Maatregelen actieplan Laak

Hieronder staan per onderwerp de acties van actieplan Laak.

1. Arbeidsmigranten

In Laak wonen de meeste arbeidsmigranten van heel Den Haag: 8.045. Dat is ongeveer 18% van het totaal aantal inwoners van Laak. Maar het zijn er waarschijnlijk meer. Veel arbeidsmigranten staan namelijk niet ingeschreven bij de gemeente. De maatregelen moeten zorgen voor betere leefomstandigheden en minder overlast.

De Haagse Pandbrigade controleert vaker op woonproblemen. De controles voorkomen slecht onderhoud of dat er te veel mensen in 1 woning wonen. Daardoor kunnen arbeidsmigranten beter wonen en heeft de buurt minder overlast. De Haagse Pandbrigade controleert ook of huurders en verhuurders zich aan de wet houden.

Actie

Meer controles door de Haagse Pandbrigade.

Doel

  • zorgen dat arbeidsmigranten beter wonen en dat dat zo blijft
  • minder overlast voor buurtbewoners

Wanneer

Sinds 2023.

Hoe gaat het?

Door de extra controles vond de Haagse Pandbrigade in de 1e helft van 2024 evenveel strafbare situaties gevonden als in heel 2023.

Soms raken arbeidsmigranten ineens hun baan of huis kwijt. Dat zorgt soms voor overlast op straat. Samen met een aantal organisaties probeert de gemeente deze mensen te helpen. Met zorg, een plek om te slapen, ander werk of bij het teruggaan naar het thuisland.

Actie

  • kwetsbare arbeidsmigranten krijgen hulp bij verbeteren van hun situatie
  • overlast op straat aanpakken

Doel

  • betere plek voor arbeidsmigranten in de Haagse samenleving
  • minder overlast voor bewoners in Laak

Wanneer

Sinds eind 2023.

Hoe gaat het?

  • In Laak Centraal en Molenwijk werkt sinds november 2023 een extra jongerenwerker. Dit om te zorgen dat er minder overlast van arbeidsmigranten is. Deze extra inzet lijkt te helpen. Er is minder overlast op straat. Bewoners reageren positief en verschillende groepen bewoners hebben meer contact met elkaar. Ook is er meer begrip.
  • Sinds juni 2024 kunnen arbeidsmigranten die hun werk en woonplek verliezen maximaal 3 weken naar een nieuwe opvanglocatie. Samen met uitzendbureaus probeert de opvanglocatie hen weer aan werk en een woning te helpen. Soms lukt dit niet, bijvoorbeeld door een verslaving. Of door psychische problemen. Dan komt extra hulp en wordt gekeken of de arbeidsmigrant terug kan gaan naar het thuisland.

Om arbeidsmigranten goed informatie te geven over rechten, plichten en hulp, zoekt de gemeente hen op. Op straat, buiten werktijd en in de eigen taal.

Actie

Het Mobiel Informatiepunt geeft informatie aan arbeidsmigranten over hun rechten, plichten en hulp. Dit is een bus die langs verschillende plekken rijdt in de wijk.

Doel

Steeds meer arbeidsmigranten kennen de Nederlandse regels, normen en waarden. Zij kunnen meedoen in de maatschappij en weten hoe ze hulp kunnen krijgen.

Wanneer

2023 tot en met 2025, misschien langer.

Hoe gaat het?

In 2023 hebben de medewerkers van het Mobiel Informatiepunt in Laak 4.000 arbeidsmigranten gesproken. Tijdens de 1e helft van 2024 waren dat er 2.200.

De gemeente werkt meer samen met werkgevers en uitzendbureaus voor betere woningen voor arbeidsmigranten.

Actie

De gemeente, werkgevers, uitzendbureaus, regio, provincie en het Rijk praten over een eerlijke verdeling om samen onderdak te regelen voor arbeidsmigranten.

Doel

  • Werkgevers en uitzendbureaus zetten zich in om onderdak te regelen voor arbeidsmigranten die voor hen werken.
  • Arbeidsmigranten krijgen een betere kans op een goede woonplek in Den Haag.
  • Er zijn minder oneerlijke en strafbare situaties bij het verhuren en verkopen van woningen.

Hoe gaat het?

De gemeente blijft praten met werkgevers, uitzendbureaus, regio, provincie en het Rijk. 2 uitzendbureaus gaan meewerken aan de nieuwe opvanglocatie voor arbeidsmigranten.

Het is belangrijk dat arbeidsmigranten zich verplicht inschrijven. Zo weet de gemeente hoeveel arbeidsmigranten er zijn in Laak. En kan de gemeente de hulp daaraan aanpassen.

Doel

Arbeidsmigranten moeten zich verplicht inschrijven. Daardoor kan de gemeente haar hulp in Laak aanpassen aan het aantal inwoners.

Hoe gaat het?

Sinds juli 2024 is er een nieuwe regering. Daarom gaat de gemeente opnieuw in gesprek met het Rijk over het inschrijven van arbeidsmigranten.

2. Afval

Veel bewoners in Laak vinden het afval op straat erg vervelend. Extra vaak opruimen en schoonmaken helpt, maar lost het probleem niet op. Ondernemers, bewoners en bezoekers moeten hun afval op de juiste plek weggooien. Voor een schoon stadsdeel is extra inzet van de gemeente nodig. Maar ook ander gedrag van mensen.

Inzet van extra personeel en veegwagens in Laak Centraal.

Actie

  • Extra schoonmaak door verschillende soorten veegmachines. Dat gebeurt onder meer in het weekend en op 15 plekken waar vaak veel afval op straat ligt.
  • Extra medewerkers van de gemeente en uitzendkrachten inzetten, bijvoorbeeld voor de overlast door meeuwen.
  • Meldingen van bewoners sneller oplossen.
  • Voorkomen en opruimen van afval naast en rondom ondergrondse containers.
  • Een nieuwe manier van schoonmaken invoeren in alle straten van Laak: vegen, vuil knijpen en onkruid weghalen.

Doel

Inwoners vinden de straten schoner. Dit meet de gemeente in een jaarlijks onderzoek. Maar ook regelmatig bij de bewoners van Laak Centraal en bij de klankbordgroep. De klankbordgroep is een groep personen die advies geeft aan de gemeente.

Wanneer

Juni 2022 tot en met eind 2024, misschien langer.

Hoe gaat het?

  • Uit cijfers blijkt dat Laak iets schoner is, maar het probleem met afval er nog wel is. Alle straten in Laak zijn 1 keer op de nieuwe manier schoongemaakt. Het schoonmaakteam is nu bezig met de 2e ronde.
  • Tussen april 2023 en april 2024 deelde de gemeente bijna 500 boetes uit voor afval dat naast een ondergrondse container stond.

