Veelgestelde vragen over loonkostensubsidie

Op deze pagina leest u antwoorden op veelgestelde vragen over loonkostensubsidie.

Veelgestelde vragen

Loonkostensubsidie (LKS) is een vergoeding die de gemeente betaalt aan de werkgever in de loonkosten van een werknemer die (tijdelijk) extra ondersteuning nodig heeft. De werkgever wordt gecompenseerd voor de verminderde productiviteit van de werknemer. Iedere werknemer met een afstand tot de arbeidsmarkt kan geplaatst worden met LKS.

Voor iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Den Haag Werk zet loonkostensubsidie in voor iedereen met een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Door de Rijksoverheid is de definitie van mensen met een arbeidsbeperking verbreed. Voorheen waren dit mensen die ziek zijn of mensen met een lichamelijke beperking. Tegenwoordig gaat het om mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Denk bijvoorbeeld aan mensen die de Nederlandse taal niet beheersen of een mentale belemmering hebben waardoor zij niet aan het werk komen. Loonkostensubsidie is voor mensen die kunnen werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redden. Vaak is er een vorm van begeleiding nodig. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, zoals: een paar jaar niet meer gewerkt hebben, een taalbarrière, een fysieke of mentale arbeidsbelemmering, of een combinatie hiervan.

Loonkostensubsidie (LKS) is bedoeld voor alle werkgevers. LKS stimuleert hen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Door Haagse burgers met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden bij uw bedrijf maakt u de stad een stukje inclusiever.

Onze medewerkers van de Helpdesk Werkgevers helpen u graag bij al uw vragen. Uw persoonlijke accountmanager kent de situatie van u en de werknemer het beste en is daarom de aangewezen persoon om u te helpen bij het invullen van het aanvraagformulier loonkostensubsidie.

Wij verwijzen u graag naar de Begin externe link: landelijke rekentool(Externe link), einde externe link. voor het berekenen van loonkostensubsidie.

De duur van de loonkostensubsidie is afhankelijk van de ontwikkeling van de werknemer. Op afgesproken momenten wordt er opnieuw een meting uitgevoerd om de loonwaarde vast te stellen. Zodra de loonwaarde gelijk is aan 100%, stopt de subsidie.

Als uw aanvraag loonkostensubsidie bij gemeente goed is verwerkt, dan ontvangt u daarvan een bevestiging. U krijgt tijdens de looptijd van de overeenkomst op de 20ste van iedere maand de subsidie uitgekeerd.

Loonkostensubsidie wordt verstrekt wanneer een arbeidsovereenkomst is afgesloten voor tenminste 6 maanden en voor tenminste 12 uur per week.

Er zijn vier varianten van loonkostensubsidie (LKS) bij de gemeente Den Haag die bijdragen aan compensatie van verminderde werkprestatie.

  1. ‘LKS direct op loonwaarde’ – start op de werkplek waarbij in proefperiode loonwaardemeting plaatsvindt (na toekennen LKS vindt registratie in het doelgroepregister bij UWV plaats). 
  2. ‘Forfaitaire LKS’ – de kandidaat staat al in het doelgroepregister, gaat gelijk aan het werk en in de 4de maand vindt een loonwaardemeting plaats.
  3. ‘Stap naar werk’ (een extra lokale impuls voor forfaitaire LKS) – start op de werkplek vóórdat de loonwaardemeting heeft plaatsgevonden (zonder registratie in doelgroepregister bij UWV) plaatsvindt (na toekennen LKS vindt registratie in het doelgroepregister bij UWV plaats). 
  4. ‘STiP’ is een extra lokale subsidie boven op de LKS-subsidie.

Een aanvraag van loonkostensubsidie kunt u tot 6 maanden na de indiensttreding van uw medewerker bij ons aanvragen. Als de aanvraag loonkostensubsidie door ons is goedgekeurd, dan keren wij de loonkostensubsidie aan u uit vanaf de datum waarop u de aanvraag bij ons heeft ingediend. 
De aangevraagde loonkostensubsidie wordt met terugwerkende kracht vergoed: 

  • vanaf de datum van de aanvraag.
  • Indien deze is goedgekeurd door Den Haag Werkt. 
  • Indien de aanvraag binnen 6 maanden na indiensttreding van de uw medewerker bij ons binnen is.

Bij het vermoeden dat iemand bij u komt werken die minder dan 100% arbeidsproductief is, luidt ons advies om gelijk loonkostensubsidie aan te vragen via het Begin externe link: formulier(Externe link), einde externe link..

Loonwaardemeting

Bij de loonwaardebepaling onderzoeken wij de waarde van de arbeidsprestatie van een kandidaat met een afstand op de arbeidsmarkt. Is die loonwaarde lager dan het wettelijk minimumloon? Dan kan deze werkgever loonkostensubsidie aangeboden worden.

Een gecertificeerde werknemer bepaalt de loonwaarde van de kandidaat op de werkplek. Dit gebeurt aan de hand van een onafhankelijke methodiek. Hij of zij stelt dan vast wat de arbeidsprestatie is, uitgedrukt in een loonwaarde. De uitkomst van deze loonwaardemeting leidt tot een reële verwachting van de uitvoering van bepaalde taken van de functie.

Het moment van de loonwaardemeting hangt af van de variant waarvoor is gekozen. Er zijn 4 varianten.

