Nieuws
Explosie portiekflat Tarwekamp
Een portiekflat aan de Tarwekamp in Mariahoeve is op zaterdag 7 december 2024 voor een deel ingestort na een explosie. Er was ook een grote brand.
Er zijn gewonden en dodelijke slachtoffers. De politie doet onderzoek.
Vragen en contact
Heeft u vragen? U kunt met de gemeente bellen via het telefoonnummer (070) 353 57 50. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 18.00 uur.
Noodbevel
De situatie is bouwtechnisch onveilig. Het is nodig om verschillende maatregelen te nemen. Om te zorgen voor de veiligheid en om het verstoren van de openbare orde te voorkomen, heeft de burgemeester een noodbevel afgegeven.
Het is verboden voor iedereen, behalve voor mensen met een geldig belang zoals bewoners en hulpverleners, om het gebied binnen te gaan dat ligt tussen de Reigersbergenweg, het Boekweitkamp, de sportvelden van VUC en het Kleine Loo, zoals aangegeven op de kaart hieronder.
Het noodbevel geldt tot vrijdag 13 december 9.00 uur.
Dames en heren,
Dank voor uw komst. Ik moet zeggen voor de meeste van u: dank opnieuw voor uw komst want net als door de medewerkers van onze organisaties aan deze kant van de tafel is er ook door vertegenwoordigers van de media de afgelopen 2 dagen heel hard gewerkt.
Dat komt omdat we hier getuige zijn van een ongekende ramp. Vrijwel nooit zijn er bij een vermoeden van een misdrijf, en daar spreken we nu over – de Hoofd Officier van Justitie zal u daarover zo meteen informeren – zoveel getroffenen. Het leed is niet te overzien.
We weten dat er nu 5 mensen overleden zijn en daarnaast zijn er 5 overlevenden waarvan er 4 in ziekenhuizen verspreid over Nederland verzorgd worden.
Maar de kring van getroffenen is veel groter:
Er is onzekerheid over vermisten bij families, buren, collega’s en klasgenoten. Maandag zijn er lege plekken in klassen en op bedrijven en kantoren.
Er is ook onzekerheid bij ondernemers die in de getroffen panden hun winkel, café of bedrijf hadden. Mensen die soms al vele jaren klaarstonden voor de inwoners van Mariahoeve. Ook daar is verdriet en daar hebben we oog voor. Ik sprak ze gisteren en vandaag opnieuw en ook hun verhalen zijn aangrijpend.
Er is onzekerheid bij mensen die, soms in hun pyjama met alleen hun huisdier in de armen, hun huis uit gevlucht zijn en die niet weten of en wanneer ze weer naar huis kunnen.
En of die onzekerheid helemaal is weg te nemen kan ik niet beloven.
Maar er is ook veel liefdadigheid, hulp en solidariteit. De afgelopen 2 dagen is er een enorme stroom van ‘goede daden’ op gang gekomen. Er worden spullen ingezameld, er wordt soep gekookt, er worden bloemen en kaarten achtergelaten en er is een crowdfunding opgestart waar mensen gul aan doneren. De Lichtpuntjes van Mariahoeve draaien overuren.
We zijn de 2e avond ingegaan. Ook deze nacht werkt de brandweer keihard door. Wat zij de afgelopen 2 dagen aan inzet getoond hebben, daar maak ik een diepe buiging voor.
Zij hebben inmiddels de kelderruimtes onder de oorspronkelijke panden bereikt. Dat is heel gevaarlijk werk door instortingsgevaar maar letterlijk de onderste steen wordt omgekeerd in een laatste poging om slachtoffers onder het puin te vinden.
Wanneer alles onderzocht is, en we verwachten dat moment ergens in de nacht of de vroege ochtend, dan gaan we een nieuwe fase in.
