Denk mee over Stadspark Madestein
De gemeente maakte een schetsontwerp voor Stadspark Madestein. U kunt meedenken over de plannen. Dit kan van 1 tot en met 29 april 2025.
In het schetsontwerp staan maatregelen om de natuur sterker en gezonder te maken. En om meer ruimte te maken voor ontspanning.
Wilt u meer weten over het project voordat u meedoet? Lees meer Begin link:over het project, einde link. en Begin link:over het meedoen, einde link..
Zet uw reactie op de kaart
Wilt u meedenken over het schetsontwerp? Zet dan uw wensen, ideeën, zorgen en vragen op de kaart. Of reageer op de reacties van anderen. U kunt meedenken over deze onderwerpen:
In het schetsontwerp staan maatregelen voor:
- 4 deelgebieden (A tot en met D)
- het gebied voor honden
Onder de interactieve kaart ziet u de maatregelen die de gemeente voorstelt. Lees die eerst voordat u een reactie plaatst op de kaart.
De gemeente neemt maatregelen voor betere wandel- en fietspaden in het gebied. Geef aan wat u van de maatregelen vindt. En geef uw ideeën door. Zet uw reactie op de kaart.
Geef door waar u zitplekken zou willen. Geef het aan op de kaart.
Het natuurgebied heeft 6 toegangen die beter kunnen. Plaats uw idee op de kaart.
De gemeente herstelt het groen in de Vlindertuin. Ook komt er een educatieve ontmoetingsplek. Hier kunnen bezoekers meer leren over de planten en dieren in het gebied. Wat is uw idee voor deze plek? Zet uw idee op de kaart.
De gemeente maakt het strandje aan de Kleine Plas breder. Zo komt er meer ruimte om te ontspannen. Zet uw ideeën voor het strandje op de kaart.
Voordat u een reactie plaatst
Bekijk hieronder de maatregelen in het schetsontwerp voordat u een reactie plaatst.
Maatregelen in het ontwerp
In het schetsontwerp staan maatregelen voor 4 deelgebieden en het gebied voor honden. Kijk onder de teksten voor elk deelgebied voor een indruk van hoe het gebied eruit komt te zien.
Deelgebied A: Wandelpad naast fietspad bij de hockeyvelden
In dit deel van het park loopt het Mick Clavanpad rond de hockeyvelden. De gemeente stelt in het schetsontwerp 3 maatregelen voor. In 2024 legde de gemeente al een natuurvriendelijke oever aan (maatregel 4).
- Situatie nu: voetgangers wandelen op het fietspad. Fietsers rijden in 2 richtingen. Op drukke momenten zorgt dat voor onveilige situaties.
- Nieuwe situatie: voetgangers hebben een eigen wandelpad naast het fietspad. Door lage planten kunnen zij uitkijken over het water.
- Situatie nu: voetgangers wandelen over het fietspad.
- Nieuwe situatie: voetgangers hebben een eigen wandelruimte. Dit is een vlonderpad over het water. Wandelaars kunnen zo uitkijken over de Kleine Plas.
- Situatie nu: voetgangers wandelen op het fietspad. Er staan hoge planten tussen het fietspad en het water.
- Nieuwe situatie: voetgangers wandelen op het vlonderpad over het water. Door lage planten bij het water kunnen fietsers en voetgangers elkaar zien. Het vlonderpad sluit aan op het bestaande wandelpad.
Deelgebied B: De Vlindertuin herstellen, de toegang en de samenhang tussen de natuurgebieden sterker maken
Dit is het deel van de Vlindertuin en de toegang tot het park vanaf Kraayenstein. De wandel- en fietspaden zorgen voor een directe verbinding tussen Vroondaal en Kraayenstein. De gemeente stelt in het schetsontwerp 8 maatregelen voor.
- Situatie nu: het fietspad vanaf Kraayenstein en het pad vanaf de Lozerlaan sluiten aan op de route naar Vroondaal. Dit gaat via een aantal bochten.
- Nieuwe situatie: het fietspad en het wandelpad sluiten direct aan op de route naar Vroondaal. Ook de paden vanaf de Lozerlaan krijgen een makkelijkere verbinding. Er is minder harde ondergrond.
