De terugkeer van de hospita

Kamerhuur via een hospita kan helpen om de woningnood in de stad aan te pakken. De gemeente wil de regels hiervoor makkelijker maken.

De maatregel is 1 van de 61 maatregelen in de ontwerp-Woonvisie 2040 van juni 2024. Wat wil de gemeente precies veranderen voor inwoners die een kamer willen verhuren?

Wethouder Balster bij een hospita 1200x780
V.l.n.r. Joost Bokkers (Hospi Housing), Bianca van der Neut (Kamers met Aandacht), Daphne (huurder, zittend op de stoel), Martijn Balster (wethouder Volkshuisvesting, Wijken en Welzijn van de gemeente Den Haag) en Denise (hospita).

Verhuren met of zonder vergunning

In Den Haag wonen veel mensen in een ruime woning. Sommige mensen willen een kamer verhuren in hun huis. Bijvoorbeeld aan een student. Als verhuurder bent u dan de hospita.

Nu kunnen alleen alleenstaanden een kamer verhuren zonder vergunning. Als u als echtpaar of stel een kamer wil verhuren, dan moet u een zogenaamde omzettingsvergunning aanvragen. U krijgt die vergunning lang niet altijd. In Laakkwartier en Rustenburg-Oostbroek worden bijvoorbeeld geen vergunningen meer gegeven.

Toestemming gemeenteraad

Als de gemeenteraad de plannen uit de ontwerp Woonvisie 2040 goedkeurt, wordt het waarschijnlijk in veel wijken makkelijker om een kamer te verhuren. Het duurt nog wel tot in 2025 voordat de gemeenteraad hier een besluit over neemt. Voorlopig veranderen de regels dus nog niet.

Minder woningnood

Tientallen Hagenaars verhuren nu al een kamer in hun huis. Het is een goede manier om wat extra geld te verdienen en iemand te helpen. U mag tot € 6000 belastingvrij bijverdienen. Dat komt neer op een huurprijs van € 500 per maand.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070