Inzet van extra personeel en veegwagens in de winkelgebieden tijdens de weekenden.

Actie

  • Extra vaak vuilnisbakken legen en afval op straat opruimen met veegwagens en knijpers.
  • Extra vaak afval weghalen naast de ondergrondse containers.
  • Extra veegwagens gebruiken in de zomer.
  • Afspraken maken met ondernemers over ophalen en opruimen van bedrijfsafval.

Doel

  • De winkelgebieden in Laak zijn op zaterdag en zondag schoner.
  • Ondernemers zorgen ervoor dat hun afval wordt opgehaald. En dat hun klanten geen afval weggooien op de stoepen en straten rondom hun winkels.

Hoe gaat het?

De winkelstraten zijn in het weekend iets schoner. Maar het probleem met afval is er nog wel. Het gedrag van mensen speelt een grote rol. Er zijn nieuwe ideeën en geduld nodig om dat gedrag te veranderen.

De gemeente haalt als proef het grofvuil in een deel van Laak tijdelijk op een vaste dag op. Dit is een plan van de gemeenteraad.

Actie

De gemeente bespreekt de plannen voor de proef eerst met de klankbordgroep van actieplan Laak. De klankbordgroep is een groep personen die advies geeft aan de gemeente.

Doel

Een vaste ophaaldag zorgt voor minder grofvuil en rommel op straat.

Wanneer

1e kwartaal 2024.

Hoe gaat het?

De klankbordgroep adviseert om de proef met een vaste ophaaldag voor grofvuil niet uit te voeren. Volgens de klankbordgroep zorgt een vaste ophaaldag niet voor minder grofvuil en rommel op straat. Meer en betere communicatie kan volgens hen wel helpen. De wethouder en de gemeenteraad namen dit advies over. Daardoor gaat de proef niet door.

In Spoorwijk haalt de gemeente al het afval in 1 keer op. De verschillende schoonmakers rijden samen als ‘afvaltrein’ door de wijk. Deze proef startte in januari 2024. Als Spoorwijk hierdoor schoner is, komt de afvaltrein ook in andere wijken.

Actie

Alle afval in Spoorwijk wordt in 1 keer opgehaald.

Doel

Door de proef weet de gemeente of het schoner wordt in Spoorwijk als verschillende schoonmakers alle afval in 1 keer ophalen.

Hoe gaat het?

Het algemene beeld is dat Spoorwijk wat schoner is. Daarom gaat de afvaltrein eind 2024 ook in de andere wijken van Laak rijden.

De gemeente communiceert vaker over de regels rondom afval. Op zo’n manier dat mensen weten dat het over hen gaat en hun gedrag veranderen.

Actie

  • De informatie, video’s en verhalen uit de Haagse campagne ‘Schoon doen we gewoon’ nog beter gebruiken. Online en offline.
  • De campagne laten aansluiten bij de inwoners en ondernemers van Laak. Bijvoorbeeld door bekende mensen uit de buurt als voorbeeld te gebruiken. En in de verschillende talen van bewoners te communiceren.
  • Lessen over afval geven aan bewoners in Laak Centraal, samen met Stichting Aardewerk.
  • Opruimdagen, schoonmaakacties, voorlichtingen en andere acties rondom afval organiseren.

Doel

Bewoners kennen de regels rondom afval en houden zich eraan. Daardoor is Laak schoner.

Wanneer

Vanaf juni 2023.

Hoe gaat het?

  • Er is online en offline betere communicatie. De gemeente laat steeds beter zien wat zij doet. En roept bewoners en ondernemers op om mee te helpen aan een schoner Laak.
  • In december 2023 gingen adviseurs langs de huizen van bewoners om te praten over afval. Zij deelden ook folders in verschillende talen uit in Laak Centraal, Molenwijk en Spoorwijk.
  • In juni en juli 2023 zijn er gele vuilniszakken uitgedeeld in Laak Centraal tegen de overlast van meeuwen.
  • In 2024 waren er 4 opruimdagen met lessen over afval van Stichting Aardewerk.
  • In 2024 waren er 3 integrale leefbaarheidsacties. Hierbij werken verschillende organisaties en bewoners samen om de buurt schoner en opgeruimd te maken.
  • Eind 2024 plaatste gemeente 10 opvallende prullenbakken in Laak. Deze zijn ontworpen door jongeren, bewoners en de gemeente.

3. Parkeren

De parkeerdruk in Laak is hoog. Met het nieuwe parkeerbeleid wil de gemeente daar iets aan doen. Zo ontstaat er meer plek om te parkeren en neemt de leefbaarheid toe. Sommige maatregelen zijn al in 2023 uitgevoerd. Maar voor andere maatregelen is meer tijd nodig. In 2025 komt er een nieuw systeem voor parkeervergunningen. Dan wordt het mogelijk om een maximaal aantal vergunningen in te stellen. In 2025 wordt hier meer over bekend.

Vanaf de 4e parkeervergunning voor bewoners wordt niet meer verlengd. Dit zijn vooral vergunningen voor bedrijfsbussen.

Actie

Vanaf de 4e parkeervergunning voor bewoners wordt niet meer verlengd.

Doel

Het aantal parkeervergunningen wordt steeds minder, waardoor er meer parkeerruimte is.

Wanneer

November 2022.

Hoe gaat het?

In 2022 stopten 110 parkeervergunningen.

Actie

  • Goed controleren op borden en lijnen op de weg die aangeven waar mensen mogen parkeren.
  • Meer boetes en waarschuwing uitdelen voor voertuigen die fout parkeren.

Doel

Bewoners parkeren hun auto op de juiste manier, omdat dit duidelijk staat aangegeven.

Hoe gaat het?

Tussen april 2023 en april 2024 is in Laak 4.406 keer vastgesteld dat een voertuig fout geparkeerd was. 91 procent hiervan kreeg een boete, 9 procent kreeg een waarschuwing. Laakhaven­-West, Laakkwartier­-Oost en Binckhorst zijn de wijken met de meeste boetes en waarschuwingen.

De gemeente doet onderzoek en bepaalt daarna of en hoe ze de tijden voor betaald parkeren worden aanpast.

Actie

De gemeente telt op verschillende momenten hoeveel auto’s er geparkeerd staan en kijkt waar auto’s vandaan komen.

Doel

Bewoners hebben minder parkeerproblemen. Dus minder drukte of minder moeite om de auto te parkeren.

Hoe gaat het?