- Situatie nu: wandelpaden zijn smal en versleten.
- Nieuwe situatie: de wandelpaden zijn breder. Dit zorgt voor een betere toegankelijkheid.
- Situatie nu: paden van asfalt zijn versleten.
- Nieuwe situatie: de gemeente maakt nieuwe paden met een halfharde ondergrond.
- Situatie nu: het grasveld aan de Lozerlaan heeft weinig waarde voor de verschillende soorten planten en dieren (biodiversiteit).
- Nieuwe situatie: in het grasveld komen nieuwe poelen met lage waterplanten. Zo kan iedereen de bosrand nog zien. Ook is er zo meer voedsel en ruimte voor dieren in dit natuurgebied.
- Situatie nu: door het hoge gras en riet zijn er weinig bloemen in de Vlindertuin. Daardoor is er ook weinig voedsel voor vlinders en bijen.
- Nieuwe situatie: De gemeente past het onderhoud in de Vlindertuin aan. Zodat er van de vroege lente tot in de late herfst bloemen bloeien. En er zo lang mogelijk stuifmeel en nectar voor vlinders en bijen is.
- Situatie nu: in het bos ligt een open plek met gras.
- Nieuwe situatie: op de open plek in het bos komen nieuwe bomen. Dat verbindt natuurgebieden met elkaar.
- Situatie nu: de borden zijn versleten.
- Nieuwe situatie: er komen nieuwe borden en wegwijzers.
- Situatie nu: er is geen takkenhoop in het bos. Daardoor zijn er minder schuilplekken voor kleine dieren, zoals vogels en egels.
- Nieuwe situatie: er komt een takkenhoop in het bos. Deze is van snoeihout. Dit is een fijne en veilige schuilplek voor kleine dieren, zoals vogels en egels.
Deelgebied C: Toegang vanaf Vroondaal en Landschapspark Madestein (Het Scharnier)
Dit is de toegang tot het park vanaf Vroondaal Madepolderweg en Landschapspark Madestein. De gemeente stelt in het schetsontwerp 6 maatregelen voor.
- Situatie nu: de Van Zee tot Zweth-route langs de Kleine Plas bestaat uit een pad van asfalt. Hier maken wandelaars en fietsers in 2 richtingen gebruik van.
- Nieuwe situatie: aan de kant van de Kleine Plas komt een wandelpad naast het fietspad. Wandelaars hebben zo een eigen wandelpad.
- Situatie nu: er is geen logische fietsroute tussen Madestein en De Uithof.
- Nieuwe situatie: er komt een fietspad in 2 richtingen. Die verbindt Madestein met De Uithof op een logische manier. Daardoor is de Van Zee tot Zweth-route een duidelijke fietsroute zonder onderbrekingen.
- Situatie nu: er staan een paar bomen in de berm tussen het fietspad en de rijweg op de Van Zee tot Zweth-route. De gemeente wil dit fietspad verbreden. Daarvoor gaat groen weg.
- Nieuwe situatie: door meer bomen te planten is er meer groen. Dat versterkt het natuurgevoel.
- Nieuwe situatie: de oversteekplaats op de Madepolderweg blijft. De Van Zee tot Zweth-route is ook vanaf de Thomas Mannsingel goed bereikbaar.
- Situatie nu: informatie bij de toegang van het natuurgebied is niet compleet, versleten en oud.
- Nieuwe situatie: er komen nieuwe borden met informatie en wegwijzers.
- Situatie nu: langs de oever van de Kleine Plas zijn weinig verschillende soorten planten.
- Nieuwe situatie: de gemeente vervangt de beschoeiing op een aantal plekken door een natuurlijke oever. Dit zijn ook mooie plekken om te ontspannen. Deze plekken liggen direct aan het nieuwe wandelpad.
Deelgebied D: Zwemstrandje aan de Kleine Plas
Het gebied langs de Lozerlaan wil de gemeente waardevoller voor de natuur maken. Ook moeten er aan de oever van de Kleine Plas betere mogelijkheden komen om te ontspannen. De gemeente stelt in het schetsontwerp 4 maatregelen voor.
