Tour de France Femmes

Op maandag 12 augustus is de finish van de 1e etappe van de Tour de France Femmes in Den Haag. De Tour de France Femmes is de grootste wielerronde voor vrouwen van de wereld. Tot en met 12 augustus zijn er leuke Tour de France Femmes activiteiten in Den Haag.

Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken en voor alle leeftijden. Aanmelden is niet nodig.

Aanmoedigen langs het parcours

Op 12 augustus start de 1e etappe van de Tour de France Femmes. De 154 wielrensters fietsen verdeeld in 22 ploegen van Rotterdam via het Westland, door Den Haag naar de finish op Kijkduin. Nooit eerder kwam de Tour de France zó dicht bij u om de hoek. Bekijk de route en zoek op maandagmiddag 12 augustus een mooie plek langs het parcours.

Via de Nieuweweg komen de wielrensters Den Haag binnen. Vanaf daar rijden ze via de Lozerlaan en de Erasmusweg richting Laak, om vervolgens via de Vaillantlaan en Loosduinsekade naar het Zuiderpak te fietsen. In het Zuiderpark rijden de wielrensters bijna de gehele rondweg, om vervolgens richting de finish op Kijkduin te rijden. Afbeelding downloaden

Bij de finish op Kijkduin staat op maandag 12 augustus het kijken, beleven en aanmoedigen centraal. De finishlocatie wordt dé plek voor de fietsliefhebbers in Den Haag. Er zijn eetstandjes verzorgd door lokale ondernemers, er is straattheater en er zijn een aantal fietsactiviteiten. U staat met uw neus op de finishlijn waar de wielrensters naar verwachting rond 15.30 uur over de finish komen.

Maandag 12 augustus wordt het Zuiderpark van 12.00 tot 17.00 uur omgetoverd tot een groot en gezellig fietsfestival. Dit is dé dag dat 154 professionele wielrensters dwars door het Zuiderpark naar de finish op Kijkduin fietsen. Reden genoeg voor een leuk fietsfestival. Er is voor iedereen wat te doen, voor jong en oud, van cultuur- tot sportliefhebber, iedereen is welkom!

Wat u kunt doen:

  • Fietsen op een BMX baan
  • Meedoen met een graffiti workshop
  • Een digitaal parcours fietsen op een racefiets
  • Uw fiets leren repareren
  • Meedoen met een fietsles
  • Kunstroute op de fiets langs beelden in het Zuiderpark

Geniet van de vrolijke muziek en het lekkere eten, terwijl de kinderen spelen op het springkussen of zich laten schminken op het gezellige festivalterrein. En natuurlijk moedigt u de wielrensters aan die langs het festival fietsen.

eerder editie Tour de Femmes

De TeamNL Sport Experience bestaat uit een reeks gratis sportdagen op het strand of op een van de pleinen in de stad. Tijdens de TeamNL Sport Experience in de stad maakt u kennis met allerlei verschillende sporten zoals basketbal, volleybal, tennis, hockey en pickleball. Ook is er een gele Tour de France Femmes zone, met allerlei leuke fietsactiviteiten zoals BMX’en, een VR parcours fietsen op een racefiets, sleutelhangers maken van oude fietsbanden of een graffitiworkshop T-shirts versieren.

Begin link: Bekijk de dagen en locaties van Team NL Sport Experience, einde link. .

Vanaf 15 juli kunt u in het Zuiderpark en op Kijkduin een fototentoonstelling bezoeken die Haagse vrouwen op de fiets in beeld brengt. Vanaf 29 juli wordt deze tentoonstelling ook in het Atrium van het stadhuis getoond. Om te beginnen met de Haagse Mien van Bree, die als ware pionier het dames wielrennen op de kaart heeft gezet. Zij geeft de Haagse wielerhistorie een gezicht. Andere portretten tonen krachtige Haagse vrouwen van nu op de fiets. Van een jong wielertalent tot een dame die door een aangepaste fiets weer mobiel is. En van een vrijwillige fietsambassadeur tot een dame die zich nu inzet om het dameswielrennen te promoten. Mooie portretten en krachtige quotes laten zien wat fietsen voor hen betekent.

Zaterdag 10 augustus is er op Wielerverenging HSK Trias een speciale Tour de France Femmes dag. In de ochtend zijn er wielrenclinics voor vrouwen, voor zowel beginners als gevorderden. Leontien van Moorsel deelt om 10.00 uur haar levensverhaal en is aanwezig bij de clinic van 10.30 uur. Natuurlijk geeft zij de nodige tips en tricks aan de aanwezige deelneemsters. Begin externe link: U kunt zich aanmelden via deze link(Externe link), einde externe link..

Het middagprogramma is gratis te bezoeken voor iedereen uit de buurt. Kinderen kunnen meedoen met leuke oud Hollandse spelletjes, een dikkebandenrace en plezier maken op het springkussen. Ook is er een fietskledingbeurs, een clinic op het MTB-parcours onder leiding van jeugdtrainers én een tandem fietsclinic voor mensen met een visuele handicap.