De gemeente besloot in 2024 de tijden voor betaald parkeren in Laak niet aan te passen. Dit ook na overleg met de klankbordgroep. De klankbordgroep is een groep personen die advies geeft aan de gemeente. Andere maatregelen om de parkeerdruk te verlagen komen pas vanaf 2025. Dan gaat het nieuwe systeem voor parkeervergunningen in. Eind maart 2024 kregen bewoners en ondernemers in Laak hierover een brief.

De gemeente steunt ideeën voor het gebruik van deelauto’s en deelfietsen. Hierdoor zijn minder parkeerplaatsen nodig. Dit verlaagt de parkeerdruk.

Actie

Plannen van bewoners om auto’s of (bak)fietsen door verschillende mensen te laten delen krijgen zo veel mogelijk steun.

Doel

Bewoners hebben minder problemen met het parkeren van hun auto.

Hoe gaat het?

Er zijn 12 buren die samen 3 deelauto’s gebruiken (Jan Wapstraat).

In 2025 komt er een nieuw systeem voor vergunningen. Dan wordt het mogelijk om een maximaal­ aantal vergunningen uit te geven. Dit heet een vergunningenplafond.

Actie

Wordt nog bepaald.

Doel

Bewoners hebben minder problemen met het parkeren van hun auto.

Wanneer

Waarschijnlijk in 2026, nadat het nieuwe systeem voor parkeervergunningen ingaat.

Hoe gaat het?

Het vergunningenplafond komt pas na de komst van het nieuwe systeem voor parkeervergunningen. De gemeente bepaalde in het najaar van 2024 hoe het vergunningenplafond eruit komt te zien. Hierna werkt de gemeente het vergunningenplafond uit.

Bewoners van Laak hebben een minder sterke band met elkaar dan bewoners in andere delen van Den Haag. Dat komt omdat veel mensen maar tijdelijk in Laak wonen.

Bewoners hebben soms ideeën voor activiteiten, maar weten niet altijd hoe ze die moeten organiseren. Medewerkers van buurtorganisatie Wijkz helpen, maar soms is meer hulp nodig.

Actie

2 professionele medewerkers (Laakbuddy’s) helpen bewoners in Laak Centraal en het Schipperskwartier bij het organiseren van activiteiten.

Doel

Meer activiteiten die voor een sterkere band tussen bewoners zorgen.

Wanneer

  • Laak Centraal: zomer 2023 tot eind 2024.
  • Schipperskwartier: november 2023 tot eind 2024, misschien langer.

Hoe gaat het?

  • De Laakbuddy’s richten zich sinds april 2024 op 1 opdracht: From Laak with Love. In dit project ontmoeten verschillende bevolkingsgroepen uit de wijk elkaar in het Laaktheater. Het programma start op 26 oktober 2024.
  • Sinds november 2023 heeft het Schipperskwartier een eigen professionele medewerker die helpt bij het organiseren van activiteiten. In deze wijk zijn steeds meer activiteiten.

Het wijkbudget van € 40.000 voor Laak Centraal uitgeven aan ideeën van bewoners die de wijk fijner maken.

Actie

Een wijkbudget van € 40.000 geven. En de winnende ideeën uitwerken en uitvoeren.

Doel

Een sterkere band tussen bewoners  in Laak Centraal.

Wanneer

April 2023 tot eind 2024.

Hoe gaat het?

Het wijkbudget is in oktober 2023 gegeven. De winnende plannen zijn uitgevoerd. In mei 2024 kwamen 250 plantenzakken in de De Genestetlaan. De nieuwe Gymboxx staat waarschijnlijk in de zomer van 2024 op het Laakveld. En sinds eind 2023 heeft het Jonckbloetplein dam- en schaaktafels en feestverlichting.

In een Lief en Leedstraat leren buren elkaar beter kennen en kijken zij vaker naar elkaar om. 1 van de buren beheert een geldpotje voor kleine cadeaus. Zoals een fruitmand voor een zieke buurman of een bosje bloemen voor een jarige buurvrouw.

Actie

Het opzetten van nieuwe Lief en Leedstraten met bewoners en organisaties.

Doel

Een sterkere band tussen bewoners in Laak.

Wanneer

Maart 2023 tot eind 2024.

Hoe gaat het?

  • In 2023 kwamen er 44 nieuwe Lief en Leedstraten bij in Laak Centraal en Molenwijk. Begin 2024 ging Stichting Lief & Leed op zoek  naar enthousiaste bewoners in de flats De Lamel en De Hagemeyer aan de Neherkade. Er was weinig interesse bij de bewoners (6 Lief en Leedstraten). Daarom is het zoeken in deze flats gestopt. Dit is verplaatst naar een ander deel van Laakhavens, rondom de Waldorpstraat.
  • Laak heeft in totaal 78 Lief en Leedstraten.

Er wonen officieel 3.500 Polen in Laak. Dat is een kwart van de 13.000 Polen in Den Haag. Het is belangrijk dat zij meedoen in de stad en zich kunnen ontwikkelen.

Actie

Stichting POLKA start in het VrouwenBuurtLab in Spoorwijk met activiteiten voor Poolse vrouwen. Zoals informatie over Nederlandse taallessen, beweging en hulp bij het vinden van werk.

Doel

Steeds meer Poolse bewoners voelen zich thuis in Laak, doen mee en weten hoe zij hulp kunnen krijgen.

Wanneer

Vanaf mei 2023.

Hoe gaat het?

  • In 2023 organiseerde POLKA 23 activiteiten voor ruim 700 Poolse vrouwen.
  • In 2024 staat 41 activiteiten op de agenda, met ongeveer 1.220 deelnemers.

Er wonen ongeveer 3.200 Bulgaren in Laak. Het is belangrijk dat zij meedoen in de maatschappij.

Actie

Hulp voor de Bulgaarse Club om hun organisatie professioneler te maken en activiteiten te organiseren.

Doel

Steeds meer Bulgaarse bewoners doen mee in de maatschappij en weten hoe ze hulp kunnen krijgen.

Wanneer

Vanaf mei 2023.

Hoe gaat het?

De Bulgaarse Club is nu een stichting. Er werken 1 professionele medewerker en 7 vrijwilligers. Zij werken aan activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten, informatie uitwisselen, hulp vinden en oefenen met Nederlands. De stichting wil in 2024 honderden Bulgaren in Laak bereiken.

Bewoners in Laak Centraal zoeken een ruimte voor activiteiten en ontmoetingen. Die plek is er nu niet. De gemeente helpt bewoners om een goede ruimte te vinden.

Actie

De gemeente zoekt samen met bewoners naar een goede ruimte voor activiteiten en ontmoetingen in de wijk.

Doel

Betere band tussen bewoners en meer activiteiten in Laak Centraal.