- Situatie nu: de oever naast het strandje is dichtgegroeid met riet. Daardoor kunnen mensen op de oever de zwemmers niet zien. Omgekeerd geldt hetzelfde. De zwemmers hebben geen contact met de mensen op de oever.
- Nieuwe situatie: het riet is voor een deel weg. De oever heeft een strandje met ligweide.
- Nieuwe situatie: ideeën voor het nieuwe strandje zijn welkom. Er is ruimte voor nieuwe speeltoestellen of andere voorzieningen om te ontspannen. Denk aan het toevoegen van zitranden of klimbomen.
- Situatie nu: er is een waterspeelplek op het strandje. Over de betonnen rand groeien struiken. Daardoor zijn er minder plekken om te zitten.
- Nieuwe situatie: de waterspeelplek blijft. Er komt een nieuwe betonnen rand met zitplekken bij het strandje. De struiken over de bestaande betonnen rand zijn weg. Daardoor is deze weer geschikt om op te zitten.
- Situatie nu: tussen de Lozerlaan en het strandje zijn 2 fietspaden dicht bij elkaar. Er is een doorgaand fietspad langs de Lozerlaan en er is een fietspad door het park. Dat laatste fietspad zorgt ervoor dat het bos in 2 delen uit elkaar valt.
- Nieuwe situatie: de gemeente vervangt de harde ondergrond van het fietspad bij het strandje door planten. Deze bestaan uit bosjes en struiken. Door de nieuwe planten is er meer natuur in dit gebied.
De aansluiting vanaf de kruising Lozerlaan-Escamplaan-Mien van Breepad richting het strandje en richting Vroondaal krijgt een wandelpad. Bij het strandje komt een fietsenstalling voor bezoekers van het strandje en de fitnessapparaten.
Honden(losloop)gebied
De plekken in het park waar honden mogen komen en loslopen veranderen. De gemeente stelt in het schetsontwerp 3 maatregelen voor.
- Situatie nu: het groengebied tussen de Lozerlaan en de Kleine Plas is nog een hondenlosloopgebied. Dit gebied is onderdeel van de regionale zone die de natuurgebieden met elkaar verbindt.
- Nieuwe situatie: het groengebied tussen de Lozerlaan en de Kleine Plas is alleen voor honden aan de lijn. Dit zorgt voor rust voor kleine dieren en vogels.
Nieuwe situatie: in het nieuwe ontwerp zijn er minder gebieden waar honden los mogen lopen. Daarom komt er een hondenlosloopveld bij de toegang tot het natuurgebied vanaf het Loosduinse Hoofdplein. Om dit veld komt een hek te staan.
- Situatie nu: middenin het bos tussen de Madesteinweg en de Kleine Plas ligt een plas. Die is verstopt onder het riet.
- Nieuwe situatie: de gemeente herstelt de plas en haalt het riet weg. Zo komen er weer bijzondere planten en dieren. De plas ligt middenin een losloopgebied voor honden. Met takkenrillen aan de kant van het wandelpad sluit de gemeente de plas af voor honden. En beschermt ze de planten en dieren bij de plas.

Als inloggen of reageren niet lukt
Lukt het niet om in te loggen of te reageren? Vraag eerst hulp van familie of vrienden. Lukt het daarna nog steeds niet? Stuur een e-mail naar Begin link:vanzeetotzweth@denhaag.nl, einde link. met als onderwerp ‘Technische fout website Stadspark Madestein’. De gemeente helpt u dan zo snel mogelijk.
Dit doet de gemeente met de reacties
De gemeente bekijkt en verwerkt alle reacties van mei tot en met augustus 2025. Dit zijn de wensen en ideeën van mensen die reageerden via de website en tijdens bijeenkomsten. In september 2025 legt de gemeente uit welke reacties zij overneemt en waarom. De reacties krijgen een plek in het voorontwerp (VO). In september 2025 kunt u hierop reageren.
Contact
Heeft u een vraag over dit project? Stuur een e-mail naar Begin link:vanzeetotzweth@denhaag.nl, einde link..
Houd mij op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven van dit project? Meld u aan voor de nieuwsbrief Madestein.
Nieuwsbrief aanmelden