10.00 uur: opening Open Dag door Leontien van Moorsel
10.30 uur: start clinic voor vrouwen (gevorderd)
11.30 uur: start clinic vrouwen (beginners)
13.00 uur: start Dikke Banden race voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar
15.00 uur: parcours open voor iedereen

Fiets mee met de officiële Toertocht van de Tour de France Femmes op zondag 11 augustus. Extra bijzonder aan deze tocht is dat hij over het officiële tijdritparcours gaat. De Coolsingel en de Erasmusbrug in Rotterdam worden hiervoor een korte periode helemaal autovrij gemaakt. Een unieke ervaring! Ga de sportieve uitdaging aan en trap 85 of 150 kilometer weg. Haagse Wielervereniging Trias is speciaal voor deze tocht één van de start- en finishlocaties. Meer info en inschrijven op de Begin externe link: website van Toerversie Rotterdam(Externe link), einde externe link..

Elke maand stapt een bonte stoet enthousiaste fietsliefhebbers op de fiets voor een gezellig rondje door de stad. De route is elke keer anders. Elke deelnemer heeft een eigen reden om mee te doen. Of het nou gaat om aandacht vragen voor stedelijke leefbaarheid en verkeersveiligheid, een plekje opeisen in het drukke verkeer of het vieren van de fiets als duurzaam vervoersmiddel – iedereen is van harte welkom. Samen vormen ze de fietszwerm, die zich als 1 geheel door de stad verplaatst en altijd bij elkaar blijft. Ook als dat betekent dat het oversteken van een kruispunt even iets langer duurt dan de bedoeling is.

Elke 2e zondag van de maand kunt u meefietsen. Op zondag 11 augustus 2024 is er een speciale Tour de France Femmes editie. Dan wordt er een gezellige gele stoet gevormd. De Haagse fietszwerm start om 16.00 uur bij Haagse Harry op de Grote Markt en fietst op een makkelijk tempo ongeveer een uur door Den Haag. De laatste informatie staat op de website Begin externe link: haagsefietszwerm.nl(Externe link), einde externe link..

In het Loosduins Museum vindt, speciaal in het kader van de Tour de France Femmes, de tentoonstelling ‘Wielerhelden van weleer’ plaats. Een ode aan Loosduinse wielrenners van formaat in het jaar dat de Tour de France Femmes finisht in het stadsdeel. De tentoonstelling geeft een mooi beeld van het wielrennen door de tijd heen. Met onder andere archiefbeeld van Mien van Bree, die als ware pionier het dames wielrennen in Nederland op de kaart heeft gezet.

Het Loosduins Museum is iedere zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur geopend.

De hele zomervakantie vindt in het Zuiderparktheater van dinsdag tot en met donderdag het ‘Zuiderpark Vakantiepark’ plaats. Het theater wordt die dagen omgetoverd tot een heus festivalterrein met allerlei activiteiten, voorstellingen, workshops en leuke optredens voor kinderen. De week voorafgaand aan de Tour de France Femmes (6 t/m 8 augustus) wordt omgedoopt tot Tour de France Femmes themaweek. Met een te gekke fietsactiviteit en mooie Tour de France Femmes aankleding kunnen de kinderen alvast kennismaken met het evenement dat een week later dwars door het Zuiderpark komt.

Is uw evenwicht niet meer zo goed, heeft u moeite met op- en afstappen of bent u bang om met uw normale fiets te vallen? Op maandag 12 augustus organiseert de Fietsersbond van 13.00 tot 16.00 uur de ‘Driewielfiets ontdekdag’ in Sportcampus Zuiderpark. De driewielfiets ontdekdagen maken deel uit van het programma ‘doortrappen’ van de Fietsersbond dat als doel heeft senioren zo lang mogelijk veilig te laten fietsen.

Tijdens de ontdekdag vertellen ervaren fietsdocenten van de Fietsersbond u alles wat u moet weten over driewielers. De docenten zijn er ook om al uw vragen over de fietsen te beantwoorden. En de Fietsersbond neemt verschillende driewielfietsen mee, zodat u onder begeleiding de fietsen uit kunt proberen. U kunt deze dag (weer) ervaren hoe veel vrijheid en mobiliteit een fiets kan geven. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Om alles veilig te laten verlopen zijn er maatregelen nodig. Natuurlijk doet de gemeente er alles aan om u zo min mogelijk last te laten ervaren van het evenement. Kijk voor alle maatregelen bij u in de buurt op Begin externe link: bereikbarestad.denhaag.nl(Externe link), einde externe link..

Heeft u vragen over de Tour de France Femmes? Dan kunt u een e- mail sturen naar Begin link: sportzomer@denhaag.nl, einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070