Wanneer

2023 en 2024.

Hoe gaat het?

De gemeente heeft nog geen goede nieuwe ruimte gevonden in Laak Centraal, maar blijft zoeken.

50% van de bewoners van Laak heeft moeite met lezen en schrijven. Dat is erg. Mensen die taalles geven en nodig hebben weten elkaar niet goed te vinden. En de bibliotheek in Laak wil graag uitbreiden.

Actie

  • De gemeente brengt mensen die taalles geven en taalles zoeken bij elkaar. En zorgt voor meer taallessen.
  • De bibliotheek in de Linnaeusstraat wordt vernieuwd en gaat verschillende soorten lessen geven.
  • Er komt een nieuwe bibliotheek in Spoorwijk.

Doel

  • Mensen die taalles geven en taalles zoeken weten elkaar beter te vinden.
  • Meer inwoners van Laak doen mee aan taallessen.

Wanneer

2024.

Hoe gaat het?

  • Met de bibliotheek, scholen en organisaties voor taallessen probeert de gemeente de bestaande lessen bekender te maken. Ook bekijkt de gemeente wat er nog meer nodig is, vooral voor arbeidsmigranten.
  • De bibliotheek in de Linnaeusstraat wordt van binnen vernieuwd. Er komt een extra ruimte voor activiteiten. En de bibliotheek gaat langer open. Bewoners konden hierover meedenken. Begin 2025 is de verbouwing klaar.
  • Er is nog geen nieuwe plek voor de nieuwe bibliotheek in Spoorwijk.

Veel inwoners van Laak hebben te maken met armoede en schulden. Een kwart van de bewoners hoort bij de mensen met het laagste inkomen. En ongeveer 10% leeft al 3 jaar of langer in armoede. Niet alle mensen met geldzorgen vinden de hulp die er is.

Er is hulp voor bewoners met geldzorgen. Zoals Helpdesk Geldzaken, de Ooievaarspas en de Bijzondere Bijstand. Maar niet iedereen die dit nodig heeft, weet dit te vinden.

Actie

  • Organisaties in de wijk vertellen bewoners welke hulp bij geldzorgen er is.
  • De gemeente geeft informatie over hulp bij geldzorgen aan vrijwilligers en werknemers. Zij geven dat door aan de bewoners die ze in hun werk tegenkomen.
  • Helpdesk Geldzaken sluit vaker aan bij activiteiten voor bewoners in de wijk.

Doel

  • Meer bewoners van Laak weten de hulp bij armoede en schulden te vinden.
  • Meer gesprekken bij Helpdesk Geldzaken.
  • Meer gebruik van hulpmiddelen door mensen met een laag inkomen.

Wanneer

Vanaf juni 2023.

Hoe gaat het?

  • Meer mensen weten Helpdesk Geldzaken te vinden. Het 1e halfjaar van 2024 waren er 570 hulpgesprekken op 5 plekken in Laak. Sinds april 2024 is er een spreekuur in Wijkcentrum Cromvlietplein. Van april tot en met juni 2024 waren daar 82 gesprekken.
  • Helpdesk Geldzaken heeft een 6e plek geopend in het Centrum Jeugd en Gezin in Laak.
  • De actie ‘Niemand verdient geldzorgen’ geeft online en offline aandacht aan de hulp voor mensen met geldzorgen.

Veel bewoners in Laak zijn kwetsbaar als het om geld gaat. Dat kan zorgen voor stress en schulden. Bewoners worden minder kwetsbaar als zij beter leren omgaan met geld.

Actie

De gemeente organiseert samen met andere organisaties voorlichtingen en trainingen voor bewoners.

Doel

Meer bewoners maken gebruik van de voorlichting en trainingen over geldzaken.

Wanneer

Vanaf juni 2023.

Hoe gaat het?

Tussen november 2023 en juni 2024 waren op 8 verschillende plekken in Laak 15 workshops en trainingen over geldzaken. 170 bewoners deden hieraan mee.

Bewoners hebben contact met wijkorganisaties, maar ook met vrienden, kennissen of vrijwilligers. De gemeente wil graag weten hoe bewoners contact met elkaar hebben. Zodat mensen met wie zij contact hebben kunnen helpen om bewoners op hulp bij geldzaken te wijzen.

Actie

  • Contact zoeken met organisaties in de wijken.
  • Samenwerken met mensen die veel wijkbewoners kennen en spreken.
  • Manieren zoeken om uit te vinden welke contacten bewoners hebben. En deze mensen laten helpen.

Doel

  • Meer gesprekken bij Helpdesk Geldzaken.
  • Meer trainingen en voorlichting.
  • Meer mensen met een laag inkomen gebruiken de bestaande hulp.

Wanneer

Vanaf 2023.

Hoe gaat het?

Deze actie blijft doorgaan. De gemeente werkt samen met een aantal belangrijke mensen uit de wijk, bijvoorbeeld aan communicatie.

Laak moet weer een stadsdeel worden waar het groen en schoon is. Waar mensen lang willen wonen en binnen hun buurt kunnen verhuizen. Dat betekent dat er verschillende soorten huizen met verschillende prijzen moeten zijn.

Een goede en veilige woonplek is voor iedereen belangrijk. Er zijn nieuwe wetten en regels die hierbij helpen. De Opkoopbescherming zorgt ervoor dat huizen niet zomaar kunnen worden gekocht om te verhuren. Daardoor hebben starters meer kans op een woning. De Wet goed verhuurderschap geeft duidelijke regels voor huurders en verhuurders. En de huisvestingsvergunning zorgt ervoor dat goedkopere huurwoningen naar mensen met een laag inkomen gaan.

Actie

Meer controles door de Haagse Pandbrigade.

Doel

  • Meer betaalbare woningen voor mensen met een laag­ of gemiddeld inkomen.
  • Minder mensen die woningen kopen om er geld aan te verdienen. Door ze te verhuren of voor meer geld te verkopen.
  • Een betere verdeling van woningen.

Wanneer

2024, blijft doorgaan.

Hoe gaat het?

De Haagse Pandbrigade heeft in de 1e helft van 2024 evenveel strafbare situaties gevonden als in heel 2023.

Ongeveer 1.000 woningen met energielabel E, F of G energiezuiniger maken. Huurders en eigenaren krijgen hier hulp bij.

Actie

De gemeente organiseert verschillende acties om huurders en eigenaren te laten weten welke mogelijkheden er zijn. Zoals de straataanpak, waarbij verschillende woningen in 1 straat tegelijk worden aangepakt. En de actie Energie Besparen en de aanpak Fijn wonen Laak Centraal.

