Nieuws
Orange the World: campagne tegen geweld tegen vrouwen
Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Dit is ieder jaar van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. Tijdens deze dagen worden gebouwen in meer dan 100 landen oranje verlicht. En er zijn verschillende acties en activiteiten.
Oranje is wereldwijd gekozen omdat het de kleur van een zonsopgang is. Het staat tijdens deze dagen voor de dageraad in een wereld zonder geweld tegen vrouwen.
Femicide is dodelijk geweld tegen vrouwen
Elke 8 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord, vaak door haar (ex)partner en bijna altijd omdat ze besluit uit de relatie te stappen. 6 op 10 slachtoffers van femicide is omgebracht door haar (ex)partner.
Tijdens Orange The World 2023 lanceerden Open Mind en de gemeente de fototentoonstelling FEMICIDE op het Anna van Buerenplein in Den Haag. De tentoonstelling laat 12 portretten en verhalen zien van vrouwen die door hun (ex)partners om het leven zijn gebracht, verteld door hun nabestaanden. De tentoonstelling is dit jaar opnieuw te zien. U kunt de tentoonstelling bekijken van 15 november tot 19 december op de Laan van Reagan en Gorbatsjov.
Lees meer over de verhalen en rode vlaggen op: Begin externe link: Open mind | FEMICIDE – portretten (stichtingopenmind.nl)(Externe link), einde externe link..
Activiteiten in Den Haag
Vanaf vrijdag 15 november tot vrijdag 19 december is de fototentoonstelling FEMICIDE te zien op de Laan van Reagan en Gorbatsjov. De tentoonstelling brengt de verhalen van 12 slachtoffers die door hun (ex-)partner zijn omgebracht, verteld door de nabestaanden. De foto’s en openhartige verhalen maken de afschuwelijkheden van deze moorden voelbaar en tonen de levenslange impact hiervan op de nabestaanden. Kijk voor meer informatie op: Begin externe link: Open mind | FEMICIDE (stichtingopenmind.nl)(Externe link), einde externe link..
In de programmareeks Agora gaat journalist Hizir Cengiz in gesprek met verschillende gasten over menselijke ervaringen. De editie van 28 november staat in het teken van de Orange The World. Deze avond gaat over de verschillende perspectieven van geweld tegen vrouwen: vanuit een slachtoffer, een expert en een voormalig pleger. Het publiek krijgt ook ruimte om vragen te stellen. Begin externe link: Meld u aan voor de talkshow(Externe link), einde externe link..
Op woensdag 27 november is de voorstellig Fightclub van TEN Productions te zien in Theater Dakota. Vanuit een vrouwelijk perspectief onderzoeken schrijfster Vera Morina en regisseur Corien Feikens de rol van geweld. Waarom is er zoveel geweld tegen vrouwen? Hoe gaan we als samenleving om met geweld? Waarom lezen we zo weinig over de slachtoffers en zijn er tientallen series over de daders. Fightclub is een fysieke en meeslepende voorstelling en geïnspireerd op de gelijknamige film uit 1999. Kijk voor meer informatie en kaarten op: Begin externe link: Fightclub – Theater en filmhuis Dakota (theaterdakota.nl)(Externe link), einde externe link.
Op maandag 25 november is tussen 11.00 en 19.00 uur de korte film ‘Het ligt aan mij’ (30 min) gratis te zien. De film wordt getoond in een erg speciale locatie, namelijk één van de vrachtwagens van Wim Hertgers, vader van Sanne die op 31-jarige leeftijd werd vermoord door haar ex-partner. De film is een kort psychologisch drama over een levensgroot onderwerp: femicide en werd voor het eerst vertoond tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Na elke vertoning is er de gelegenheid om na te praten. De vrachtwagen zal naast het stadhuis staan aan de Turfmarkt. Aanmelden is niet nodig.
Op dinsdag 3 december 18.30 uur is de film C’e Ancora Domani te zien in Pathe Buitenhof. De film bracht veel teweeg toen die uitkwam, gesprekken die eindelijk werden geopend tot dat het de meest bezochte bioscoopfilm was van Italië in 2023. Begin externe link: Lees meer informatie of koop kaarten(Externe link), einde externe link..
Het is 1946 en Rome balanceert tussen de roes over de bevrijding en de tekortkomingen van de afgelopen oorlogsjaren. Delia berust in haar traditionele rol van echtgenote en moeder die de eindjes aan elkaar moet knopen. Ivano, de patrias familias, hardwerkend om het beetje geld thuis te brengen laat geen gelegenheid voorbij gaan om dit te vertellen, soms minachtend en soms hardhandig. Het is lente en de familie is opgewonden over de verloving van hun dochter Marcella met een jongen uit de middenklasse. Delia ziet dit als Marcella’s kans om hetzelfde lot te ontlopen. Geïnspireerd door de verhalen van grootmoeders en overgrootmoeders.
Wat kunt u doen tegen geweld tegen vrouwen?
Vrouwen worden vaker slachtoffer van (huiselijk) geweld dan mannen. Het geweld kan verschillende vormen aannemen: huiselijk geweld, (ex-)partnergeweld, stalking, seksueel geweld, straatintimidatie, eergerelateerd geweld, dwingende controle en ga zo maar door. De meest extreme vorm is femicide, oftewel vrouwenmoord.
Heeft u iets gezien of gehoord dat niet goed voelt? Zet een eerste stap en vraag hoe het gaat. Dat is niet altijd makkelijk, maar het kan (potentiële) slachtoffers het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan. En door uw zorgen te uiten hoeft u niet langer te twijfelen. Benieuwd hoe u dit gesprek het beste kunt voeren? Voor tips en adviezen kunt u terecht op de site: Begin externe link: www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl(Externe link), einde externe link.
Intimidatie op straat is strafbaar
Sinds 1 juli 2024 is straatintimidatie strafbaar. Slachtoffers van seksuele en/of straatintimidatie kunnen aangifte doen of een melding maken van incidenten bij de politie. Meer weten? Kijk op de pagina Begin link: Straatintimidatie in Den Haag, einde link. .
GGD brengt magazine uit
GGD Haaglanden heeft een online magazine uitgebracht tijdens Orange the World. Daarin gaat het ook over wat mannen en jongens kunnen doen om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. U kunt het magazine lezen op de Begin externe link: website van GGD Haaglanden(Externe link), einde externe link..