De politiechef kan u daar meer over vertellen. Naast het werk van de politie begint dan ook de periode waarin de gemeente haar uiterste best gaat doen om iedereen wiens leven overhoopgegooid is te helpen bij het vinden van de juiste route naar hulp en herstel. Daar zijn we al mee begonnen en daar gaan we mee door.
Ik heb het meerdere keren gezegd en ik blijf het zeggen: ik ben ten diepste onder de indruk door het leed dat is aangericht maar ook van de solidariteit die onmiddellijk op gang gekomen is en van de professionaliteit van alle hulpdiensten.
Ik bedank de Veiligheidsregio, brandweer en politie, de hulpdiensten, de GGD/GHOR, Salvage, het Rode kruis en slachtofferhulp.
Antwoorden op veelgestelde vragen
Op zaterdag 7 december 2024 was een explosie bij een portiekflat aan de Tarwekamp in Den Haag. De portiekflat is voor een deel ingestort. Er was ook een grote brand. Er zijn gewonden en dodelijke slachtoffers. De zoekactie naar mogelijke slachtoffers is op maandagmiddag 9 december gestopt. Alles is doorzocht. Er zijn geen slachtoffers meer gevonden en er zijn geen vermisten meer.
De oorzaak van de explosie is op dit moment nog niet bekend.
Inwoners die niet terug naar hun huis konden zijn direct met hun naasten opgevangen door medewerkers van de gemeente en het Rode Kruis. Slachtofferhulp was ook aanwezig. Er is nachtopvang aangeboden voor wie dat nodig was.
Er zijn 19 woningen beschadigd. 5 daarvan zijn helemaal onbewoonbaar geraakt. Het zijn allemaal dubbele bovenwoningen. De woningen zijn van particulieren.
Het totaal aantal slachtoffers is 11 personen. Daarvan zijn 6 personen overleden. Er zijn 3 slachtoffers in het ziekenhuis. 2 slachtoffers hebben inmiddels het ziekenhuis verlaten.
De gemeente staat in nauw contact met de huishoudens die voorlopig niet naar eigen huis terug kunnen. Zij hebben inmiddels een eigen contactpersoon bij de gemeente. Deze contactpersoon helpt bij huisvesting en andere (nood)hulp. De komende tijd doet de gemeente er alles aan om deze inwoners bij te staan en weer regie over hun leven te krijgen.
In het hele blok kunnen mensen niet terug naar huis. Hoe lang dat gaat duren is niet bekend.
Slachtofferhulp was zaterdag 7 en zondag 8 december beschikbaar voor (acute) hulp.
Heeft u behoefte aan steun? Neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland. Of kijk op deBegin externe link: website van Slachtofferhulp Nederland(Externe link), einde externe link..
Houd deze website in de gaten. Breng zelf geen spullen.
U bent welkom om bloemen te brengen of uw steun te betuigen bij wijkcentrum Mariahoeve, Ivoorhorst 155. Op de plek van de explosie geldt een noodbevel. Daarom worden de neergelegde bloemen verplaatst naar het wijkcentrum.
In het wijkcentrum kunt op vanaf maandag 9 december van 9.00 uur tot 17.00 uur ook een condoleance achterlaten in een condoleanceboek.
Het onderzoek naar de oorzaak van het incident is in volle gang. Heeft u meer informatie of tips? Bel de politie op 0800-6070.
De gemeente heeft persoonlijk contact met de ondernemers in het getroffen gebied. De gemeente kijkt welke vragen en zorgen deze ondernemers hebben en hoe de gemeente hen zo goed mogelijk kan helpen.
Ondernemers in het getroffen gebied kunnen hun vragen stellen aan Rick de Klerk. Hij is bedrijfscontactfunctionaris. Hij is bereikbaar op 06 39 20 65 52 en via Begin link: rick.deklerk@denhaag.nl, einde link. . Ondernemers uit andere delen van Den Haag kunnen terecht bij het Begin link: Ondernemersportaal, einde link. .
Zie ook: Haaglanden Veilig(Externe link)