Doel

  • Prettig wonen.
  • Lagere energiekosten en beter voor het milieu.
  • Woningen in Laak worden meer waard.

Wanneer

2023, blijft doorgaan.

Hoe gaat het?

Laak Centraal krijgt € 14 miljoen van het Rijk en de gemeente. Dit om 1.000 slecht geïsoleerde woningen op te knappen en energiezuiniger te maken. Ook in de andere wijken zijn verschillende acties om bewoners te helpen met energie besparen.

Actie

Er komt een woonspreekuur in Laak. Bewoners kunnen hier vragen stellen over wonen, huren en verhuren, isoleren en verduurzamen.

Doel

  • Meer bewoners weten de hulp die er is over wonen. En welke rechten en plichten zij hebben.
  • Meer mensen kunnen goed onderbouwde keuzes maken om hun woning te isoleren of te verbeteren. En vinden een oplossing voor hun woonprobleem.
  • De gemeente bereikt meer mensen die niet goed Nederlands spreken of dingen niet goed digitaal kunnen regelen.

Wanneer

Vanaf oktober 2023.

Hoe gaat het?

Sinds januari 2024 zijn elke week spreekuren in Vadercentrum, de wijkpost op het Lorentzplein en Wijkcentrum Cromvlietplein. Daar waren het 1e halfjaar van 2024 ongeveer 65 gesprekken.

De gemeente maakt afspraken met eigenaren van gebouwen en woningen in Laak over beter onderhoud en verduurzaming. Zij startte met 90 woningen in de Linnaeusstraat. Samen met 40 verhuurders maakte de gemeente een plan van aanpak. De Linnaeusstraat is een ander voorbeeld in Laak Centraal.

Actie

  • De gemeente maakt afspraken met Vastgoed Belang afdeling West­Zuid. Dit is een organisatie voor eigenaren van verschillende woningen en gebouwen.
  • De gemeente begint met 1 blok met 90 woningen in de Linnaeusstraat. En legt contact met alle 40 verhuurders voor een gezamenlijk aanpak voor dit woonblok.

Doel

  • Meer woningen in Laak zijn goed onderhouden en energiezuinig.
  • De gemeente en eigenaren van woningen en gebouwen werken beter samen.

Wanneer

Vanaf oktober 2023.

Hoe gaat het?

  • In het najaar van 2024 start het werk in de Linnaeusstraat. Samen met de bewoners maakte de gemeente een plan om de woningen te verbeteren.
  • Na de Linnaeusstraat verbetert de gemeente de oudere woningen van De Genestetlaan tot en met de Trekweg. De precieze straten worden later bekend.

Veiligheid is belangrijk bewoners van Laak. De gemeente blijft haar best doen voor verminderen criminaliteit en overlast.

Gemeente, politie, brandweer, Douane, Belastingdienst en andere partners werken regelmatig samen aan handhavingsacties. Zo proberen zij criminaliteit en overlast aan te pakken. Naast deze acties zetten politie en handhaving zich elke dag in voor een veilig en leefbaar Laak.

Actie

De gemeente houdt regelmatig acties waarbij verschillende soorten handhavers samenwerken.

Doel

  • Minder overtredingen en misdaad.
  • Bewoners van Laak voelen zich veiliger.

Wanneer

Blijft doorgaan.

Hoe gaat het?

  • In de 1e helft van 2024 was er 1 grote handhavingsactie in Laak. In het najaar van 2024 volgen dezelfde soort acties.
  • Politie en handhaving zijn elke dag actief. Tussen april 2023 en april 2024 gaven handhavers in Laak 112 boetes en 20 waarschuwingen voor het gebruik van alcohol en lachgas. 88% van de overtredingen had te maken met het gebruik van alcohol. Ook de politie deelt regelmatig boetes uit voor dit soort overtredingen.
  • Politie en handhaving controleerden boten. Zij keken of mensen sliepen in boten die daar niet voor zijn. En controleerden op een geldig vaarbewijs, achterstallig onderhoud en verkeerd aanmeren. Er waren 153 bestuurlijke rapportages voor overtredingen. Soms moest een boot helemaal weg.
  • Gemeente, politie en handhaving werken ook op andere manieren aan een veiliger Laak. Bijvoorbeeld door tijdelijke sluiting van een woning als daar drugs ligt.

Het Haags Economisch Interventieteam (HEIT) houdt regelmatig controleacties. Dit om ondermijning, oneerlijke concurrentie en misstanden in de prostitutie aan te pakken. Zij werkt samen met de politie, Belastingdienst, Douane, Nederlandse Arbeidsinspectie, Nederlandse Voedsel­ en Warenautoriteit (NVWA) en het UWV.

Actie

Controleacties van het HEIT door meldingen en signalen van bewoners, ondernemers en partners.

Doel

Een beter klimaat voor ondernemers en minder ondermijnende activiteiten.

Wanneer

Blijft doorgaan.

Hoe gaat het?

Er zijn gerichte controles om onbetrouwbare bedrijven aan te pakken. En om sekswerk zonder vergunning te voorkomen.

De gemeente plaatst een wijkpost op een centrale plek in Laak. Zo kunnen bewoners makkelijker een melding doen bij de gemeente of de politie. Ook start de gemeente de actie ‘Meld Misdaad Anoniem’.

Actie

Een wijkpost in Laak plaatsen en actie Meld Misdaad Anoniem starten.

Doel

  • Betere zichtbaarheid van de gemeente en de politie.
  • Meer meldingen.
  • Snellere actie op meldingen.

Wanneer

Blijft doorgaan.

Hoe gaat het?

  • Sinds januari 2024 staat de wijkpost op het Lorentzplein. De 1e helft van 2024 waren er ongeveer 100 bezoekers. De wijkpost blijft in elk geval tot eind 2024. Bezoekers komen met heel verschillende vragen naar de wijkpost.
  • De actie Meld Misdaad Anoniem zorgde tijdens de 1e helft van 2024 voor meer meldingen. En voor een grotere bekendheid van het meldpunt.

Onrust en problemen voorkomen tijdens grote evenementen, zoals Oud en Nieuw en het Europees kampioenschap voetbal. Gemeente, bewoners buurtvaders, welzijnsorganisaties en andere organisaties werken samen.

Actie

Extra inzet van jongerenwerk, buurtvaders en andere organisaties bij grote evenementen.

Doel

  • Minder overlast.
  • Minder vervelende gebeurtenissen.
  • Positief nieuws over de evenementen en Laak.

Wanneer

Blijft doorgaan.

Hoe gaat het?

