Portretten van jonge nieuwkomers

In het Atrium Den Haag ziet u tot en met 27 september 2024 een fototentoonstelling. Jonge nieuwkomers en andere Haagse jongeren vertellen in een gedicht hoe ze hun weg vinden in de maatschappij en wat hun belangrijkste waarden zijn.

Tijdens dit project gingen de workshopleiders en de deelnemende gevluchte (Haagse) jongeren met elkaar in gesprek over hun persoonlijke levensverhaal en over hun eigen waarden. In workshops hebben ze geleerd in een gedicht op te schrijven wat het belangrijkste voor hen is. Fotograaf Jaap Stahlie heeft portretfoto’s van elke jongere gemaakt. Die vormen nu samen met de gedichten posters in het stadhuis.

Atrium

De tentoonstelling heet ‘We left behind not only walls and a roof but part of our souls’ (wij lieten niet alleen muren en een dak achter, maar een stuk van onze ziel). De workshops en de tentoonstelling zijn een project van de gemeente samen met Vluchtelingenwerk en stichting Reclame Maken Voor Jezelf. Meer informatie vindt u op Begin externe link: atriumcityhall.nl/agenda(Externe link), einde externe link..

Jihan Othman Afbeelding downloaden

Jihan Othman: ‘Ik wil graag anderen helpen’

‘Ik kom uit Syrië en woon al 7,5 jaar in Nederland. Nu werk ik zelf bij VluchtelingenWerk. Vorig jaar zag ik de fototentoonstelling van Reclame Maken Voor Jezelf in het atrium van het Stadhuis en het leek me leuk daar ook aan mee te doen. In de workshops van Reclame Maken Voor Jezelf hebben we samen nagedacht over onze gedichten. Die gaan over je eigen waardes. In mijn gedicht heb ik verteld dat ik het belangrijk vind om elkaar te helpen. Ik heb dat zelf meegemaakt toen ik nieuw in Nederland kwam; ik vond het moeilijk om de weg te vinden. Alles was een groot vraagteken: waar moest ik heen met mijn plannen en doelen? Ik heb het ook in me om iedereen te willen helpen. Ik kan natuurlijk niets veranderen aan de toestand in Syrië, maar ik geloof dat ik hier wél iets kan veranderen. 2,5 jaar geleden ben ik zelf een schoonmaakbedrijf begonnen voor vluchtelingen, maar nu heb ik iets nog beters: een uitzendbureau speciaal voor vluchtelingen. En toen ik bij de opening van de vorige tentoonstelling was, heb ik 1 van de deelnemers aangesproken die een beetje verlegen in de hoek stond. Ik ben met hem aan de praat geraakt en heb hem aangenomen bij Vluchtelingenwerk.’

Bonu Akbarjonova Afbeelding downloaden

Bonu Akbarjonova: ‘Ik hoop hier nieuwe mensen te leren kennen’

‘Mijn nationaliteit is Oezbeeks, maar mijn familie en ik hebben in Oekraïne gewoond en komen daarvandaan. Dat is nu een jaar geleden. Het leek mij interessant mee te doen aan Reclame Maken Voor Jezelf omdat ik hoopte met mensen te praten en zo nieuwe kennissen op te doen. Ik ben 2 keer bij de workshops geweest en dat was heel goed, de deelnemers en organisatoren zijn fijne mensen. Ook met de taal ging het goed, hoewel iedereen andere talen spreekt. Ik spreek Oekraïens, maar iedereen begrijpt elkaar toch wel. Mijn broer en ik hebben allebei aan de workshops van Reclame Maken Voor Jezelf meegedaan. Mijn gedicht gaat over familie. Wij zijn hier met het hele gezin gekomen. Familie is voor mij het belangrijkste wat er is. Voor de meeste mensen betekent familie: je vader en moeder. Maar voor mij kan familie ook een andere dierbare zijn, een vriend, een broer. In Nederland heb ik nog niet echt nieuwe ‘familie’ gevonden, ik ken hier nog niet veel mensen. Maar ik hoop dat dat verandert als ik binnenkort naar school ga. Ik wil hier in Nederland eerst de taal leren. Daarna hoop ik naar de universiteit te kunnen gaan. Ik wil graag doorstuderen en jurist worden.’

Fatih Janariyah Afbeelding downloaden

Fatih Janariyah: ‘Ik begon gewoon te schrijven’

‘Ik heb Indonesische roots, maar ik ben in Den Haag geboren en getogen. Mijn moeder kwam met dit idee; zij vroeg me of ik misschien met de activiteiten van Reclame Maken Voor Jezelf wilde meedoen. Het leek mij wel interessant, dus ik besloot mee te doen. In de workshops schreven we een gedicht over wat we belangrijk vinden in het leven en Jaap Stahlie maakte een portretfoto van elk van ons. Ik had zoiets nog niet eerder gedaan, maar ik begon tijdens de workshops gewoon te schrijven. Ik schreef een paar gedichtjes. Ik begon dan steeds met een paar woorden, daarna zinnen. Woorden als vrede, vriendschap en vrijheid. Mijn uiteindelijke gedicht dat op de poster staat gaat over drie waarden, namelijk vertrouwen, vriendschap en gemeenschap. Dat zijn ook heel belangrijke waarden in mijn eigen leven. Er zaten mensen uit veel verschillende landen bij de work shops en die spraken ook verschillende talen. Maar dat ging goed. Ik vind het normaal, het is net als in mijn klas. Gedichten schrijven was nieuw voor me, maar ik vind meedoen met Reclame Maken Voor Jezelf een aanrader voor andere jongeren. Zeker als je een schrijver of een nieuwe Shakespeare wilt worden.’

De fototentoonstelling is tot en met 27 september te zien in het Atrium. Daarna reist de tentoonstelling door de stad. Meer info hierover volgt binnenkort.

Zie ook

Dit artikel is in gewijzigde vorm eerder geplaatst in Begin externe link: Stadskrant nummer 8, 2024(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070