Een maatschappelijke instelling verduurzamen
Voor instellingen is de energierekening vaak een flinke kostenpost. Een duurzaam gebouw bespaart geld en het milieu, en het verblijf is er aangenamer. Bekijk welke hulp u kunt krijgen.
Op deze pagina staat informatie voor:
- culturele instellingen
- zorginstellingen
- gebedshuizen
- buurthuizen.

Advies van de gemeente
Advies nodig over de verduurzaming van uw maatschappelijke instelling? Neem contact op met de gemeente door een e-mail te sturen naar: Begin link:duurzaamondernemen@denhaag.nl, einde link..
Voordat u aan de slag gaat is het goed om te weten:
- wie de eigenaar is van het gebouw
- of het gebouw een monument is of beschermd stadsgezicht
- de looptijd van een (eventueel) huurcontract
- de hoogte van de energierekening
- het budget om te verduurzamen
Financiering en begeleiding
- Er zijn subsidies en gunstige leningen voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Zie de pagina Begin link:Subsidies, einde link..
- De provincie Zuid-Holland heeft een Begin externe link:ontzorgingsprogramma(Externe link), eind externe link. voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed.
- De gemeente heeft een actie voor maatschappelijke instellingen die zonnepanelen of een groen dak willen. Begin link:Bekijk de actie., einde link.
- Beschikbaar in het 2e kwartaal 2025: renteloze lening voor duurzame panden
De lening is bedoeld voor religieuze en levensbeschouwelijke instellingen, culturele organisaties, buurthuizen en wijkcentra (scouting, welzijnswerk en speeltuinverenigingen). Zowel de eigenaar van het pand, als de huurder, kan de renteloze lening krijgen. Een organisatie kan minimaal € 5.000 en maximaal € 250.000 lenen.
Monumenten
Veel instellingen zijn gevestigd in monumentale gebouwen. Dit brengt extra uitdagingen mee. Lees verder op de pagina over Begin link:monumenten, einde link..