In tegenstelling tot andere jaren had Laak in 2024 een redelijk rustige jaarwisseling. Zo was er minder schade aan bezit van de gemeente dan in 2023. In de aanloop naar en tijdens het EK voetbal 2024 gingen jongerenwerkers, buurtvrijwilligers en andere professionals extra vaak de straat op. Zij spraken jongeren aan op hun gedrag als dat nodig was.

Er komt meer jongerenwerk in Spoorwijk en het Schipperskwartier. Hiermee is er minder overlast van jongeren en krijgen zij zicht op een betere toekomst. Er komen activiteiten waarmee meiden beter voor zichzelf opkomen en meer vertrouwen krijgen.

Actie

  • Inzet van een extra jongerenwerker.
  • Inzet van een extra meidenwerker.

Doel

  • Minder overlast door jongeren in het Schipperskwartier en Spoorwijk.
  • Jongeren in deze wijken voelen zich serieus genomen en hebben zicht op een betere toekomst.

Wanneer

Blijft doorgaan.

Hoe gaat het?

Het extra jongerenwerk en de speciale aanpak voor groepen in het Schipperskwartier en Spoorwijk zorgen voor minder overlast op straat. Ook gaan meer jongeren sporten, aan het werk of naar school. De aanpak van groepen in Spoorwijk is succesvol afgesloten, die in het Schipperskwartier nog niet.

Ondernemers op de Goeverneurlaan, het Jonckbloetplein, Lorentzplein en Goeverneurplein moeten voor 1 december 2024 een vergunning aanvragen. Zo wil de gemeente voorkomen dat daar criminele of oneerlijke ondernemers zijn. Bedrijven zonder vergunning moeten sluiten.

Actie

  • Besluiten of de verplichte vergunning er komt.
  • Beoordelen of bedrijven een vergunning krijgen.
  • Controleren of bedrijven een vergunning hebben.

Doel

  • Voorkomen van criminele of oneerlijke bedrijven.
  • Zorgen voor een goede omgeving voor bedrijven en ondernemers.

Wanneer

September 2024 tot september 2029.

Hoe gaat het?

  • De verplichte vergunning ging per 1 september 2024 in.
  • Ondernemers kregen persoonlijk een brief met informatie.

Iedereen moet zich veilig voelen op straat en in het verkeer.

De gemeente verbetert de verkeersveiligheid in Laak op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met drempels, borden die laten zien hoe hard iemand rijdt (displays) en snelheidscontroles. Er is extra aandacht voor voetgangers en fietsers bij groot onderhoud en het opnieuw inrichten van plekken.

Actie

  • Kleine verbeteringen zoals drempels, snelheidsdisplays en controles.
  • Onderzoek naar­ en uitvoeren van grote projecten voor onderhoud en plekken opnieuw inrichten.

Doel

  • Fietsers en voetgangers voelen zich veiliger in het verkeer.
  • De hele verkeersveiligheid in Laak is beter.

Wanneer

2023 en daarna, blijft doorgaan.

Hoe gaat het?

  • In 2023 verbeterde de gemeente de plekken waar fietsers oversteken. Bijvoorbeeld in de Oudemansstraat en op de brug op de Rijswijkseweg/Neherkade. Door meldingen van bewoners kwamen er 6 borden die laten zien hoe hard iemand rijdt.
  • Vanaf september 2024 komt er een nieuw riool tussen de Jan van der Heijdenstraat, de Van Musschenbroekstraat en de Rijswijkseweg. De gemeente verbetert dan meteen de verkeersveiligheid in de wijk. Op verschillende plekken komen drempels en in sommige straten komt eenrichtingsverkeer.

De gemeente pakt te lang uitgesteld onderhoud aan van stoepen, straten en pleinen in Laak Centraal. Zij kijkt samen met bewoners in de wijk wat reparatie nodig heeft. Vaak gaat het om losse tegels, gaten in de weg of scheve paaltjes.

Actie

  • Wandelen door de wijk met bewoners van Laak Centraal om te kijken wat reparatie nodig heeft.
  • Een extra serviceploeg voor onderhoud inzetten in de openbare ruimte van Laak Centraal.

Doel

De stoepen, straten en pleinen in Laak Centraal zijn netjes en veilig.

Wanneer

Juni 2023 tot eind 2024.

Hoe gaat het?

In het voorjaar van 2023 waren er een paar wijkwandelingen om te zien waar extra onderhoud nodig was. Tijdens de 1e helft van 2024 waren er 369 onderhoudsacties. Daarmee komt het totaal aantal onderhoudsacties vanaf juni 2023 tot juni 2024 op 862.

9. Groen

In Laak is veel steen en beton, er zijn weinig planten en bomen. Groen is heel belangrijk. In een groene omgeving voelen mensen zich prettiger en gezonder.

De gemeente wil meer plekken in Laak groener maken en bewoners hierover laten meedenken. Bewoners kunnen hiervoor stemmen op verschillende plekken.

Actie

  • Bewoners kunnen online stemmen voor de plek die volgens hen als 1e nieuw groen verdient.
  • De gemeente plant nieuw groen op de gekozen plekken.

Doel

Laak is groener.

Wanneer

2023.

Hoe gaat het?

De hoek Laakkade/Oudemansstraat kreeg de meeste stemmen van bewoners. De gemeente plaatste daar eind 2023 nieuwe planten en struiken.

De gemeente kijkt samen met bewoners naar plekken waar plantenbanken kunnen komen. Een plantenbank is een bank waar een bak voor planten aan vastzit. De banken zorgen voor meer groen en meer plekken om samen te zitten.

Actie

  • Bewoners stemmen op plekken voor de plantenbanken.
  • Gemeente plaatst 10 plantenbanken.

Doel

  • Laak is groener.
  • Er zijn meer plekken om samen te komen op straat.

Wanneer

Eind 2023.

Hoe gaat het?

De gemeente plaatste in juni 2023, 10 banken.

De gemeente geeft geld uit aan nieuwe bomen. Bomen geven zuurstof en schaduw. Ook zorgen bomen ervoor dat bewoners zich prettiger en gezonder voelen.

Actie

Het planten van 16 nieuwe bomen in Laak Centraal.

Doel

Laak is groener.

Wanneer

Eind 2023.

Hoe gaat het?

De gemeente plantte 16 nieuwe bomen. In 2024 kwamen er nog eens 16 bomen bij.

De gemeente maakt een plan om het stuk grond met bomen, planten en gras op de Allard Piersonlaan op te knappen. Met meer groen, bankjes en speeltoestellen kunnen bewoners er spelen, wandelen en elkaar ontmoeten.

Actie

  • De gemeente maakt een plan om de Allard Piersonlaan groener en mooier te maken.
  • De gemeente praat met bewoners over hun wensen.
  • De gemeente start met het werk.

