Ondersteuningsmiddelen voor sportverenigingen

De gemeente wil met hulpmiddelen ervoor zorgen dat sportclubs sterker worden en klaar zijn voor de toekomst. Zodat zoveel mogelijk mensen in Den Haag kunnen sporten en bewegen.

Verenigingen kunnen de onderstaande hulpmiddelen van de gemeente gebruiken. Deze middelen zijn aan te vragen bij de Begin link: sportconsulent in uw stadsdeel, einde link. .

Let op: vanaf 1 september 2025 is het voor alle Haagse sportclubs verplicht om te voldoen aan de Begin link: basisvoorwaarden van een positieve sportcultuur, einde link. als zij gebruik willen maken van deze ondersteuningsmiddelen.

Leden

Leden zijn belangrijk voor een vereniging. Helaas neemt bij veel verenigingen het aantal leden af. De gemeente kan helpen om bestaande leden te houden en nieuwe leden te krijgen. Dit kan met de volgende ondersteuningsmiddelen:

Het ledenwervingsboek is er om sportverenigingen in Den Haag te ondersteunen bij het vinden van nieuwe leden. En het behouden van bestaande leden. Op de Begin externe link: website van WSDH(Externe link), einde externe link. kunt u het ledenwervingsboek aanvragen.

Het WhozNext-team bestaat uit jongeren van de vereniging. Zij organiseren activiteiten om nieuwe jonge leden te vinden voor de vereniging. Voor het opzetten van een WhozNext-team is er onder meer financiële hulp beschikbaar.

Het innovatiebudget geeft verenigingen financiële hulp. Hiermee kunnen zij nieuwe activiteiten organiseren om meer volwassenen aan het sporten te krijgen.

Open club

Sportverenigingen zijn belangrijk. Ze doen veel voor de gezondheid van mensen en zorgen voor sociale verbinding en ontwikkeling van verschillende doelgroepen. Voor een vereniging is het ook belangrijk om band met de wijk te hebben. Vaak wonen daar veel van hun leden. Daarom helpt de gemeente clubs om hun band met de omgeving sterker te maken door:

De gemeente helpt met het ontwikkelen van een open clubblad. Dat is een tijdschrift van de vereniging en richt zich op de buurt. In het clubblad staan de komende evenementen. Ook de verschillende manieren waarop de buurt het clubhuis kan gebruiken staan erin.

De gemeente helpt bij het organiseren van een Club party. Bij zo’n feest kunnen mensen uit de buurt de vereniging leren kennen.

Positieve sportcultuur

Voor een positieve sportcultuur op alle Haagse sportverenigingen, biedt de gemeente de volgende hulpmiddelen:

Positiviteit scoort is een plan om betrokkenheid en positief gedrag langs het veld aan te moedigen. In overleg met de club wordt gekeken naar manieren om de sfeer te verbeteren. Bekijk voor meer informatie de Begin externe link: website Positiviteit Scoort(Externe link), einde externe link..

Met andere ogen is een online beleving op je eigen club. In een Virtual Reality omgeving worden discriminerende situaties nagedaan. Dit zorgt ervoor dat het bespreken van (anti-) discriminatie makkelijker wordt.

Begin externe link: Sport voor iedereen. Diversiteit in onze club(Externe link), einde externe link. is een cursus van de John Blankenstein Foundation. Het doel van deze cursus is sociale acceptatie binnen de sport.

Lees meer informatie op de pagina Begin link: Positieve sportcultuur, einde link. .

Communicatie

Slim en goed communiceren is belangrijk voor sportclubs. Het zorgt voor betere samenwerkingen. Maar ook voor het vinden en houden van nieuwe leden. En het vinden van vrijwilligers voor een sportvereniging. Het is belangrijk om te begrijpen hoe verenigingen bepaalde doelgroepen kunnen bereiken. De gemeente helpt hierbij met de volgende middelen:

De gemeente helpt bij het maken van een promotievideo voor uw club. In de video zijn de sterke punten van de vereniging te zien. Dit kan andere clubs inspireren. Ook is het een goede manier om mogelijke nieuwe leden aan te trekken.

Het bekijken van online-kanalen en het krijgen van professioneel advies waar nodig, om eventuele verbeteringen aan te brengen.

Organisatie

Het besturen van een vereniging kan veel werk zijn. En soms krijgen bestuurders meer taken dan ze van tevoren verwachtten. Met de volgende 3 hulpmiddelen probeert de gemeente hen te helpen bij deze uitdaging:

  • Het geven van de cursus “Besturen met impact”. Het programma bestaat uit 4 onderdelen; persoonlijk leiderschap, strategisch bestuur, verbinding en maatschappelijk ondernemerschap.
  • Het aanbieden van verschillende cursussen voor de penningmeester, afgestemd op de vragen die binnen de vereniging leven.
  • Het leveren van een format voor het vormen van een meerjarig beleidsplan.