  1. Bij loonkostensubsidie direct op loonwaarde wordt de loonwaardemeting tijdens de proefplaatsing (van maximaal 2 maanden) gedaan.
  2. Bij forfaitaire loonkostensubsidie (ook wel de snelle variant) vindt de loonwaardemeting uiterlijk in de vierde maand van het dienstverband plaats.
  3. Bij ‘Stap naar Werk’ vindt er alleen een loonwaardemeting plaats als wordt vermoed dat er na 6 maanden geen regulier functioneren mogelijk is. Alleen dan vindt de loonwaardemeting in de vierde maand plaats. Anders vindt er bij Stap naar Werk geen loonwaardemeting plaats.
  4. Bij de variant ‘STiP’ vindt de loonwaardemeting plaats in de zesde of zevende week. Dat komt omdat STiP een proefplaatsing van 2 maanden heeft.

Doelgroepregister

Het doelgroepregister is een register dat wordt beheerd door het UWV. In het doelgroepregister staan mensen die vallen onder de doelgroep van de banenafspraak. De banenafspraak is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers om te zorgen voor extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit zijn mensen die moeilijk werk vinden of behouden door bijvoorbeeld een ziekte of handicap.
Met de gegevens uit het doelgroepregister kan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid controleren of werkgevers zorgen voor voldoende extra banen.

Dat is afhankelijk van de vorm van loonkostensubsidie die wordt toegepast. Onze Helpdesk Werkgevers en accountmanagers kunnen dit het beste toelichten. Als er wordt gekozen voor ‘Stap naar werk’ (een extra lokale impuls voor forfaitaire LKS) dan start uw medewerker bij u vóórdat de loonwaardemeting heeft plaatsgevonden (zonder registratie in doelgroepregister van het UWV).

Ziekte en no-risk

Als uw werknemer met een no-riskpolis ziek wordt, vraagt u een ziektewetuitkering aan. U betaalt het loon door en verrekent de uitkering daarmee.

De no-riskpolis is een regeling die voor u (als werkgever) geldt als u een werknemer met een ziekte of handicap in dienst neemt. Dit houdt het volgende in: u kunt een ziektewetuitkering voor uw werknemer krijgen als deze ziek wordt. U hoeft geen hogere premie te betalen voor de Ziektewet.

Persoonlijke begeleiding

Bij Den Haag Werkt is er veel mogelijk aan voorzieningen, subsidies én persoonlijke begeleiding. Qua persoonlijke begeleiding helpen wij u graag met een jobcoach, werkbegeleider en/of een arbeidsdeskundige. Lees hieronder wat een jobcoach, werkbegeleider en arbeidsdeskundige voor u kunnen betekenen of neem vrijblijvend contact op met onze Helpdesk Werkgevers om hier meer over te horen.

De jobcoach helpt uw werknemer om zijn of haar werk te kunnen uitvoeren. De begeleiding van de werknemer op zijn/haar werkplek staat centraal. Naast deze begeleiding heeft de jobcoach ook de taak om eventuele belemmeringen op de werkplek weg te nemen.

Via uw contactpersoon bij Den Haag Werkt. Er zal een arbeidsdeskundige worden ingezet om te bepalen of er hulp van een jobcoach of werkbegeleider wenselijk is.

Ja, mits de jobcoach voldoet aan de volgende eisen:

  • De jobcoach heeft een training gevolgd om werknemers met structureel functionele beperkingen te begeleiden op de werkplek (bijvoorbeeld een Harrie-training of via een kenniscentrum de training praktijkopleider plus).
  • Aantoonbaar ervaring heeft met het geven van werkinstructies.
  • Aantoonbaar ervaring heeft met de werkzaamheden die de persoon dient uit te voeren.
  • Voor een deel van zijn of haar werkuren vrijgesteld is om de begeleiding op zich te kunnen nemen.

Een arbeidsdeskundige richt zich met een onderzoek op de functionele mogelijkheden, inzetbaarheidsprofiel, de organisatie- en functiebeschrijving en/of de uitkomst van een deskundigenoordeel. Ook kijkt de arbeidsdeskundige naar de fysieke werkplek. En voert gesprekken met zowel de werkgever als de werknemer.

Een werkbegeleider is verantwoordelijk voor het begeleiden van de kandidaat tijdens hun leer-werkproces. Van hen wordt verwacht dat hij of zij in staat is kandidaten te begeleiden aan de hand van een ontwikkelplan. Begeleidt de kandidaat op de leefgebieden. Stemt af met werkgever wat er ontwikkeld moet worden. De werkgever ondersteunt in vakkennis.

Vragen over verhuizingen

Wij stoppen de loonkostensubsidie en de nieuwe gemeente neemt dit over. Wij geven hiervoor de gegevens van uw werknemer door aan die gemeente. Hierover krijgen u en uw werknemer een brief van ons met informatie. En u krijgt van de nieuwe gemeente een brief met een besluit over de loonkostensubsidie.
Als een medewerker een SW-indicatie heeft, kan ervoor gekozen worden om bij verhuizing toch bij de gemeente te blijven waar iemand eerder in dienst was. Deze gemeente blijft dan verantwoordelijk voor de nazorg en voor de aanvraag LKS.

De gemeente waar uw werknemer eerst woonde geeft de gegevens van uw werknemer aan ons door. U krijgt van ons een brief met een besluit over de loonkostensubsidie. En uw werknemer krijgt van ons een brief met informatie.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070