Doel

  • De Allard Piersonlaan is mooier en groener.
  • Bewoners hebben een fijne plek om te spelen, te wandelen en elkaar buiten te ontmoeten.

Wanneer

Begin 2023 start de gemeente het onderzoek. Daarna praat zij met bewoners.

Hoe gaat het?

De gemeente maakte een ontwerp om de groene strook op de Allard Piersonlaan opnieuw in te richten. In juni 2024 praatte de gemeente hierover met een aantal bewoners. De gemeente start in november 2024 met het werk.

10. Gezondheid

De gezondheid van bewoners van Den Haag is heel verschillend. In Laak worden mensen gemiddeld minder oud dan in de rest van de stad. Ook zijn zij minder lang gezond. De gemeente probeert de gezondheid van bewoners in Laak op verschillende manieren te verbeteren.

Samen met bewoners en professionals kijkt de gemeente wat nodig is. En wat mensen zelf willen. De GGD maakt hierna een plan. In deze wijkpreventie­aanpak gezondheid staan bestaande en nieuwe ideeën. Een paar keer in het jaar is er een bijeenkomst voor professionals. Deze is om elkaar te ontmoeten en kennis te delen.

Actie

  • Starten met de wijkpreventie­aanpak gezondheid in Laak.
  • Bijeenkomsten organiseren om kennis te delen en netwerken te verbeteren.

Doel

  • De gemeente bereikt meer bewoners.
  • Er zijn meer nieuwe ideeën samen met bewoners en professionals.
  • Er is meer samenwerking tussen bewoners en professionals om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Wanneer

Sinds september 2023.

Hoe gaat het?

  • Het 1e halfjaar van 2024 waren er 15 bijeenkomsten over gezondheid, leefstijl en armoede. 4 bijeenkomsten waren gezondheidsmarkten tijdens wijkfeesten. Deze bereikten in totaal  ongeveer 400 bewoners.
  • Samen met de vrijwilligers van het Vrouwenbuurtlab waren er verschillende trainingen. Bijvoorbeeld over geestelijke gezondheid en het herkennen van problemen.
  • In het voorjaar van 2024 was er een gezondheidsspreekuur in de Buurtkamer Spoorwijk. Voor dat spreekuur was weinig belangstelling.
  • In het najaar van 2024 was er een grote bijeenkomst over de relatie tussen gezondheid en armoede.
  • De gemeente sluit aan bij officiële en niet-officiële netwerken in Laak.

Veel jongeren in Laak groeien op in een moeilijke situatie. De gemeente wil deze jongeren helpen om hun leven zelf op te bouwen. En voorkomen dat zij crimineel worden. Daarom komt er meer jongerenwerk.

Actie

  • Extra jongerenwerkers inzetten die jongeren helpen bij hun ontwikkeling.
  • Extra activiteiten organiseren en voorlichting geven aan meiden over loverboys, voor jezelf opkomen en bedreigingen.

Doel

  • Meer jongeren doen mee aan activiteiten. Zij laten zich de weg wijzen naar extra hulp als dat nodig is.
  • Meer jongeren hebben betere kansen in de toekomst.
  • Meiden hebben meer zelfvertrouwen en zijn minder gevoelig voor bedreigingen of gevaren.
  • Minder overlast van jongeren op straat.

Wanneer

Eind 2023, blijft doorgaan.

Hoe gaat het?

  • In november 2023 startten de extra jongerenwerkers in Spoorwijk en het Schipperskwartier. Zij richtten zich vooral op groepen die voor overlast zorgen. Hierdoor zijn veel jongeren weer gaan sporten, aan het werk of naar school. Er is ook minder overlast op straat.
  • Begin 2024 startte de extra meidenwerker in Molenwijk, het Schipperskwartier en Spoorwijk.

In Laak zijn weinig mogelijkheden om te sporten. Terwijl jongeren juist zeggen dat zij meer willen sporten. Daarom zorgt de gemeente voor nieuwe plekken waar jongeren en volwassenen (gratis) kunnen sporten.

Actie

  • 3 Gymboxxen plaatsen in het Puntpark (Molenwijk), op het Laakveld (Laak Centraal) en op de Bontekoekade (Schipperskwartier). Gymboxxen zijn containers met fitnessapparaten.
  • Extra begeleiding regelen door Streetsport voor sporters bij de Gymboxxen.
  • Bokslessen voor jongeren organiseren in Molenwijk en later ook in andere wijken.
  • Samen met bewoners onderzoeken wat er nog meer mogelijk is aan extra sportactiviteiten.

Doel

  • Meer bewoners doen mee aan sportactiviteiten.
  • Meer bewoners voelen zich lichamelijk en geestelijk gezond.
  • Meer bewoners hebben vertrouwen in hun toekomst.
  • Minder overlast op straat door jongeren.

Wanneer

Eind 2023, blijft doorgaan.

Hoe gaat het?

  • De Gymboxxen op de Bontekoekade en in het Puntpark zijn in gebruik. De Gymboxx op het Laakveld komt in de zomer van 2024.
  • Er is extra begeleiding (25 uur in de week) van Streetsport bij de Gymboxxen.
  • Er zijn elke week bokslessen voor jongeren in Molenwijk.

11. Ondernemers Goeverneurlaan, Lorentzplein, Jonckbloetplein en Goeverneurplein

Winkels en ondernemers zijn belangrijk voor de economie en de leefbaarheid in Laak. De gemeente wil zorgen voor een fijn, schoon en veilig winkelgebied. Een winkelgebied waar ondernemers elkaar kennen en samenwerken. En waar bezoekers zich veilig voelen en graag komen. Daarom voegde de gemeente de actie toe aan actieplan Laak.

Om het winkelgebied weer aantrekkelijk en veiliger te maken huurt de gemeente een transformatiemanager in. Dit is iemand die meedenkt over verbeteringen en veranderingen in het winkelgebied. En lege winkels en slecht onderhoud aanpakt.

Actie

  • Een transformatiemanager inzetten.
  • 10 piramides en 50 manden vol bloemen plaatsen.
  • Ondernemers betrekken bij het probleem en de oplossing voor afval met de actie ‘Schoon doen we toch gewoon’.

Doel

De Goeverneurlaan en de 3 pleinen vormen een veilig, leefbaar en aantrekkelijk winkelgebied. Bewoners komen hier graag om boodschappen te doen en elkaar te ontmoeten.

Wanneer

Oktober 2024 tot en met 2026.

