Nieuws
Explosie portiekflat Tarwekamp
Een portiekflat aan de Tarwekamp in Mariahoeve is op zaterdag 7 december 2024 voor een deel ingestort na een explosie. Er was ook een grote brand.
Er waren gewonden en dodelijke slachtoffers.
Vragen en contact
Heeft u vragen? U kunt met de gemeente bellen via telefoonnummer 14 070. Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur krijgt u een medewerker van de gemeente aan de lijn. Tussen 17.00 en 8.30 uur en in het weekend krijgt u een bandje te horen. Via een keuzemenu kunt u (spoed-)meldingen doorgeven.
Telefoonnummer van de gemeente: Begin link: 14070 – Den Haag, einde link.
Het stadsbestuur van Den Haag stond donderdag 18 december stil bij de gevolgen van de explosie in een portiekflat in de wijk Mariahoeve: Begin link: Herdenking slachtoffers explosie Tarwekamp, einde link. .
Dames en heren,
Dank voor uw komst. Ik moet zeggen voor de meeste van u: dank opnieuw voor uw komst want net als door de medewerkers van onze organisaties aan deze kant van de tafel is er ook door vertegenwoordigers van de media de afgelopen 2 dagen heel hard gewerkt.
Dat komt omdat we hier getuige zijn van een ongekende ramp. Vrijwel nooit zijn er bij een vermoeden van een misdrijf, en daar spreken we nu over – de Hoofd Officier van Justitie zal u daarover zo meteen informeren – zoveel getroffenen. Het leed is niet te overzien.
We weten dat er nu 5 mensen overleden zijn en daarnaast zijn er 5 overlevenden waarvan er 4 in ziekenhuizen verspreid over Nederland verzorgd worden.
Maar de kring van getroffenen is veel groter:
Er is onzekerheid over vermisten bij families, buren, collega’s en klasgenoten. Maandag zijn er lege plekken in klassen en op bedrijven en kantoren.
Er is ook onzekerheid bij ondernemers die in de getroffen panden hun winkel, café of bedrijf hadden. Mensen die soms al vele jaren klaarstonden voor de inwoners van Mariahoeve. Ook daar is verdriet en daar hebben we oog voor. Ik sprak ze gisteren en vandaag opnieuw en ook hun verhalen zijn aangrijpend.
Er is onzekerheid bij mensen die, soms in hun pyjama met alleen hun huisdier in de armen, hun huis uit gevlucht zijn en die niet weten of en wanneer ze weer naar huis kunnen.
En of die onzekerheid helemaal is weg te nemen kan ik niet beloven.
Maar er is ook veel liefdadigheid, hulp en solidariteit. De afgelopen 2 dagen is er een enorme stroom van ‘goede daden’ op gang gekomen. Er worden spullen ingezameld, er wordt soep gekookt, er worden bloemen en kaarten achtergelaten en er is een crowdfunding opgestart waar mensen gul aan doneren. De Lichtpuntjes van Mariahoeve draaien overuren.
We zijn de 2e avond ingegaan. Ook deze nacht werkt de brandweer keihard door. Wat zij de afgelopen 2 dagen aan inzet getoond hebben, daar maak ik een diepe buiging voor.
Zij hebben inmiddels de kelderruimtes onder de oorspronkelijke panden bereikt. Dat is heel gevaarlijk werk door instortingsgevaar maar letterlijk de onderste steen wordt omgekeerd in een laatste poging om slachtoffers onder het puin te vinden.
Wanneer alles onderzocht is, en we verwachten dat moment ergens in de nacht of de vroege ochtend, dan gaan we een nieuwe fase in.
De politiechef kan u daar meer over vertellen. Naast het werk van de politie begint dan ook de periode waarin de gemeente haar uiterste best gaat doen om iedereen wiens leven overhoopgegooid is te helpen bij het vinden van de juiste route naar hulp en herstel. Daar zijn we al mee begonnen en daar gaan we mee door.
Ik heb het meerdere keren gezegd en ik blijf het zeggen: ik ben ten diepste onder de indruk door het leed dat is aangericht maar ook van de solidariteit die onmiddellijk op gang gekomen is en van de professionaliteit van alle hulpdiensten.
Ik bedank de Veiligheidsregio, brandweer en politie, de hulpdiensten, de GGD/GHOR, Salvage, het Rode kruis en slachtofferhulp.
Antwoorden op veelgestelde vragen
Op zaterdag 7 december 2024 was een explosie bij een portiekflat aan de Tarwekamp in Den Haag. De portiekflat is voor een deel ingestort. Er was ook een grote brand. Er waren gewonden en dodelijke slachtoffers.
De oorzaak van de explosie is op dit moment nog niet bekend. Het onderzoek naar de oorzaak loopt.
