Tuincentrum Ockenburgh wint de Haagse Parel en wil een voorbeeld zijn voor andere ondernemers

Juriën Kester en zijn broer Maarten namen in 2022 Tuincentrum Ockenburgh over van hun ouders. Met een nieuwe visie op duurzaamheid en inclusiviteit willen ze laten zien dat duurzaam en sociaal ondernemen de toekomst is.

Juriën en Maarten Kester van Tuincentrum Ockenburgh
Maarten en Juriën Kester (rechts) van Tuincentrum Ockenburgh

Eerder dit jaar kregen de broers een bijzondere erkenning voor hun werk: ze wonnen de Haagse Parel in de categorie ‘Uitzonderlijke bijdrage’. Juriën: “We zijn heel blij dat we de prijs gewonnen hebben en hebben veel blije reacties ontvangen. Ook onder de collega’s geeft het een trots en positief gevoel. Voor ons is het een bevestiging dat de weg die we ingeslagen zijn, de energie die we erin stoppen en het enthousiasme waarmee we alles doen, gezien en herkend worden. Het geeft ons daarnaast ook een groter bereik om zoveel mogelijk andere ondernemers te inspireren om anders na te denken over hun organisatie”.

Sinds de overname van het familiebedrijf zetten de broers in op het verduurzamen van het tuincentrum. “Dit jaar hebben we geïnvesteerd in elektrische auto’s en warmtepompen en hebben we veel tijd en aandacht besteed aan afval en energieverbruik. Een groot onderdeel van onze duurzame ambitie is het verduurzamen van het assortiment. Met duizenden verschillende producten, van tuinmeubels en barbecues tot bloemen en een lunchroom, is dat een groot project. We gaan daarom samenwerken met studenten van de Haagse Hogeschool. Ze gaan een schaal op het gebied van duurzaamheid maken voor alle producten. Elke product krijgt zijn eigen schaal met een meest duurzame variant, waarna de rest van het assortiment geleidelijk dezelfde standaard zal krijgen”, legt Juriën uit.

Een positieve invloed hebben

Juriën wil graag een positieve invloed hebben. Het bedrijf van zijn ouders op dezelfde manier voortzetten zag hij daarom niet zo zitten. Samen met alle collega’s brengt hij nu een verdieping aan in de organisatie: een extra laag van betekenis op het gebied van natuur, duurzaamheid en mensen. “We zijn met z’n allen op een reis, waarin we stap voor stap steeds beter begrijpen hoe we onze invloed kunnen inzetten voor het goede”. Juriën legt uit dat hij constant op zoek is naar een win-win situatie: een win voor natuur, milieu, klimaat, mens of dier en een win voor de organisatie. “De investeringen in tijd, energie en geld die we doen hoeven niet direct iets op te leveren in omzet of winst. De focus ligt op de lange termijn”.

Ga niet uit van aannames

Tuincentrum Ockenburgh geeft ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans. Juriën: “Ik geloof dat elk tuincentrum een plek zou moeten zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We hebben nu een aantal mensen rondlopen en dat bevalt heel goed. Ik zou elke mkb’er daarom willen aanraden om eens in gesprek te gaan met het UWV of met Begin link: Den Haag Werkt, einde link. als je een vacature hebt. Ga niet uit van aannames die je misschien hebt over deze mensen, maar ga met ze in gesprek. Je zult versteld staan van de potentie: soms hebben mensen gewoon een kans nodig. Daarnaast helpt het ons om anders na te denken de functies en processen”.

Juriën van Tuincentrum Ockenburgh en wethouder Nur Icar
Maarten (links) en Juriën Kester (rechts) samen met wethouder Nur Icar tijdens de uitreiking van de Haagse Parels

Verbinding maken

Het bedrijf loopt goed en Juriën en zijn broer denken daarom na over een uitbreiding van het tuincentrum. Hoe ziet de toekomst voor het bedrijf eruit? “We zien de toekomst van het tuincentrum als een klimaat- en tuincentrum. We stappen steeds meer weg van het supermarkt model. En zoeken naar de juiste manier van inspireren en vertellen over de prachtige natuur en planten. Planten kunnen veel meer zijn dan een luxeproduct. Op het gebied van kruiden, voedsel, medicijnen, cosmetica en gezondheid zouden planten een veel grotere rol in ons leven moeten spelen. Planten als basisbehoefte terugbrengen is mijn droom”, vertelt Juriën.

Natuur, klimaat en milieu een vast onderdeel maken van het Haagse onderwijs is nog zo’n grote droom van Juriën. Hij geeft wel aan dat dit niet zomaar kan: “We zijn nu beperkt in de ruimte die we hebben. Om al onze dromen werkelijkheid te laten worden zullen we 2 tot 3 keer zo groot moeten worden. Op onze grond hebben we alles al volgebouwd. We zullen dus opzoek moeten gaan naar een nieuwe locatie”.

Op deze manier wordt ondernemen leuker en mooier

Op dit moment is het bedrijf al veel in gesprek met andere natuurrijke en duurzame organisaties in de buurt. “De verbinding zoeken en elkaar versterken maakt ondernemen een stuk leuker”, vertelt Juriën. “Ondernemen kan eenzaam zijn. Maar als je met andere organisaties met dezelfde visie samenwerkt, en echt iets voor elkaar krijgt, dan wordt ondernemen nog leuker en mooier”.

Daarnaast ziet Juriën het tuincentrum als voorbeeld om alles op het gebied van duurzaamheid en inclusiviteit uit te proberen. En deze ervaringen en kennis vervolgens openbaar te delen. “Tuincentrum Ockenburgh is voor mij een middel om aan andere ondernemers te laten zien hoe een organisatie in mijn ogen zou moeten zijn. Het doel is een positieve invloed hebben op alles en iedereen. Het resultaat daarvan is veel meer dan dat”.

Bekijk ook de website van Begin externe link: Tuincentrum Ockenburgh(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070