De ondernemers van de Goeverneurlaan en de 3 pleinen zijn nu niet als groep betrokken bij de wijk en actieplan Laak. Daarom komt er een ondernemersvereniging. Samen hebben de ondernemers meer invloed op de verbetering van het winkelgebied. Ook hebben zij meer te zeggen over werkzaamheden in de buurt. En de aanpak tegen zwerfafval heeft meer resultaat.

Actie

  • Snel een groep van ondernemers starten. En hierna een ondernemersvereniging.
  • Activiteiten voor ondernemers organiseren. Zoals markten, braderieën en ontbijten.
  • Zorgen voor meer ondernemers in de klankbordgroep van actieplan Laak. De klankbordgroep is een groep personen die advies geeft aan de gemeente.

Doel

De ondernemers in Laak zijn goed georganiseerd in een ondernemersvereniging. Zo worden de economie en de leefbaarheid in de wijk beter. En er komen meer klanten.

Wanneer

September 2024 tot en met 2026.

Veel ondernemers in Laak kennen regelingen niet. En hoe zij die kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld subsidies voor verduurzaming en (digitale) veiligheid. Of subsidies die zorgen dat gehandicapten overal kunnen komen en mee kunnen doen. Zoals voor bereikbare gebouwen, buitenruimte, websites en apps. De gemeente wil ondernemers hier betere informatie over geven. En helpen bij aanvragen van regelingen en subsidies.

Actie

  • Bijeenkomsten organiseren voor ondernemers over hulp en service van de gemeente.
  • Bijeenkomsten mogelijk maken over ander belangrijk beleid van de gemeente. Of over grote projecten in de wijk.
  • Communicatienetwerken opbouwen.
  • Communicatiemiddelen maken voor ondernemers in Laak.

Doel

Meer ondernemers kennen de bestaande regelingen er zijn en gebruiken ze. De economie in de wijk is sterk en helpt bij de leefbaarheid in Laak.

Wanneer

September 2024 tot en met 2026.

12. Communicatie en participatie

Goede communicatie en betrokken bewoners en ondernemers zijn belangrijk om actieplan Laak te laten slagen. Door goede informatie en met elkaar te blijven praten groeit het vertrouwen tussen bewoners en de gemeente. En tussen bewoners.

De gemeente wil bewoners informeren over de maatregelen uit het actieplan. En ze hierbij betrekken. Bijvoorbeeld met polls of enquêtes, op Begin link: denhaag.nl/laak, einde link. , sociale media en via netwerken en medewerkers van het stadsdeel. Bewoners vinden de gemeente, elkaar en buurtinitiatieven via het digitale buurtnetwerk Hoplr. Met acties per wijk of stadsdeel wilde gemeente het gedrag van inwoners veranderen. Zoals het gedrag rondom afval.

Actie

  • Acties en resultaten uit het actieplan staan op denhaag.nl/laak, Facebook, Hoplr en in de buurtkranten. Daar zorgt de gemeente voor.
  • De gemeente zorgt voor een online platform (Hoplr). Hierop kunnen bewoners met elkaar en met de gemeente in contact komen.
  • De gemeente zet campagnes in om het gedrag van bewoners rondom afval en armoede te veranderen.

Doel

  • Meer bewoners en ondernemers weten wat de gemeente doet om de leefbaarheid in Laak te verbeteren. De gemeente heeft meer bezoekers op denhaag.nl/laak en meer volgers op Facebook.
  • Meer bewoners komen met elkaar en met de gemeente in contact via Hoplr.
  • Meer bewoners voelen zich betrokken bij hun wijk. En dragen bij aan de leefbaarheid. Dit is te zien aan hun gedrag.

Wanneer

2023, en blijft doorgaan.

Hoe gaat het?

  • De gemeente gebruikt de online en offline kanalen voor communicatie steeds beter. Zij plaatst bijna elke dag berichten op denhaag.nl/laak, Facebook en Hoplr. De gemeente levert verhalen aan bij de buurtkranten. Zij verstuurt iedere 6 weken een nieuwsbrief via e-­mail. Daarin staan verhalen over de gemeente en interviews met bewoners en ondernemers.
  • Eind 2024 stopt de gemeente misschien met Hoplr. De kosten zijn te hoog.
  • De actie over de regelingen rondom geldzaken startte begin 2024.
  • Een deel van de actie over afval verbindt de gemeente aan de nieuwe prioriteit ‘Ondernemers Goeverneurlaan’.

De klankbordgroep actieplan Laak bestaat uit ongeveer 20 leden. Deze groep geeft advies aan de gemeente en spreekt namens verschillende wijken en doelgroepen. De gemeente en de klankbordgroep komen regelmatig bij elkaar om te bespreken hoe het met de acties gaat. De klankbordgroep geeft die informatie door aan bewoners en ondernemers, en andersom.

Actie

Bijeenkomsten organiseren voor de gemeente en de klankbordgroep. Zodat zij de acties uit het actieplan en de planning kunnen bespreken.

Doel

  • Betere samenwerking.
  • De acties uitvoeren met steeds betere resultaten.
  • Meer begrip en vertrouwen.

Wanneer

Vanaf april 2023.

Hoe gaat het?

  • In 2023 waren 2 bewonersavonden en 3 bijeenkomsten voor de klankbordgroep. De klankbordgroep is blij met de samenwerking met de gemeente. Er is meer vertrouwen. Er waren in de 1e helft van 2024 ook een paar kleinere bijeenkomsten om verschillende onderwerpen te bespreken.
  • Er waren bijeenkomsten over verschillende onderwerpen. Zoals over parkeren (uitbreiden betaald parkeren), wonen (verduurzamen woonblokken) en afval (proef grofvuil). Maar ook over verbondenheid, gezondheid en armoede. In de 2e helft van 2024 waren er bijeenkomsten over verkeersveiligheid, arbeidsmigranten, ondernemers Goeverneurlaan, groen en afval, en leefomgeving. Er was ook een bijeenkomst met de hele klankbordgroep.
  • De gemeente neemt de ideeën van de klankbordgroep mee in de plannen.
  • Als dank voor hun inzet organiseerde de gemeente in juli 2024 een uitje voor leden van de klankbordgroep.

Samenwerking

Aan actieplan Laak werken verschillende afdelingen van de gemeente samen. Ook werkt de gemeente veel samen met partners. Bijvoorbeeld met de politie en organisaties voor welzijn. De burgemeester en 5 wethouders zijn verantwoordelijk voor het succes van het actieplan. Die wethouders zijn:

  • Mariëlle Vavier
  • Martijn Balster
  • Arjen Kapteijns
  • Robert Barker
  • Nur Icar

Heeft u vragen of opmerkingen over actieplan Laak? Stuur dan een e-mail naar Begin link: actieplanlaak@denhaag.nl, einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070