkzaamheden hebben met elkaar te maken. Zo kan de gemeente het nieuwe strandje pas inrichten als het riet is gemaaid. De grond die vrijkomt bij uitgraven van poelen kan de gemeente opnieuw gebruiken. Hiermee vult ze de kuilen die ontstaan door het weghalen van de harde ondergrond. Met snoeihout uit het bos maakt de gemeente onderwaterbossen voor vissen. Banken komen pas na aanleg van het nieuwe voetpad.
De gemeente werkt aan een plan zodat het park weer jaren een fijne plek is voor mens, dier en plant. Met uw ideeën werkt de gemeente het plan uit voor de inrichting en het onderhoud voor iedere fase. Door het park op een andere manier te beheren, kan de gemeente het plan al voor een deel uitvoeren. Voor een paar onderdelen heeft de gemeente nu nog niet genoeg geld. Sommige onderdelen van het plan kosten meer voorbereiding en tijd.
Recreatiegebied Madestein bestaat uit:
- Landschapspark Madestein, het park rondom de Grote Plas. Voor dit gebied is al een plan. Kijk voor informatie op Begin externe link:Landschapspark Madestein-Vroondaal(Externe link), eind externe link..
- Stadspark Madestein, het park tussen Kraayenstein en Vroondaal. In dit park ligt de Kleine Plas.
Het Hoogheemraadschap van Delfland onderzoekt de waterkwaliteit in de Kleine Plas elke 2 weken tijdens het zwemseizoen. Dat loopt van 1 mei tot 1 oktober. Het hoogheemraadschap onderzoekt of er blauwalgen (cyanobacteriën) in het water zitten. Die zijn gevaarlijk voor zwemmers. De afgelopen jaren was de zwemwaterkwaliteit van de Kleine Plas goed.
De kwaliteit van het zwemwater is beter als er meer onderwaterleven is. Dat zijn planten, algen en vissen in het water. Meststoffen zoals poep van honden en grote watervogels zijn slecht voor het onderwaterleven. U kunt ervoor zorgen dat deze meststoffen niet terechtkomen in het water door poep op te ruimen.
Honden in het park zorgen ervoor dat kleine dieren zich niet veilig voelen om een nest of een hol te bouwen. Of om langere tijd in het gebied te blijven. Ook maakt hondenpoep het gebied ruiger. Dat is slecht voor de natuur. Daarom beperkt de gemeente het losloopgebied voor honden.
De gemeente plaatst borden met informatie over de regels bij de toegangen tot het park. Zo weten alle bezoekers van het park de regels. In Madestein houden de boswachters van de gemeente in de gaten of iedereen zich aan de regels houdt.
Dit gebied ligt in het zuiden van Den Haag. Het bestaat uit duinen, bossen en een landgoed. Het park is versnipperd. De gemeente Den Haag werkt samen met gemeente Westland, Dunea, Hoogheemraadschap van Delfland, provincie en andere partners om dit gebied te verbeteren. Ook voor ontspanning.
Op de overgang tussen Westland en Den Haag werkt de gemeente aan verschillende groengebieden achter elkaar. Dit zijn Stadspark Madestein, de Puinduinen, Landgoed Ockenburgh en De Uithof. Deze ecologische en recreatieve verbindingen zijn belangrijk voor een gezonde natuur in de duinen.
In Den Haag en Westland komen steeds meer woningen. Al die bewoners willen genieten van groengebieden in de buurt.
- Het is soms te druk in de duinen. Hierdoor verdwijnen planten en dieren die van de duinen een bijzonder natuurgebied maken. Om dit te voorkomen zijn sommige gebieden afgesloten of beperkt toegankelijk. Door een groter natuurgebied aantrekkelijk en bereikbaar te maken, hoeft niet iedereen naar de duinen. En kunnen deze mensen ook genieten van andere groengebieden in de omgeving.
- Voor gezonde natuur is het belangrijk dat leefgebieden van planten en dieren met elkaar verbonden zijn. Het Regiopark Van Zee tot Zweth verbindt de duinen met Midden-Delfland.
Websites
- Begin externe link:Recreatiegebied Madestein(Externe link), eind externe link.
- Begin link:Parken, bossen en duinen, einde link.
- Begin externe link:hethaagsegroen.nl(Externe link), eind externe link.
Documenten
- Begin externe link:Landschapsstrategie Nationaal Park Hollandse Duinen (2020) (Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Visie Groot Solleveld (2022)(Externe link), eind externe link.
- Begin externe link:Visie Solleveld Ockenburg Madestein (2022) (RIS312666)(Externe link), eind externe link.
Heeft u een vraag over dit project? Stuur een e-mail naar Begin link:vanzeetotzweth@denhaag.nl, einde link..
Houd mij op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven van dit project? Meld u aan voor de nieuwsbrief Madestein.
Nieuwsbrief aanmelden