Plek om te sporten

Een goede plek om te sporten is belangrijk voor een sportvereniging. Het onderhouden en verbeteren van de accommodatie is geen makkelijke taak. En het brengt verschillende uitdagingen met zich mee.

De volgende 4 middelen helpen verenigingen bij de ontwikkeling en verduurzaming van hun sportaccommodatie:

  • De IAS-subsidie: om sportaccommodaties te verduurzamen en te verbeteren. De IAS-subsidie kunt u combineren met de BOSA-subsidie van de Rijksoverheid. Soms kan het totale subsidiebedrag oplopen tot 100%.
  • Het serviceteam: een team dat helpt om klein onderhoud op de club uit te voeren.
  • SportNL Groen: zij geven advies over het verduurzamen van sportaccommodaties.
  • De Groene Club: helpt verenigingen om hun plek duurzamer te maken, vanaf het bedenken van plannen tot het echt uitvoeren van het project.

Geldzaken

Geldzaken op orde hebben is belangrijk voor een sportvereniging om te kunnen blijven bestaan. Problemen als hoge energiekosten, minder leden, moeite om nieuwe sponsors te vinden en andere tegenvallers maken dat soms lastig. De gemeente helpt sportclubs daarom met de volgende middelen:

  • Een handboek voor het organiseren van de geldzaken binnen een vereniging. Wilt u dit handboek ontvangen? Neem dan contact op met uw Begin link: sportconsulent, einde link. .
  • Een projectmanager voor vragen over geldzaken. Neem contact op met uw sportconsulent om samen te kijken of uw sportclub een projectmanager nodig heeft.
  • Een netwerk dat sportclubs helpt om hun geldzaken te vergelijken met andere sportclubs in Nederland. Zo kunt u makkelijk zien hoe uw club er voor staat op het gebied van geld. Neem contact op met uw sportconsulent om toegang te krijgen tot het netwerk.
  • Financiële APK om overzicht te krijgen hoe uw sportclub ervoor staat op geldgebied. Door naar de jaarcijfers te kijken ziet u waar de kansen en uitdagingen liggen. Zo krijgt u antwoord op de volgende vragen:
    • Voldoet de sportclub aan alle wet- en regelgeving?
    • Zijn de basisinkomsten en -uitgaven in evenwicht?
    • Zijn de inkomsten en uitgaven die u nu doet zo goed mogelijk geregeld?
    • Welke nieuwe inkomstenbronnen kan de sportclub toevoegen?
    • Wordt er genoeg geld gespaard voor kosten in de toekomst?

De financiële APK is ook handig bij grote veranderingen. Bijvoorbeeld bij het verbouwen van een sportcomplex of als uw club samengaat met een andere sportclub. Vraag de financiële APK aan bij uw sportconsulent.

Inzicht in geldstromen

Wilt u meer grip op de geldstroom van uw sportclub door het jaar heen? Dan is het belangrijk dat u kunt zien wanneer er geld binnen komt én wanneer u rekeningen moet betalen.
Met een ‘cashflowprognose’ kunt u eenvoudig vanuit de opgestelde begroting de geldstroom voorspellen en bijhouden. Ook is het handig om regelmatig het bestuur en de leden te vertellen over de stand van zaken op geldgebied.

Lijst met fondsen en subsidies

In Nederland zijn er veel fondsen en subsidies waar de sportclub gebruik van kan maken. De gemeente heeft een overzicht van deze fondsen en subsidies gemaakt voor Haagse sportverenigingen. Wilt u de lijst ontvangen? Neem dan contact op met uw sportconsulent.

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn onmisbaar om de club goed te laten functioneren. Zij zijn belangrijk om de club beter te maken en betekenen veel voor het plezier van de leden. Zonder vrijwilligers kan een club niet bestaan. Het aantrekken en houden van vrijwilligers is daarom erg belangrijk.

De gemeente ondersteunt de club bij het vinden, opleiden en behouden van vrijwilligers. De gemeente doet dit met de volgende ondersteuningsmiddelen:

WSDH

Samen Werken aan Sportstad Den Haag (WSDH) helpt de gemeente en de sportclubs in Den Haag. WSDH kan helpen met het gebruiken van de ondersteuningsmiddelen die hierboven zijn genoemd. Ook geven ze advies, delen ze slimme ideeën en bieden ze verschillende soorten hulp aan de sportclubs in Den Haag. Bekijk voor meer informatie de Begin externe link: website van WSDH(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070