Winnaar Haagse Parel Circular Green biedt circulaire interieurbeplanting
Rolien Wiersinga van Circular Green heeft een uniek bedrijf in Den Haag: een volledig circulaire en sociale onderneming in interieurbeplanting. Het bedrijf werkt ook veel samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Begin externe link: Circular Green(Externe link), einde externe link. won eerder dit jaar de Haagse Parel in de nieuwste categorie: Impactvolle circulaire onderneming. Rolien: “We hadden niet per se verwacht om te winnen, omdat er twee andere mooie bedrijven genomineerd waren. Na het winnen hebben we veel leuke reacties uit verschillende hoeken ontvangen. Van potentiële nieuwe klanten, maar ook bedrijven die planten ter overname hadden en organisaties die nieuwe samenwerkingen zoeken”.
“Planten zijn net zoals bloemen een wegwerpproduct geworden”
Rolien werkte hiervoor bij een bloemen- en plantenveiling. Daar zag ze dagelijks een enorme stroom aan planten binnenkomen en weer weggaan. “Daardoor ben ik gaan nadenken: wat gebeurt er eigenlijk met al deze planten? Planten zijn net zoals bloemen een wegwerpproduct geworden. Mensen voelen zich er ook niet slecht bij, want ze scheiden de plant in de groenbak en het plastic in de plasticbak. Maar de meeste mensen weten niet dat het kweken van een plant veel energie kost. En dat een plant met goede zorg en wat kennis alleen maar in waarde kan toenemen. Dat is de reden waarom ik iets met planten wilde doen”, legt Rolien uit.
Vanuit die gedachte is Circular Green ontstaan. Rolien: “Wij bieden interieurbeplanting aan en dat doen we volledig circulair. Onze dienstverlening noemen we Plants as a Service. We lenen planten uit, nadat we met een nieuwe klant besproken hebben wat ze willen bereiken met groen. We leveren de producten en nemen ze ook weer terug als de klant andere wensen heeft. Zo weten we zeker dat de producten weer opnieuw ingezet worden”.
Op deze manier wordt er niets verspild, zowel qua planten als plantenbakken. De planten worden waar nodig opgeknapt en plantenbakken worden gemaakt van gerecyclede materialen.
Een samenwerking tussen mensen die normaal langs elkaar heen lopen
Aan de verzorging van de planten wordt gewerkt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Onze allereerste klant was het voormalige ministerie van Sociale Zaken. In dat gebouw zitten nu bedrijven gevestigd die een groene, duurzame werkomgeving wilden. Er wonen ook statushouders. We dachten toen ‘hoe mooi zou het zijn als zij de plantverzorging doen?’. Dat werkte niet alleen goed, maar was ook ontzettend leuk. Daarom besloot ik dit concept bij alle klanten toe te passen”, vertelt Rolien.
De onderneemster leert veel van werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Veel mensen vinden het best spannend om met statushouders of andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt samen te werken. Maar op het moment dat ze elkaar leren kenen, al is het alleen maar om te praten over hoe het met een plant gaat, zie je dat er mooie gesprekken ontstaan. Dat creëert een hele leuke samenwerking tussen mensen die normaal langs elkaar heen lopen. Dat geldt andersom ook voor deze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die vinden het ook spannend, maar kunnen op deze manier toch betekenisvol werk doen. Iedereen is zo ontzettend verschillend en heeft een eigen manier van werken. Daar kan iedereen van leren”.
Geen kantoor- of bedrijfspand
Circular Green doet nog iets anders qua ondernemen: het bedrijf heeft namelijk geen kantoorpand of gebouw. Rolien legt uit: “Dat is een hele bewuste keuze. We willen in alles wat we doen zo circulair mogelijk zijn. Daarom willen zo min mogelijk dingen in ons eigendom hebben die niet 100% gebruikt worden. Dat geldt ook voor een kantoorruimte en opslag voor planten. Daarom staan onze planten, als ze niet ingezet worden bij bedrijven, bij mensen waar de planten van waarde zijn”.
Mogelijk komt er in de toekomst toch een mooie plek voor Circular Green, hun medewerkers en planten. Rolien vertelt: “We zijn hard gegroeid in de afgelopen jaren. Soms denk ik dat het fijn zou zijn als onze voorraad planten ergens staat waar we er meer zeggenschap over hebben. Ik ben nog op zoek naar een win-win situatie, waar we zelf de controle over de planten hebben, maar waar de planten ook nuttig zijn. Het lijkt me heel mooi als we ergens een centrale plek vinden die goed bezocht wordt door mensen. Een plek waar duidelijk wordt gemaakt wat wij doen en wie we zijn en waar mensen met een beperking zich ook thuis voelen. Hoe dat er precies uit komt te zien weet ik nog niet, maar het zou heel mooi zijn als dat lukt!”.
Een circulaire economie
Rolien gelooft in een circulaire toekomst en laat andere ondernemers zien dat het kan. “Dat is onderdeel van onze ambitie: laten zien dat een circulair en sociaal businessmodel werkt. Andere interieur-beplanters denken nu ook meer na over het hergebruik van producten. Nu klanten weten dat het kan, vragen ze er ook steeds meer naar. Onze grootste ambitie is dat de hele sector duurzaam en circulair wordt. Aan ondernemers zou ik adviseren om te kijken naar welke in- en output stromen je efficiënter kunt inrichten. Bijvoorbeeld door deze te delen en te voorkomen dat er reststromen vrijkomen. Ik heb ervoor gekozen om eigenaar te blijven van de producten. Zo weet ik zeker dat ze weer bij ons terugkomen. Het houdt ook in dat je jezelf verplicht om heel goed voor de producten te zorgen, want je wilt ze wel in goede staat terugontvangen”.
Als laatste voegt Rolien toe: “In een circulaire economie is veel gebaseerd op arbeid. Circulaire en sociale ondernemingen hebben meer arbeid nodig dan een standaard onderneming. Het repareren of refurbishen van producten is arbeidsintensief. Maatregelen om arbeid aantrekkelijker te maken zal de circulaire en sociale economie stimuleren”.
Over De Haagse Parel
De gemeente is trots op haar ondernemers. Speciaal daarvoor reikt de gemeente jaarlijks de Haagse Parels uit. Dit is een onderscheiding voor bedrijven en personen die een bijzondere bijdrage leveren aan de Haagse economie. De Haagse Parels worden uitgereikt tijdens het jaarlijkse evenement Begin link: Den Haag Inspireert, einde link. .
Lees meer: Verhalen van ondernemers