Horeca-activiteiten in een winkel

Heeft u een winkel en wilt u in deze winkel ook een horeca-activiteit uitvoeren? Dat mag, zolang u voldoet aan de voorwaarden voor ‘ondergeschikte horeca’.

Voorbeelden van horeca-activiteiten zijn:

  • Turkse pizza’s bij de bakker
  • broodjes shoarma in de supermarkt
  • belegde broodjes bij de slager
  • een kopje koffie in de boekhandel

De horeca-activiteit is ondergeschikt aan de hoofdactiviteit. Stel: u heeft een slagerij en u verkoopt belegde broodjes, dan is uw hoofdactiviteit vleesverkoop en de broodjesverkoop ondergeschikt.

Voorwaarden

  • De horeca is ondergeschikt aan uw andere verkopen. Uw winkel is uw belangrijkste activiteit en de horeca-activiteiten bijzaak.
  • De horecaruimte neemt maximaal 25 % van het vloeroppervlak van uw winkel in beslag. De horecaruimte is uitsluitend bereikbaar via de ingang van uw winkel. Een hoekje met tafels en stoelen mag. Een aparte ingang mag niet.
  • U maakt geen reclame. U hangt geen posters met ‘Broodje bal’ of ‘Turkse pizza’ op het raam, plaatst geen reclamebord op straat en staat niet op maaltijdbezorgsites.
  • U houdt zich aan de winkeltijdenwet en verkoopt niet buiten de normale winkeltijden.
  • U heeft maximaal 2 elektrische apparaten voor de horeca-activiteit. Let op: een oven met 2 kleppen geldt als 2 elektrische apparaten.
  • Uw winkel blijft winkel en behoudt ook die uitstraling; het ziet er bijvoorbeeld niet uit als een cafetaria. U verhuurt uw winkel ook niet voor feesten, partijen enzovoorts.
  • U schenkt geen alcohol zoals, wijn, bier en sterke drank.
  • U frituurt niet. U heeft geen elektrische frituurpan in de winkel of een pan met olie op het fornuis.
  • U veroorzaakt geen geluidsoverlast. Alleen zachte achtergrondmuziek is toegestaan. Livemuziek is verboden.
  • U mag geen softdrugs verkopen of er een seksinrichting van maken.
  • U mag geen gelegenheid bieden om een waterpijp te roken.

U moet zich houden aan het Activiteitenbesluit van de wet Milieubeheer. Als u gaat bakken, heeft u een goede afzuiginstallatie nodig en als u bestek en servies gebruikt en dat wilt afwassen, is een vetafscheider vereist. Kijk voor meer informatie op Begin link: Activiteitenbesluit, einde link. .

Belangrijk: bestemmingsplan of omgevingsvergunning

Het bestemmingsplan van het gebied waar uw winkel is gevestigd is leidend. Ondergeschikte horeca mag alleen als dit in het betreffende bestemmingsplan is opgenomen. Als ondergeschikte horeca niet is opgenomen in het bestemmingsplan moet u een Begin link: omgevingsvergunning , einde link. aanvragen.

Toekomstvisie Horeca

In 2010 heeft de Raad de Begin externe link: Toekomstvisie Horeca 2010-2015 (RIS168865)(Externe link), einde externe link. vastgesteld. In juni 2013 heeft het College een aanvulling gedaan op de Toekomstvisie Horeca voor horeca in winkelstraten en ondergeschikte horeca: Begin externe link: Verhouding detailhandel-horeca in de winkelstraten en ondergeschikte horeca (RIS260168)(Externe link), einde externe link..

Contact

Wilt u weten of het bestemmingsplan in uw gebied ondergeschikte horeca toestaat? Neem dan contact op met het Ondernemersportaal, e-mail Begin link: ondernemersportaal@denhaag.nl., einde link.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070