Door de explosie is een aantal woningen volledig verwoest. Een aantal is onherstelbaar beschadigd. In het hele blok kunnen mensen niet terug naar huis. Hoelang dat gaat duren is nog niet bekend.
Er zijn 6 personen overleden. 5 personen zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Een aantal personen was gewond.
De gevolgen van de explosie en brand aan de Tarwekamp zullen nog lang voelbaar zijn. De gemeente heeft voor ieder getroffen huishouden een eigen aanspreekpunt. Ook voor de getroffen ondernemers is er een speciaal contact. De gemeente begeleidt de mensen die steun nodig hebben bij het vinden van de juiste route naar hulp en herstel. De gemeente doet dat zolang dat nodig is.
Vanaf vrijdag 13 december tot 15 januari zijn tijdelijke woningen van woningcorporatie Staedion beschikbaar voor de mensen die door de explosie en brand aan de Tarwekamp niet meer naar huis kunnen.
Slachtofferhulp was zaterdag 7 en zondag 8 december beschikbaar voor (acute) hulp.
Heeft u nu behoefte aan steun? Omwonenden van Tarwekamp kunnen van maandag tot en met donderdag tussen 09.00 en 16.30 uur contact opnemen met Slachtofferhulp via telefoonnummer 06 – 14 67 47 57.
Slachtofferhulp is ook bereikbaar via het algemene nummer 0900 – 0101 van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 20.00 uur. En op zaterdag tussen 10.00 uur en 17.00 uur. U kunt ook een bericht achterlaten op de website Begin externe link: Wat kunnen wij voor je doen? – Slachtofferhulp Nederland(Externe link), einde externe link.. Op die website kunt u ook chatten met een medewerker.
Kijk voor meer informatie op de Begin externe link: website van Slachtofferhulp Nederland(Externe link), einde externe link..
In de afgelopen weken is veel hulp geboden. Er zijn spullen ingezameld, er is gekookt en er werden bloemen en kaarten gebracht. Er was een crowdfundingactie met ruim 650.000 euro als resultaat. Spullen brengen is niet nodig.
Het wijkcentrum is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 20.00 uur geopend. Inwoners zijn hier welkom in de ontmoetingsruimte voor een kop koffie en thee en kunnen hier hun verhaal en zorgen kwijt.
Voor individuele ondersteuning is het wijkcentrum geopend tussen 09.00 en 17.00 uur.
Wijkbewoners zijn ook welkom bij Stichting Begin externe link: Lichtpuntjes van Mariahoeve(Externe link), einde externe link..
De gemeente heeft persoonlijk contact met de ondernemers in het getroffen gebied. De gemeente kijkt welke vragen en zorgen deze ondernemers hebben en hoe de gemeente hen zo goed mogelijk kan helpen.
Ondernemers uit andere delen van Den Haag kunnen terecht bij het Begin link: Ondernemersportaal, einde link. .
Op woensdag 18 december is asbesthoudend materiaal aangetroffen in het met linten afgezette gebied binnen de hekken aan de Tarwekamp. De gemeente heeft GGD Haaglanden om advies gevraagd en schat het risico voor de gezondheid in als heel klein.
Het gaat om een kleine hoeveelheid asbest, die werd gevonden in brokstukken van de dakrand van de getroffen woningen. Uiteraard zijn de sloopwerkzaamheden tijdelijk stilgelegd en is direct verder onderzoek gedaan. De soort asbest die is gevonden heet ‘hechtgebonden chrysotyl’. Het materiaal is naar beneden gevallen door de explosie of mogelijk door de sloopwerkzaamheden. De GGD geeft aan dat hierbij niet meer asbestdeeltjes zijn vrijgekomen dan normaal gesproken al in de lucht zitten. Ook door de regen van de afgelopen week is weinig risico op verdere verspreiding in de omgeving. Daarom is het risico voor omwonenden volgens de GGD klein. Heeft u vragen over asbest? Kijk op Begin externe link: www.ggdleefomgeving.nl/schadelijke-stoffen/asbest/(Externe link), einde externe link. of bel met GGD Haaglanden. Zij zijn tussen 8.30 en 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (088) 355 01 00 of per mail via Begin link: gezondheidenmilieu@ggdhaaglanden.nl, einde link. .
Bij schade als gevolg van de explosie doet u aangifte bij de politie. U meldt uw schade ook bij de verzekeraar.
Het puin wordt weggehaald wanneer dit veilig kan. Hoelang dat gaat duren, is nog niet bekend. Eerst moet asbesthoudend materiaal weg zijn.
Voor de veiligheid is er verlichting rondom het pand aan de Tarwekamp. Het licht is niet te fel om overlast voor omwonenden te voorkomen. Het schijnt niet in de woningen rondom het terrein.
Zie ook: Haaglanden Veilig(Externe link)